24 YILDIR ETİ ÇOCUK TİYATROSU’YLA

Herhalde 10 yıldan fazla olmuştur bir çocuk tiyatrosuna gitmeyeli. Eskişehir’de, tam 24 yıllık geçmişi olan ETİ Çocuk Tiyatrosu’na gittim.
Nefisti! Oyuncular, kurgu, dekor ve müzikler… Hepsi hepsi harikaydı. Oyun hem günümüz çocuklarının değerlerini kapsıyordu hem de bir çocuğun hayatını değiştirecek mesajlar içeriyordu.
Dayanışma, doğa sevgisi, akran zorbalığıyla mücadele, daha atladığım bir çok kavram ustaca oyuna yedirilmişti.
Emek verilmiş ve özenilmiş işleri görünce, içimi bir umut kaplıyor:)))
Oyunun adı, ‘’Bir Bilmecem Var Çocuklar!’ Bu oyunun yaratım süreci de kendi içerisinde çok özenli bi şekilde tasarlanmış. Çocuklara özel tiyatro oyunu hazırlarken, yine çocuklara danışılmış. Bunun detaylarını daha sonra anlatacağım.
ETİ Türkiye CEO’su Ercan Öz’le birlikte izledik oyunu. O da ilk gösterinin heyecanını taşıyordu. 24 yıldır sürdürdükleri bu başarılı sosyal projeyi anlatırken gözleri ışıldıyordu. Düşünsenize, 3 milyondan fazla çocuk bu proje kapsamında ücretsiz olarak tiyatroyla tanışıyor! İnanılmaz bir rakam. Tüm kalbimle tebrik ediyorum. Birazdan size oyunun neden özel bir oyun olduğunu da anlatacağım. Ama şimdi söz, Ercan Öz’de @mutlulukdeninceakla @eticocuktiyatrosu #BirBilmecemVarÇocuklar #hayırlı #işbirliği 

 

ÇOCUKLARIN HEM AKILLARINA HEM DE KALPLERİNE ULAŞABİLMEK ONLARA TİYATRO SEVGİSİNİ AŞILAYABİLMEK BİZİM İÇİN EN BÜYÜK MUTLULUK

ETİ Çocuk Tiyatrosu olarak sahneye koyduğunuz yeni oyununuz, “Bir Bilmecem Var Çocuklar!”ı sizinle, yaratıcı ekibinizle ve yüzlerce çocukla birlikte izledik. Hem eğlenceli hem öğretici bir oyun olmuş. İçinde çevre bilinci var, akran zorbalığıyla mücadele var, birlikte daha güçlü olma mesajı var, daha pek çok şey var. İzleyen çocukların mutluluğu da görmeye değerdi! Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum…

Teşekkürler! Beğenmenize sevindik. Bizim de içimize sindi. Çok da iyi geri dönüşler aldık. Tiyatronun, çocuklar için büyülü bir dünyası var. Anneler-babalar da, oyunu izlerken en az çocukları kadar keyif aldıklarını dile getirdiler. Tiyatro, hem çocuklarıyla birlikte eğlenceli ve değerli bir deneyim yaşama fırsatı sunuyor hem de kendi çocukluklarına dönme imkanı sağlıyor. Bu oyunumuza gelince, diğer oyunlarımız gibi öğretici bir yanı var. Kuşakların çocukluk dönemleri arasındaki farkın ne denli büyük olduğu anlatıyor. Günümüzde hayat, teknolojiyle beraber çok hızlı değişiyor. Yeni kuşakların kendilerine özgü ilgi alanları ve dertleri var. Kendi çocukluğumuzla, Z kuşağının çocukluğu arasında bambaşka bir dünya söz konusu. Bilinç düzeyleri de, bizimkinden farklı. Bugünün çocuklarından öğrenmemiz gereken çok fazla şey var. Oyun sırasında, minik seyircilerimizin tepkilerini gözlemleme şansımız da oldu. Onların heyecanını ve mutluluğunu görmek de bizi çok sevindirdi. 24 yıldır ETİ Çocuk Tiyatrosu’yla çocukların hem akıllarına hem de kalplerine ulaşabilmek, onlara tiyatro sevgisini bu küçük yaşlarında aşılayabilmek, bizim için büyük bir mutluluk.

‘İNSANLIĞIN MUTLULUĞUNDAN DAHA YÜCE BİR AMAÇ YOKTUR’


Biz ETİ’yi hep, ‘Mutluluk Denince Akla’ sloganıyla hatırlıyoruz. ETİ için, mutluluk neden bu kadar önemli?

Kurucumuz rahmetli Firuz Kanatlı, “İnsanlığın mutluluğundan daha yüce bir amaç yoktur!” sözleriyle, şirketimizin kurumsal amacını henüz daha kuruluş aşamasında ortaya koymuş. Bu felsefe, yaptığımız her işte, bizim kutup yıldızımız! Firuz Bey’den aldığımız ilham ve işimize duyduğumuz aşkla, 62 yıldır bu amaca hizmet etmek için uğraşıyoruz. Mutluluk bizim için, sadece ürünlerimizle yaşattığımız keyif anlarıyla sınırlı değil. Yıllardır devam eden sosyal sorumluluk projelerimizle de toplumun mutluluğuna hizmet etmek için çalışıyoruz.

FIRSAT EŞİTLİĞİ ÇERÇEVESİNDE ÜCRETSİZ OLARAK TİYATRO ERİŞİMLERİNE İMKAN SUNUYORUZ

ETİ Çocuk Tiyatrosu da, bunun en güzel örneklerinden biri…

Aynen öyle! Türkiye’nin her neresinde olursa olsun, milyonlarca çocuğun ücretsiz olarak ve fırsat eşitliği içerisinde, tiyatroya erişimine imkan sunmak, binlercesinin hayatlarında ilk defa tiyatroyla tanışmasına vesile olmak bizim için tarif edilemez bir mutluluk… Üstelik biz bunu 24 yıldır yapıyoruz!!!

ARALARINDA DÜNYA KLASİKLERİNİN DE YER ALDIĞI 10 FARKLI OYUNLA TÜRKİYE’NİN 82 İLİNİ DEFALARCA DOLAŞARAK 3 MİLYONU AŞKIN ÇOCUĞA ULAŞTIK

Nasıl doğdu ETİ Çocuk Tiyatrosu?

Başlangıcı 80’li yıllara dayanıyor. Henüz daha sosyal sorumluluk bilincinin gündemde pek olmadığı o yıllarda, bugünkü ETİ Çocuk Tiyatrosu’nun temelleri çoktan atılmıştı. Önce “kamu yararına hizmetler programı” altında, Çocuk Oyun Parkları projesi başlatıldı, sonra o proje ETİ Çocuk Tiyatrosu’na dönüştürüldü. Ve 2000 yılında, sahnelerde çocuklarla buluşmaya başladı. Bize göre tiyatro; çocuklarımızın kişisel, sosyal ve kültürel gelişimine katkı sağlayan, yaratıcı yeteneklerini geliştiren ve kendilerini daha iyi ifade etmelerine yardımcı olan en önemli sanat dallarından biri. Başlı başına bir kültür! 2000 yılında başlayan bu yolculuğumuz bugüne kadar, aralarında dünya klasiklerinin de yer aldığı 10 farklı oyun ile, Türkiye’nin 81 ilini defalarda dolaşarak, 3 milyonu aşkın çocuğa ulaştı.

BÜTÜN SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİMİZ UZUN YILLARDIR DEVAM EDİYOR HEM DE AYNI İNANÇ, BAĞLILIK VE AZİMLE!

Kurumların sosyal sorumluluk projelerine alışığız. Ama bu kadar uzun soluklu olanı az. 24 yıldır sizi bu yolda azimle yürümeye motive eden şey nedir?

Biz mutluluk kavramını bütüncül bir şekilde ele alıyoruz. Tabii ki tüketicilerimizin, lezzeti ve kaliteli yeme deneyimini en üst noktada yaşamalarını ve mutlu olmalarını sağlamak birincil amacımız. Ama terazinin diğer kefesinde, toplumsal sorumluluk bilincimizle, insan hayatına değer katan, fark ve fayda yaratan sosyal sorumluluk projelerimiz yer alıyor. Bu projelerin sürdürülebilir ve uzun soluklu olmasını da çok önemsiyoruz. O yüzden bütün sosyal sorumluluk projelerimiz uzun yıllardır devam ediyor. ETİ Sarı Bisiklet projemiz 10. yılına ulaştı. Tarımsal sürdürülebilirlik alanında, WWF-Türkiye iş birliğiyle yürüttüğümüz projemiz, 16 yılında. Kısacası sadece ETİ Çocuk Tiyatrosu değil, diğer sosyal sorumluluk projelerimiz de aynı inanç, bağlılık ve azimle devam ediyor. ETİ Çocuk Tiyatrosu’nun neredeyse çeyrek asra ulaşmasındaki en büyük motivasyonumuz, bugün sizin de şahit olduğunuz gibi, oyunlarımızı izleyen ve geleceğimizin mimarları olan çocukların yüzlerindeki o tebessüm. O mutluluğu görebilmek, hepimizi çok doğru bir iş yaptığımıza inandırıyor.

BİR BİLMECEM VAR ÇOCUKLAR UZMAN PEDAGOGLARLA BİRLİKTE TİTİZLİKLE ÇALIŞARAK HAZIRLADIK

“Çocuklar, nasıl bir tiyatro oyunu izlemek ister?” diye sorduk. Bu sorunun cevabını en iyi çocukların kendisi verebilirdi. Ömür Kurt, literatür taramaları ve çocuklarla fokus grup araştırmaları yaptı. Çıkan bulguları, Dr. İpek Wiesmann kaleme aldı ve yönetmenimiz Ünsal Sicilli de, bir tiyatro disiplini paralelinde sahneledi. Ayrıca uzman pedagoglarla çalıştık.

İNTERNETİN VE SOSYAL MEDYANIN BİLİNÇLİ KULLANIMI, GERİ VE İLERİ DÖNÜŞÜM, ÇEVRE DOĞA VE HAYVAN SEVGİSİ, KUŞAKLAR ARASI BAĞLAR VE AKRAN ZORBALIĞI İLE MÜCADELE EN ÖNCELİKLİ KONULARIMIZ OLDU

Gelelim bugünkü oyuna: “Bir Bilmecem Var Çocuklar!” Nasıl ortaya çıktı bu oyun?

Uzun ve titizlikle çalışılan bir hazırlık süreci oldu. İlk özgün oyunumuz “Mutluluk Denince Akla”da, çocuklara, mutluluğa ulaşmak için sahip olmaları gereken temel bilgi ve değerleri anlatmıştık. Çok beğenildi oyun. Çıtayı oldukça yükseğe taşıyan bu oyunun ardından, yeni özgün oyunumuzun içeriğini de çok dikkatli bir şekilde planlamamız gerekiyordu. Kendimize, “Çocuklar ne ister?” diye sorduk. Bu sorunun cevabını en iyi çocukların kendileri verebilirdi. Biz de çocuklarının ilgi alanlarına, beğenilerine, yaşadıkları zorluklara, takip ettikleri trendlere dair derinlemesine bir araştırma yapmaya karar verdik. Ve bu konuda uzman bir isimle ilerledik. Yollarımız, sevgili Ömür Kurt ile böyle kesişti. Ömür Kurt’un yaptığı literatür taramaları ve fokus grup araştırmalarının ardından, “Bir Bilmecem Var”ın konu başlıklarını belirledik. Bu başlıklar arasında internetin ve sosyal medyanın bilinçli kullanımı, geri ve ileri dönüşüm, çevre, doğa ve hayvan sevgisi, kuşaklar arası bağlar ve akran zorbalığı ile mücadele en öncelikli konularımız oldu. Bu bulguları Dr. İpek Wiesmann kaleme aldı ve yönetmenimiz Ünsal Sicilli de, bir tiyatro disiplini paralelinde sahneledi. Sonuçta ortaya öğretici olduğu kadar eğlenceli, bol müzikli ve danslı bir oyun çıktı. Oyunumuza çocukların gösterdiği ilgi ve beğeniden büyük bir mutluluk duyuyoruz. ETi Çocuk Tiyatrosu’nun her bir kilometre taşında, çocukların sosyal ve kültürel alanda gelişimine katkı sağlamak için çalıştık. Oyun seçimlerimizde, geniş kapsamlı araştırmalarla ilerledik. Senaryolarımızı, uzman pedagoglarla birlikte titizlikle çalışarak hazırladık. Çocukların ilgi ve ihtiyaçlarıyla birlikte, ebeveynlerin beklentilerine de cevap vermeyi hedefledik. Çünkü tiyatro, ebeveynlerin çocukları için en fazla tercih ettikleri sanatsal etkinliklerin arasında ilk sıralarda yer alıyor.

ETİ ÇOCUK TİYATROSU’YLA EN ÜCRA KÖYLERE ULAŞTIK TÜRKİYE’DE 14 TURNE KIBRIS’TA 9 TURNE GERÇEKLEŞTİRDİK


Azerbeycan, Makedonya gibi Türk nüfusunun yoğun olduğu bölgelere açıldık. Türkiye’nin en ücra köylerine kadar ulaştığımız 14 farklı turne yaptık. KKTC’yi 9 farklı turne ile karış karış gezdik. Tüm bu süreçte dört binden fazla kez açtığımız her bir perde, bizim için ETİ Çocuk Tiyatrosu’nun kilometre taşlarını oluşturdu.

24 YIL ÖNCE HENÜZ İLKOKUL SIRALARINDAYKEN BİZİM GÖSTERİMLERİMİZE GELEN ÇOCUKLAR, BUGÜN ARTIK KENDİ ÇOCUKLARIYLA BİRLİKTE OYUNLARIMIZI İZLEYEN BİRER YETİŞKİN OLDU. BU DÖNGÜNÜN NESİLLER BOYUNCA KATLANARAK ARTMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ ETİ ÇOCUK TİYATROSU DAHA UZUN YILLAR, YENİ NESİLLERİN ÇOCUKLARI İÇİN AÇILMAYA VE TİYATRO SALONLARI MİNİKLERİN KAHKAHALARIYLA ŞENLENMEYE DEVAM EDECEK!!!

Peki gelecek için neler planlıyorsunuz? Çocuk tiyatrosu konusunda daha gidilecek yol var mı?

ETİ Çocuk Tiyatrosu, bizim için hiç bitmeyecek bir yolculuk. Dile kolay, ilk günden bu yana tam 24 yıl geçti. Neredeyse çeyrek asra ulaşmış olsak bile, daha kat edeceğimiz çok yol var. Bu yolun uzun olmasından çok, mutluluğun aslında bu yolun ta kendisi olması bizim için en büyük motivasyon. Bu açıdan ETİ Çocuk Tiyatrosu için, gelecek çok heyecan verici. 24 yıl önce henüz ilkokul sıralarındayken bizim gösterimlerimize gelen çocuklar, bugün artık kendi çocuklarıyla birlikte oyunlarımızı izleyen birer yetişkin oldu. Ve inanıyoruz ki bu yetişkinler, yıllar önce ETİ Çocuk Tiyatrosu’nu izlerken yaşadıkları mutluluğu, kendinden sonraki nesillere aktaracak kadar tiyatro sevgisine sahip olarak bugünlere geldiler. Bu döngünün nesiller boyunca katlanarak artması için çalışacağız. ETİ Çocuk Tiyatrosu daha uzun yıllar, yeni nesillerin çocukları için açılmaya ve tiyatro salonları miniklerin kahkahalarıyla şenlenmeye devam edecek!!! #hayırlı #işbirliği

Yorum Bırak