NANO TEKNOLOJİ İŞBAŞINDA 5 SANİYE NEFESİNİZİ ÜFLEYİN YETER!
Geliştirdiğiniz bu tatlı şeyi tanıştırır mısınız bizimle?
-İsmi, Avokadio. Henüz 2 yaşında. Yaşı küçük ama hayalleri büyük! İnsanların daha sağlıklı yaşamalarına ve yaşlanmalarına yardımcı olmak istiyor. Onları mutlu etmek istiyor.
Nefes testiyle, metabolizma sağlığını ve Covid-19’un vücutta yarattığı hasarı tespit ve analiz eden bir cihaz geliştirdiniz öyle mi?
-Evet. Nano-sensörler ile insan nefesindeki belirli bazı gazları ölçerek, metabolizma sağlığını ve beslenme alışkanlıklarının metabolizmayı nasıl etkilediğini takip edebiliyoruz. Kullanıcılara sağlıklı beslenmeleri konusunda da yardımcı oluyoruz.
Nasıl çalışıyor?
-Çok küçük, taşınabilir bir cihaz. Bu cihaza, 5 saniye kadar nefesinizi üflüyorsunuz. Cihazda bulunan nano-sensörler, belirlediğimiz bazı gazları ölçüyor. Bu gazlar keton, amonyak, hidrojen ve metan. Bu verileri kullanarak, geliştirdiğimiz algoritmayla kullanıcının, karbonhidrat, yağ, protein tüketimini, metabolizmasına en uygun olacak şekilde ayarlamasına ve gıda intoleranslarını tespit etmesine olanak sağlıyoruz.
NEFES ANALİZİ YENİ GELİŞEN BİR ALAN
Neden AVOKADIO?
-Toplantılarımızdan birinde bir arkadaşımız, “Sağlıklı beslenme denilince aklınıza gelen ilk gıdalardan biri avokado. Onu kullansanıza” dedi. Biz de bu fikri çok sevdik ve domaine de müsait olunca ismini Avokadio koyduk.
Benzerleri var mı?
-Nefes analizi, yeni gelişen bir alan. Kısıtlı veri sunabilen bazı rakipler var. Ancak biz, temel olarak daha fazla gaz ölçümüyle daha fazla veri sunuyoruz. Sonuçta, insan metabolizması çok karışık bir yapı ve ne kadar fazla parametre olursa, o kadar iyi ve doğru sonuç almak mümkün.
SAĞLIKLI BESLENMEK, KİLO VERMEK YA DA FİT KALMAK İSTEYEN HERKESİN İŞİNE YARAYACAK
Bugüne kadar sipariş aldınız mı?
-Kurumsal olarak, 5 diyetisyenle çalışıyoruz. 100 civarında ön sipariş aldık. Henüz seri üretime başlamadığımız için de şu aşamada büyük bir genişleme düşünmüyoruz. Seri üretime geçtiğimiz zaman hem çalıştığımız diyetisyen sayısı artacak hem de daha çok tüketiciye ulaşabileceğiz.
En çok kimlerin işine yarayacak sizce?
-Pandemi döneminin yanı sıra, olağan şartlarda da sağlıklı yaşamak ve beslenmek isteyen ya da kilo vermek veya fit kalmak isteyen herkesin çok rahatlıkla kullanabileceği bir ürün.
EVET SOSYAL GİRİŞİMCİYİM ÇÜNKÜ OBEZİTE VE FAZLA KİLO SADECE BİR ESTETİK GÖRÜNÜM SORUNU DEĞİL, AYNI ZAMANDA BİRÇOK KRONİK HASTALIĞIN DA TEMELİNİ OLUŞTURUYOR
Kendinizi sosyal girişimci olarak mı tanımlıyorsunuz?
-Evet. Çünkü obezite ve fazla kilo, sadece bir estetik görünüm sorunu değil aynı zamanda birçok kronik hastalığın da temelini oluşturuyor. Sağlık sistemlerinin çökmesine sebep oluyor. Aslında Covid-19 virüsünün, sağlık sistemini bu denli zorlamasının temelinde de toplumun büyük bir kesiminin hali hazırda metabolik olarak, sağlıksız olması yatıyor. Biz, Avokadio ile bireysel ve toplumsal sağlığa katkı sağlamayı hedefliyoruz.
HEM COVID HEM METABOLİZMA SAVAŞÇISIYIM
Sizi tanıyalım?
-Dr. Gökçen Garipoğlu
Eğitim?
-Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Kendinizi Covid savaşçısı olarak tanımlıyor musunuz?
-Evet, ama o bir bölümü. “Metabolizma savaşçısı” desek daha doğru olur.
Tüm teknoloji girişimcileri mühendis olmak zorunda mıdır?
-Hayır, asıl önemli olan doğru takımı kurabilmek.
İTÜ ÇEKİRDEK SAĞ OLSUN BİZE BİR OFİS VE ATÖLYE KULLANIM İMKÂNI VERDİ
İTÜ Çekirdek’e nasıl başvurdunuz?
-İnternetten. Önce bir ön elemeden geçiyorsunuz. Sonra jüri karşısında bir sunum yapıyorsunuz ve fikriniz, takımınız, çözümünüz beğenilirse, sizi kabul ediyorlar.
Sonra?
-Bir eğitim ve ilerleme süreci başlıyor. Süreç içerisinde, sizin ilerlemenizi görmek için de bazı dönemlerde, jüri elemeleri oluyor. Nasıl ilerliyorsunuz ya da geliştirmeleriniz tatmin edici mi gibi kriterlere göre, devam edebiliyorsunuz.
PETROL OFİSİ’NDEN ALDIĞIMIZ DESTEK EN ÖNEMLİ KIRILMA NOKTALARINDAN BİRİ OLDU
*Özellikle de pandemi döneminde “tek bir cihazla nefes analiz çalışması” yapmak çok zordu. Bu destek, bize çok daha fazla cihaz ve sensör geliştirme şansı sağladı. Bu sayede çok önemli bir eşiği aşarak, bugünlere geldik.