Bugün sosyal medyanın hayatımıza kattığı çok çok faydalı bi özellikle karşınızdayım: “Kan Bağışı Aracı”
.
Meta’nın, sosyal medya uygulaması Facebook bünyesinde geliştirdiği bir özellik bu…
.
İngiltere, ABD ve Finlandiya gibi ülkelerde 2017’de kullanıma açılan “Kan Bağışı Aracı” Türkiye’de de Kızılay iş birliğiyle, geçtiğimiz gün, yani 14 Haziran Dünya Kan Bağışı Günü’nde devreye girdi.
Ben de bu anlamlı günde, Meta Afrika, Orta Doğu ve Türkiye Kamu Politikaları Direktörü Kojo Boakye’ye Facebook’un geliştirdiği “Kan Bağışı Aracı” özelliğini sordum. (Hatta onu yakalamışken Facebook, Instagram ve WhaptsApp’a girince gördüğümüz Meta’nın ne olduğunu da sordum🙈 ve neden bin yıllık Facebook’un adının Meta olarak değiştirildiğini de…)
Adına aldanıp, “Kan Bağışı Aracı”nı benim gibi gerçek bir taşıt sanmayın!!! Facebook’un içinde yer alan bir özellik bu. Baştan söyleyeyim, kan bağışlarını da Facebook değil, Kızılay topluyor. Facebook sadece iletişimi hızlandırıyor!!!
.
Facebook, kan bağış merkezlerinin kan talebini bağışçı olmak isteyenlere bildirim olarak gönderiyor. Hatta, kan verebilecekleri en yakın merkezlerin adını ve lokasyonunu da… Veee isteyen, yakınındaki kan bağışı merkezlerine gidip Kızılay’a kan bağışında bulunuyor. Bu sayede hayatlar kurtuluyor. Yani sosyal medyada gördüğümüz kan ihtiyacı ilanlarının gerçekliğini sorgulamak yerine, hızlıca ihtiyacı olana kanın ulaşmasını sağlayan çok çok faydalı bi özellik!!!! Bu bildirimleri alabilmek için tek yapmanız gereken, Facebook üzerinden bu özelliğe kayıt olmak. Lütfen yapınız!!!
.
Sadece ABD’de, kan bağışı oranlarını yüzde 19 artıran bu özelliğin Türkiye’de de çok olumlu bi artış sağlayacağı düşünülüyor.
.
Bu iş birliğinin Türkiye’deki partneri Kızılay’ın Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık da çok umutlu ve heyecanlı olduklarını söylüyor. Onun anlattıkları da bi sonraki postta…
Tebrik ediyorum. Meta olarak, harika bir sosyal projeyle karşımızdasınız. Facebook üzerinden ulaşılabilen “Kan Bağışı Aracı” adını verdiğiniz bir program geliştirdiniz. Kızılay ile güçleri birleştirdiniz. Birkaç gün önce bu uygulamayı Türkiye’de de hayata geçirdiniz… “Kan Bağışı Aracı”, hangi ihtiyaçtan doğdu?
-Her saniye, bir yerlerde, birileri, hayata tutunabilmek için kan nakline ihtiyaç duyuyor. Evet, gönüllü kan bağışçıları var. Ve iyi ki varlar! Kan ihtiyacını güvenli ve güvenilir bir şekilde karşılamak için onların varlığı çok çok önemli. Ama pek çok ülkede, insanlar ne zaman, nerede ve nasıl kan vereceklerini bilmiyor. Biz de insanların hayatını kolaylaştırmak istedik.
AMACIMIZ, İNSANLARI KAN İHTİYACI VE KAN BAĞIŞI YAPILAN MERKEZLER KONUSUNDA BİLİNÇLENDİRMEK, KAN BAĞIŞINI KOLAYLAŞTIRMAK
Peki neden Facebook’u seçtiniz?
-Çünkü insanların kan bağışı için Facebook’u kullandığını fark ettik. Deneyimlerini daha iyi ve daha güvenli bir hale getirmeleri için onlara destek olmak istedik. Bu nedenle, Facebook kullanıcılarının, bağış bildirimleri almalarını sağlayan bu “Kan Bağışı Aracı” özelliğini devreye soktuk. Amacımız, insanları, kan ihtiyacı ve kan bağışı yapılan merkezler konusunda bilinçlendirmek ve kan bağışını kolaylaştırmak. Kullanıcıların tek yapması gereken, bu özelliğe kaydolmak.
TÜRKİYE’DE DE BÖYLE OLUMLU GERİ DÖNÜŞLER OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ. BU SAYEDE HAYATLAR KURTULURSA NE MUTLU BİZE…
Bu özellik, bazı ülkelerde bundan 5 yıl önce kullanıma açılmış…
-Doğru. 2017’de ABD, İngiltere, Finlandiya gibi ülkelerde kullanıma açtık.
O ülkelerde nasıl bir etkisi oldu?
– İnanılmaz olumlu bir etkisi oldu! Bugüne kadar 145 milyondan fazla Facebook kullanıcısı, çevredeki kan bağışı merkezlerinden bağışlar hakkında bildirim alabilmek için kaydoldu. Bu özellik sayesinde, insanlar kan bağışı yapabilecekleri merkezleri çok daha kolay bulabiliyor. Çünkü bu özelliği kullananlara, kana ihtiyaç duyulduğunda bilgi yollanıyor. Bu da müthiş faydalı oluyor. Mesela ABD’de Kan Bağışı Aracı’nın kullanıma sunulmasının ardından -sadece iki ay içerisinde- daha önce kan bağışlamamış olan kişilerden gelen bağışlar, yüzde 19 oranında arttı. Sadece İngiltere’de 450 bin Facebook kullanıcısı, kan bağışı merkezlerinden bildirimler alabilmek için kayıt yaptırdı. Aynı şekilde kan bağışı oranları, orada da arttı. Türkiye’de de böyle olumlu geri dönüşler olacağını düşünüyoruz. Bu sayede hayatlar kurtulursa ne mutlu bize…
18-65 YAŞ ARASI BİR FACEBOOK KULLANICISIYSANIZ, BU ÖZELLİĞE KAYDOLABİLİYORSUNUZ
Peki bu özellik nasıl kullanılıyor?
-Hemen göstereyim. Çok basit. 18-65 yaş arası bir Facebook kullanıcısıysanız, bu özelliğe kaydolabiliyorsunuz. Bunu Facebook profillerinden son derece kolay ve hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. “Güncellemeleri Al” tuşuna basmanız yeterli. Aslında tek yapacağınız bu. Sonra kan bağışı hakkında bildirim almaya başlıyorsunuz. Dilerseniz facebook.com/donateblood adresini de ziyaret edebilirsiniz.
Peki kan bağışlamak istesem ne yapıyorum?
-Kullanıcıların, kan bağışında bulunup bulunamayacağı, yaş, sağlık durumu ve diğer faktörlere bağlı olarak belirleniyor. Koşulları uygun olan kullanıcılar, ‘Kan Bağışı Aracı’ sayesinde, yakınlarındaki kan bağışına ihtiyaç duyan merkezler hakkında bilgilendiriliyorlar. Ama biz, sadece sizi bilgilendiriyoruz. Tabii kan bağışı konusunda teşvik de ediyoruz. Ama bağış yapıp yapmamak size kalıyor. Bu arada, kullanıcılar, bu özellik sayesinde kan bağışı ile ilgili hatırlatmalar koyabiliyor, aile bireylerini ve arkadaşlarını kan bağışında bulunmaya davet edebiliyor.
Siz hiçbir şekilde kan toplamıyorsunuz değil mi?
-Tabii ki hayır! Biz sadece bilgi akışını hızlandırıyoruz. Kan bağışçılarını, kan bağışı merkezleriyle buluşturuyor ve kan bağışı konusunda farkındalık yaratılmasına yardımcı oluyoruz. Kanı toplayan kurum: Kızılay.
FACEBOOK NEDEN META OLDU?
Bu arada sizi bulmuşken sorayım… Facebook, geçtiğimiz Ekim ayında, adını Meta olarak değiştirdi. Neden?
-Meta bir teknoloji şirketi. İnsanların birbirleriyle iletişim kurmasına yardımcı olan ürün ve hizmetler geliştiriyor.
Ve siz bunu, çeşitli platformlar aracılığıyla yapıyorsunuz…
-Aynen öyle! Facebook, Instagram gibi sosyal medya platformları, WhatsApp gibi mesajlaşma platformları, Workplace gibi kurumsal iletişim platformları ve son kullanıcılar için iletişim cihazları… Tüm bunların birleşimine baktığımızda da yakın gelecekte, bu teknolojilerin hem sosyal hayatımızda hem de iş dünyasında birbiriyle bağlantılı olduğu bir dünya göreceğiz. Bu sanal gerçeklik konseptine de metaverse diyoruz. Metaverse’ün sunduğu olanakları on yıl içinde göreceğiz. Yeni vizyonumuz doğrultusunda, Meta’nın odak noktası, metaverse evrenini inşa etmek. İnsanların iletişim kurmasına, topluluklar bulmasına ve işletmeleri büyütmesine yardımcı olmak. Şirket ismimizin de vizyonumuzu ve çabalarımızı yansıtmasını istedik. İşte o yüzden Meta ismini aldık.
ADINIZ VE KAN BAĞIŞI ARACI KAYIT DURUMUNUZ, KAN BAĞIŞI MERKEZLERİYLE KESİNLİKLE PAYLAŞILMIYOR!
- Kaydolurken, kan bağışıyla ilgili bildirim almak isteyip istemediğiniz dışında herhangi bir bilgi vermenize gerek yok.
- Adınız ve Kan Bağışı Aracı kayıt durumunuz, kan bağışı merkezleriyle kesinlikle paylaşılmıyor.
- Kan bağışı yapmayı seçerseniz, bu kuruluşlara ulaşıp ulaşmamak tamamen sizin inisiyatifinizde.
- Algoritma, bağışçıların sürekli bildirimlere boğulmayacağı, düzenli aralıklarla bilgi alacağı şekilde tasarlandı.
KIZILAY OLARAK, GÖNÜLLÜ KAN BAĞIŞINI ARTIRMAYI HEDEFLEYEN BU İŞ BİRLİĞİNDEN SON DERECE MUTLUYUZ!!!
Meta’yla olan iş birliğiniz hakkında neler söyleyeceksiniz?
-Heyecanlıyız ve umutluyuz! Bu yolla, ülkemizdeki kan bağışı farkındalığının artacağına inanıyoruz. Biz Kızılay olarak, ihtiyacı olan insanlarla, bağışçıları bir araya getiriyoruz. Meta ise farklı farklı insanları, grupları, şirketleri sanal olarak bir araya getiriyor. Bu noktada, güçlerimizi birleştirmek, kan bağışı konusunda farkındalığın artması demek. O yüzden de bu teklifi, seve seve kabul ettik. Meta’nın, dünyanın pek çok yerinde, kan bankacılığı ve kan bağışı süreçlerine, ortaya koyduğu bu özellikle verdiği destek, gerçekten çok kıymetli. Biz de Kızılay olarak, Facebook aracılığıyla, gönüllü kan bağışını artırmayı hedefleyen bu iş birliğinden son derece mutluyuz.
Ülkemizde kan bağışına yaklaşım nasıl?
– Kan bağışı konusunda toplumsal duyarlılık, her geçen yıl artıyor. En fazla kan bağışı yapan grubun, 20-25 yaş arası gençler olması, genç kadınlar arasında kan bağışının, daha ileri yaş kadınlara göre daha fazla olması, bizi geleceğe dair daha fazla umutlandırıyor. Ama ne yazık ki, kan bağışına niyeti olan fakat bir türlü adım atmayan önemli bir kesim var. İşte Meta’yla gerçekleştirdiğimiz iş birliğinin, en çok da bu grubu harekete geçireceğini düşünüyoruz.
Sizce Facebook’a eklenen bu özellik nasıl bir kolaylık sağlayacak?
-Öncelikle kan bağışının yaygınlaştırılmasını sağlayacak. Aynı zamanda, kan bankalarımıza ve kan bağışı noktalarımıza erişimi kolaylaştıracak. İhtiyaç duyulan bölgelerde, olağanüstü durumlarda, kan bağışçılarımızın yönlendirilmesi noktasında da bize çok büyük fayda sağlayacak. Çünkü kan bankalarının, kan bağışı ihtiyaçları hakkında paylaşımda bulunmasını kolaylaştıracak.
UNUTMAYIN! HER BAĞIŞINIZ 3 CAN KURTARABİLİR!
- Eğer çevrenize yardım etmek istiyorsanız, kan vermek, bunu yapmak için harika bir yöntem. Bağışlanan kan ünitelerinin çoğu, bağışlandığı yerel bölgedeki insanları tedavi etmek için kullanılıyor.
- Bağış yaparak veya arkadaşlarınızı, ailenizi sizin adınıza bağış yapmaya teşvik ederek, acil durumlarda, çevrenizde buna en çok ihtiyaç duyan insanlara yardım etmiş oluyorsunuz. Her bağışınız üç can kurtarabilir!