Haluk Levent ve Ahbap yine iyilik peşinde… Bu kez, üniversite öğrencilerinin zihin sağlığını desteklemek için HiDoctor’la güçlerini birleştirdiler. Yıllardır sivil toplum alanındaki çalışmalarıyla adından söz ettiren Haluk Levent’le bu projeyi aslında geçtiğimiz Şubat ayında konuşacaktık. O, hepimiz derinden sarsan 6 Şubat depreminin haberini alır almaz, bölgeye ilk koşanlardan. O gün bugündür, canını dişine taktı ve yaraları sarmak için mücadele etmeye devam ediyor.
.
Hala bölgede, hiç boş anı yok. Sağ olsun beni kırmadı, günü birlik geldi. Çünkü yaptıkları bu çalışma da çok çok kıymetli. “Üniversitelilerin konuşacağı biri var” projesiyle psikolojik destek ihtiyacı olan üniversiteliler, uzmanlardan ücretsiz olarak online yardım alabiliyor.
.
“Depremde, ebeveynlerini kaybeden öğrencilere burs desteğinin yanı sıra psikolojik destek olanağı da sağlamak istedik” diyor Haluk Levent. Bu öğrenciler, şehir değişikliği, sosyal ortama uyum sağlamada zorluk çekme, kaygı bozukluğu gibi nedenlerle psikolojik desteğe ihtiyaç duyuyor.
.
Proje, Ahbap‘ın burs verdiği öğrenciler arasından seçilen 75 öğrenciyle başladı. Önümüzdeki yıllarda daha da geniş kitlelere ulaşacak. Çünkü gençlerin çok büyük sorunları var. Şiddet, zorbalık, bağımlılık, mükemmeliyetçilik, beden imajı bozukluğu, korku, takıntılar ve hatta depresyon…
Günümüz gençlerinin sorunları say say bitmiyor! Bu problemleri Psikolog Nur Erdil ve HiDoctor CEO’su Ahmet Bal’a konuştuk. Bir sonraki postta onları da okuyabileceksiniz… Haluk Levent‘i, Ahbap’ı, HiDoctor’ı ve emeği geçen herkesi yürekten kutluyoruuummmm
‘ÜNİVERSİTELİLERİN KONUŞACAĞI BİRİ VAR’
Haluk, senin gibi sivil topluma gönül vermiş isimlerle ne kadar gurur duysak az. Hem deprem bölgesi için hem de farklı sorunlar için hala canla başla mücadele ediyorsun… Ahbap olarak, yine harika bir sosyal sorumluluk projesine destek veriyorsunuz. HiDoctor ile birlikte psikolojik destek ihtiyacı olan üniversite öğrencilerinin, uzmanlardan ücretsiz olarak online yardım almasını sağlıyorsunuz. Bravooo Bravoooo!!! Ahbap olarak, bu projeye nasıl dahil oldunuz? HiDoctor’la yolunuz nasıl kesişti?
-HiDoctor ekibi bizimle iletişime geçti. Projeyi duyar duymaz benimsedik ve çalışmaya başladık. Hatırlar mısın, 8 Şubat’ta seninle buluşacak ve bu projeyi konuşacaktık. Fakat 6 Şubat’taki deprem nedeniyle ben hemen Hatay’a gittim ve o gün bugündür deprem sonrası yaraları sarmak için çalışmaya devam ediyoruz. Bu süreç içerisinde çok fazla gençle bir araya geldim. Psikolojik desteğe ne kadar çok ihtiyaçları olduğunu biliyor ve görüyordum. Haliyle HiDoctor ekibiyle tekrar bir araya geldik ve şu an gençler bu destekten yararlanmaya başladı bile.
GENÇLERİN EN BÜYÜK SORUNU: GELECEK KAYGISI
Sen gençlerle sürekli iletişim halindesin. Sence gençlerin en büyük sorunu ne?
-“Gelecek kaygısı.” Gelecek ile ilgili planlarında henüz bir gelişim görmemeleri, bana göre en büyük problemleri.
Bu sosyal projenin, gençlerin yaşadığı sorunlara nasıl bir çözüm sunabileceğini düşünüyorsun?
-Bazen hiç farkında olmadan psikolojik destek, bir gencin hayatını, geleceğini iyileştirebilir. Bu projeyle de bir gencimizin dahi geleceğini şekillendirmesine destek olabilirsek çok mutlu oluruz.
“Üniversitelilerin konuşacağı biri var”a Ahbap nasıl bir katkı sağlıyor, desteğe ihtiyacı olan üniversite öğrencilerini nasıl belirliyorsunuz?
-Ayşe, binden fazla öğrenciye Ahbap olarak burs desteği sağlıyoruz. Bildiğin gibi amacımız, gerçek ihtiyaç sahibi olan öğrencilere ulaşmak ve onların daha rahat bir öğrencilik süreci yaşamalarına destek olmak. Bu nedenle projeyi geliştirirken, mevcut bursiyerlerimizle ilerlemeyi düşündük. Öğrenciler seçilirken ilk olarak şehir değişikliği yapmış ve sosyal ortama uyum sağlamakta zorlanan öğrencilere öncelik tanıdık. Çünkü oldukça zorlu bir süreç ve depremde ebeveynlerini kaybeden öğrencilere burs desteğinin yanı sıra psikolojik destek olanağı da sağlamak istedik.
Bugüne kadar kaç kişi başvurdu?
-Bursiyelerimizle görüşmelerimizde yaklaşık 200’den fazla öğrenci bu destekten yararlanmak istedi, aradığımız koşullara uyan 75 öğrenci şu an HiDoctor’ın bu hizmetinden yararlanıyor.
Hangi kriterlere göre, seans alacak öğrencileri seçtiniz?
-Biliyorsun ki psikolojik destek almak için bireyin öncelikle gönüllü olması gerekir, en önemli kriterimiz buydu. Sonrasında ilk olarak; şehir değişikliği yapmış olup, sosyal ortama uyum sağlamakta zorlanan ve kaygı bozukluğu durumu yaşayan öğrencileri seçtik. Ve ülke genelinde, 11 ili etkileyen deprem yüzünden ebeveynlerini kaybeden öğrencileri de bu sürece dahil ettik.
Başvurularda senin dikkatini çeken bir şey var mıydı?
-Bu proje için öğrenciler tek tek aradık. Tabii ki daha fazla öğrencinin bu hizmetten yararlanmaya ihtiyacı var. Özellikle kadınlar bu projeye daha fazla başvuruda bulundu. Şu an psikolojik destek alan öğrenci sayısı aslında birbirine çok yakın fakat kadın öğrenci sayısı biraz daha fazla.
Bu seansların online olması seni düşündürdü mü? “Psikolojik destek yüz yüze olmalı” demedin mi?
-Yok hayır. Türkiye’nin birçok ilinde yaşayan bursiyerlerimiz var ve pandemiyle birlikte pek çok şey artık online olarak sürdürülebiliyor.
Gençlerin internet üzerinden psikolojik destek alabilmesinin avantajları neler?
-Bursiyerlerimiz farklı farklı illerden… Bu nedenle internet üzerinden psikolojik destek almak projenin ilerlemesi için oldukça sağlıklı. Kendilerine uygun zaman dilimlerini göre, web sitesine girip randevu oluşturarak her hafta düzenli olarak psikolojik destek alabiliyorlar. Ve bu destek, bir yıl sürecek.
Bu destek, gençlere nasıl bir katkı sağlayacak?
-Ben tabii bir uzman değilim ama gençlerin üniversite dönemlerinde psikolojik sağlıklarını dikkate almak, desteklemek, kişilik gelişimlerine, ilişki kurma kapasitelerine, öz güvenlerine, öz şefkatlerine, öz yeterlilik duygularına büyük katkı sağlıyor. Gözlemlerime göre, bu becerileri kazanabilen, yeniden inşa edebilen gençler, sosyal ortamlara girmekten ve yeni deneyimler yaşamaktan endişe duymuyor. Gençlerin dahil olduğu her deneyim, onlara duygusal anlamda destek oluyor, kariyer anlamında bir kapı açıyor.
Peki gençlerin zihin sağlığını desteklemeye yönelik böyle bir sosyal projenin topluma katkıları ne olacak?
-Toplum, bireylerden oluşur. Bireyin gelişimi toplumun değişimini ve gelişimini beraberinde getirir. Özellikle genç ve dinamik nüfusun kalkınması, gelişmesi toplumu ileriye taşır. Üniversite yılları, bence değişim ve gelişim için en uygun yaşlar. Çünkü üniversite içinde, çeşitliliği görüyor ve farklı fikirlerle tanışıyorlar. Bu tanışma sürecinde, farklılıklara uyum sağlayabilmeleri, kendilerinin de yeni fikirler üretmeleri açısından destekleyici diye düşünüyorum. Küçük şehirde, belli fikirler ve belli kültürlerle büyüyenler, büyük şehre gittiklerinde, bu çeşitliliği kabullenmekte/sindirmekte zorlanabilirler. Özellikle doğal afet, kayıp/ölüm gibi travmalar geçirenler, kendi içlerine kapanma yönelimi gösterdiğinden, bu travmayı yaşamayan birine göre daha fazla zorluk çekerler. Bu zorluklara zamanında müdahale edilemez ise daha büyük sorunlar ortaya çıkar. Biz bu projeyle gençlerin sosyal hayatını destekleyerek öz güven, öz yeterlilik, öz şefkat gibi duyguları kazanmalarını hedefliyoruz. Bu sayede gençler; fikirlerini söylemekten, hedeflerini belirlemekten, sosyal ilişkiler kurmaktan çekinmeyecek ve bireysel ya da ekip çalışmalarıyla kendilerine katkı sağlayabilecek, dolayısıyla içinde bulundukları toplumu da geliştirebilecek.
Bu desteğin, sence gençlerin gelecekteki iş ve özel hayatlarına nasıl bir etkisi olacak?
-Gerekli durumlarda psikolojik destek almayan kişiler, ilerleyen dönemlerde yeni ilişkiler kurmakta zorlanıyor. Var olan ilişkilerinde korku ve kaygı yaşayabiliyor. Bu da onların yaşam ve ilişki kalitesini düşürüyor. Yalnızlaşmalarına sebep oluyor. Destek almak, bu sorunların çözülmesine katkı sağlayacak.
Psikolojik destek ihtiyacı olan üniversiteli gençler, nereden başvuru yapabilir?
-Biz ilk etapta bursiyelerimiz arasından bu öğrencilere yer verdik. Fakat önümüzdeki sene, bu projeyi, HiDoctor ekibiyle daha fazla öğrenciye destek olmak için büyüteceğimize eminim. Bu kadar değerli bir projeden daha fazla öğrencinin yararlanması gerektiğini düşünüyorum. Önümüzdeki senelerde öğrenciler Ahbap’ın web sitesinden başvuru yapabilecekler.