Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası ( ÇEİS ) tarafından hayata geçirilecek olan son zamanlarda şahit olduğum en başarılı projelerden biri Benimle Gelecek.
Şimdiye kadar işin sahibinden eğitimleri gerçekleştirecek kurum temsilcilerine kadar herkesi dinledim.
Ya çalışanlar……
ÇEİS Genel Sekreteri Dr. H. Serdar Şardan 20 bin kişiye yakın çimento sektörü çalışanlarını kastederek: ‘’Bizim ailemiz değişirse Türkiye değişir‘’ demişti.
Şimdi biraz o ailenin fertleriyle tanıştırmak istiyorum sizi.
Hüseyin Durbaş..
OYAK Çimento Ankara Fabrikası‘nda sendika baştemsilcisi ve bir kız babası.
Tam bir rol model baba. Küçüklüğünde 5 erkek kardeş olmalarına rağmen annesine mutfak işlerinde yardım ettiği dönemleri hatırlıyor ve bunun bu günde devam ettiğini söylüyor.
Üstelik çevresindekilerinin kılıbık söylemlerini umursamadan.
Hüseyin Durbaş fabrikalarda gerçekleşecek toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerinin tüm çalışma arkadaşlarına iyi geleceğine yürekten inanıyor.
Kendisinin cinsiyet eşitliğine bakışı da çok net ve alkışlanası ‘’Kızımın iyi bir eğitim alması, iyi bir evlilik yapmasından çok daha önemli‘’
ANNEME YARDIM EDEREK BÜYÜDÜM
Sizi tanıyalım?
-Adım Hüseyin Durbaş. OYAK Çimento Ankara Fabrikası’nda Sendika Baştemsilcisi olarak görev yapıyorum. Ankara’da yaşıyorum. 23 yaşıma kadar köy hayatı yaşadım. Babam çiftçi, annem ev hanımıydı. 6 kardeşiz. 5’i erkek. Ailemin en küçük erkek çocuğu olduğum için, anneme yardım ederek büyüdüm. Evlendikten sonra köyden ayrıldım ve çalışma hayatına atıldım.
İŞ BÖLÜMÜNÜ, KENDİ AİLEMDE ÖĞRENDİM. ÇOCUK YAŞTAN İTİBAREN, EVDE ANNEME YARDIM ETMEYE, MUTFAK İŞLERİNDE SORUMLULUK ALMAYA BAŞLADIM
6 kardeşin 5’i erkek olduğuna göre, siz erkek egemen bir evde büyümüşsünüz. Bu sizi nasıl etkiledi?
-Valla, “Erkeğim her şeye hakkım var” diye büyümedim. Annemin tek başına evi çekip çevirmesi güçtü. Annemin yüküne ortak oldum. İş bölümünü, ben kendi ailemde öğrendim. Çocuk yaştan itibaren evde anneme yardım etmeye, mutfak işlerinde sorumluluk almaya başladım. “Erkeğim şunu bunu yapmam!” hiç demedim. Erkek olduğum için ayrıcalıklarım da yoktu. Anneme yardımcı olmak için neye ihtiyaç varsa, hiç ayırmadan yaptım.
MAALESEF ERKEKLERİN ÜSTÜN GÖRÜLDÜĞÜ, KADINLARIN GERİ PLANDA TUTULDUĞU BİR TOPLUMDA YAŞIYORUZ
Türkiye’de erkeklerin, toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı kodlar ve öğretilerle büyütüldüğünü düşünüyor musunuz?
-Elbette! Maalesef erkeklerin üstün görüldüğü, kadınların geri planda tutulduğu bir toplumda yaşıyoruz. Bir erkek olarak yakın çevremde de buna tanık oluyorum. Gerçi bu durum eskiden daha yaygındı, şimdi yavaş yavaş değişmeye başladı. Bir de tabii Türkiye’nin farklı bölgelerinde de kadına yaklaşım konusuna epey fark var. Ben, Türkiye’nin her bölgesinden insanın yer aldığı bir fabrikada çalışıyorum. Bu fabrikada kimi insanlar, eşleriyle birlikte kahvede okey oynadığını söylüyor. Kimileri ise bunun kendileri için katiyen mümkün olmayacağını…
İNSAN, AİLESİNDE GÖRDÜĞÜNÜ YAPAR. ESKİLER, “İNSAN GÖRDÜĞÜ YUVAYI KURAR” DERLER. DOĞRU. AİLEMİZDE GÖREMEDİĞİMİZ ŞEYLERİ DE EĞİTİM’LE AŞABİLİRİZ
Sizce kalıplaşmış yargıları aşmak için neler yapılması gerekiyor?
-Bence aileye büyük sorumluluk düşüyor. Anne-baba olarak yetiştirdiğimiz çocuklara örnek olmalıyız. Çocuklar, ailenin aynasıdır. İnsan, ailesinde gördüğünü yapar. Eskiler, “İnsan gördüğü yuvayı kurar” derler. Doğru. Ben babamdan ne gördüysem, onu yaptım. Babam, anneme saygılıydı. Bunun yanında eğitim çok çok önemli. Eğer kadın-erkek eşitliğini, iş bölümünü, kız çocuklarına karşı ayrım yapılmamasını, ailemizde görmediysek, öğrenemediysek bunu eğitimle aşabiliriz. Eğitim, belki ailemizde gördüğümüz kötü örnekleri unutturmaz ama bizim çocuklarımızın kuracağı ailelerin, daha huzurlu, daha eşitlikçi olmasına yardımı dokunabilir.
EŞİME, HER KONUDA YARDIMCI OLUYORUM, HAYAT ARKADAŞLIĞI YAPIYORUM. BÜYÜDÜKÇE, KIZIMLA ARKADAŞLIK ETMEYİ DE ÖĞRENDİM
Peki şu anda çekirdek ailenizde nasıl bir yapı var?
-Eşim ve kızımla birlikte yaşıyoruz. Birbirimizi hem seviyor hem sayıyoruz. Sevgi ve saygı varsa, o ailede mutluluk da olur, huzur da olur. Allah’a şükür biz de huzurlu bir aileyiz. Ben eşime her konuda yardımcı oluyorum, hayat arkadaşlığı yapıyorum. Büyüdükçe, kızımla arkadaşlık etmeyi de öğrendim.
BANA KILIBIK DİYORLAR, HİÇ ALINMIYORUM… HAYAT MÜŞTEREK VE İŞ BÖLÜMÜ OLMADAN MUTLU BİR YUVANIZ OLMAZ
Kendinizi, “kılıbık” olarak tanımlıyormuşsunuz…
-Aslında bunu söyleyen, arkadaşlarım. Evde, eşime hemen her konuda yardımcı oluyorum diye, bana “kılıbık” diyorlar. Hiç alınmıyorum. Hayat müşterek ve iş bölümü olmadan mutlu bir yuvanız olmaz. Kızımızı da eşimle birlikte ve büyük emeklerle büyüttük. Biz her konuda birbirimize yaslandık, çocuğumuzu da el birliğiyle yetiştirdik. Belki bebeklik döneminde doğal olarak annesinin emeği daha fazla olmuştur ama bebeklik çağından sonra, ikimiz de kızımıza gözümüz gibi baktık. Çocuk yetiştirmek çok önemli ve hayat boyu devam eden bir süreç. Bu sorumluluğu paylaşmak gerekir.
KIZIMIZ, BİZİM YAŞAM SEVİNCİMİZ! TIP FAKÜLTESİ 2. SINIFTA OKUYOR. ÇOK YAKINIZ, DERDİNİ DİNLERİM, ARADA SIRDAŞLIK EDERİM
Nasıl bir babasınız?
-Kızıyla birlikte dünyası değişen bir babayım. Büyüdükçe, babalığın yanında, onunla dostluk etmeyi de öğrendim. Şu an hayattaki en yakın arkadaşlarımdan biri kızımdır. Onun derdini dinlerim, arada sırdaşlık ederim. Eğitimini her zaman destekledim, her zaman yanında oldum.
Kızınız, Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi yanılmıyorsam…
-Evet. Hümeyra hem dünyalar güzelidir, hem bizim yaşam sevincimizdir. Derslerinde çok başarılı ve çok yetenekli bir evlat. Hayatta her ne yaparsa yapsın en iyisini yapacağını biliyorum. Onunla ne kadar gurur duysam az.
EĞİTİM İNSANIN DÜNYASINI DEĞİŞTİRİYOR. İNSANA DAHA İYİ BİR GELECEK VERİYOR
Onun iyi bir eğitim alması, doktor olması sizin için neden bu kadar önemli?
-Çünkü eğitim, insanın dünyasını değiştiriyor. İnsana daha iyi bir gelecek veriyor. Kızımın iyi bir geleceği olmasını her şeyden çok isterim. Kendi yolunu çizmesi, ileride güçlü bir insan olması, ayakları üzerinde durabilmesi için iyi eğitim alması gerekiyor. Bu nedenle eğitimini her zaman destekledim. Aslında sadece eğitimini değil, kızımın geleceğini destekliyorum. Kızımın iyi bir eğitim alması, iyi bir izdivaç yapmasından kesinlikle çok daha önemli! Evlilik şahsi bir şey, fakat iyi bir eğitim alan birey toplum için daha faydalı olur. Eğitimli olan kişi istediğinde sağlıklı bir izdivaç yapabilir. Bu sebeple eğitim her şeyin temelidir.
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ EĞİTİMLERİ SAYESİNDE, “KIZIM OKUSUN”, “EŞİME DAHA FAZLA YARDIMCI OLMALIYIM”, BENİM YAPTIĞIM İŞİ KADINLAR DA YAPABİLİR” DİYENLERİN SAYISI ARTACAK
OYAK Ankara Fabrikası’nda sendika baştemsilcisi olarak görev yapıyorsunuz. Bu da diğer çalışanlarla bol bol diyalogda olduğunuzu gösteriyor. ÇEİS’in AÇEV/Eşitliğe Değer girişimi iş birliğinde vereceği toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri hakkında ne düşünüyorlar?
– Herkes çok heyecanlı ve eğitimleri merak ediyorlar. Eminim doğru sandığımız pek çok şeyin aslında ne kadar hatalı olduğuna tanık olacağız.
Sizce Eşitliğe Değer eğitimleri çalışanların bakış açılarını nasıl değiştirecek?
-Birincisi bazı şeyler, en azından benim çevremde çok eskide kaldı. Artık benim yakınımda, “Kızım okumasın” diyen çok fazla erkek arkadaşım yok. “Çalışan kadınla evlenmem” diyen erkekler de eskide kaldı. Zaten bazı şeyler değişmeye başlamıştı. Bence bu eğitimlerle, bu değişim büyük bir hız kazanacak. “Kızım eğitim alsın”, “Eşime daha fazla yardımcı olmalıyım”, Benim yaptığım işi kadınlar da yapabilir” diyenlerin sayısı artacak.
EN ÖNEMLİ ARAÇ EĞİTİM
En öncelikli konu, çocuklarımızı, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda eğitmek, onlara aile yaşamıyla ilgili, yardımlaşmayla ilgili doğru olanı öğretmek. Bir de tabii bu konunun bir sorun haline gelmesinin en önemli nedeni, erkeklerin yetiştirilme biçimi. Erkeklerin ve tabii kabullenmeyi öğrenmiş kadınların da düşüncelerini, davranışlarını değiştirmesi gerekiyor. Bunu sağlayacak en önemli araç da eğitim…
SADECE KIZIMIN DEĞİL, HİÇBİR KADININ AYRIMCILIĞA, HAKSIZLIĞA UĞRAMASINI İÇİME SİNDİREMEM!
Kadınların bazı hakları için düşünceleriniz, o kadının yerinde kızınızı koyduğunuz zaman değişiyor mu?
– Yok hayır! Konu her ne olursa olsun ne kızımın ne tanımadığım bir kadının ayrımcılığa, haksızlığa uğramasını içime sindiremem.
Kızınız için istediğiniz en önemli şey?
– Kendi ayakları üzerinde durabilmesi! Bunu da yapacağından hiç şüphem yok. Kişi kendi ayaklarının üzerinde durabiliyorsa, kendi mutluluğunu da kuracaktır. Kızıma olan güvenim tam.