Dünya şampiyonumuz Mete Gazoz, küçük yaşlardan itibaren önce soyadı ardından da yaşadığı sağlık sorunu sebebiyle zorbalığa uğramış biri… Aynı şekilde gaming yayıncısı Pelin Baynazoğlu da

Akran zorbalığına dikkat çekmek için yaptığımız röportaj serimizin sonuna geldikk. Bu konuda konuşmak, farkındalık yaratmak çok çok önemli. Selçuk Şirin Hoca’nın dediği gibi, bu sorun sadece ve sadece sistematik bir yaklaşımla çözülür!!!



Zorbalığı Kafandan At projesiyle de gençlerimizi, aileleri ve öğretmenleri akran zorbalığı konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyor. Dünya şampiyonumuz Mete Gazoz ve gaming yayıncısı Pelin Baynazoğlu gibi marka elçileriyle gençlere ulaşmayı amaçlıyorlar. Seçtikleri iki isim için de tebrik ediyorum. Mete, küçük yaşlardan itibaren önce soyadı, ardından da yaşadığı sağlık sorunu sebebiyle zorbalığa uğramış biri… Aynı şekilde Pelin de zorbalığın en çok yaşandığı gaming dünyası ve sosyal medyada mücadele vermiş bir isim… Onların tecrübelere gençlere yol gösterecektir.

Projenin en önemli kısmı ise Prof. Dr. Selçuk Şirin‘in liderliğinde hazırlanan eğitim modüllerinin öğrencilere, öğretmenlere ve ebeveynlere rehberlik ediyor olması. Buna ek olarak, TOG gençleri de sahada 7. ve 8. sınıf öğrencilerine eğitimler vererek bu önemli konuda farkındalık yaratmaya katkı sağlayacak. Projeyi desteklemek isteyen herkes, Zorbalığı Kafandan At projesinin web sitesinden detaylı bilgi alabilir ve çevresini bu önemli konuda bilgilendirebilir. Şimdi söz, P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Dr. Onur Yaprak ve Toplum Gönüllüleri Vakfı Genel Müdürü Ayşe Kırımlı’da…. @togvakfi @headandshoulderstr #hayırlı #işbirliği

Üzerine yoğunlaşabileceğiniz pek çok alan varken, neden akran zorbalığına eğilme ihtiyacı hissettiniz?
-Prof. Dr. Selçuk Şirin Hoca’nın da söylediği gibi yapılan araştırmalara göre, yaklaşık iki gençten biri akran zorbalığına uğruyor. Durumun ciddiyeti bizi bu alana yönelmeye teşvik etti. Zorbalığı Kafandan At projesiyle akran zorbalığı konusuna parmak basarak, zorbalığa maruz kalan yüzbinlerce çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz.

Marka elçileriniz milli sporcumuz Mete Gazoz ve gaming yayıncısı Pelin Baynazoğlu… Bu isimleri seçmenizin özel bir sebebi var mı?
– Dünya ve Olimpiyat Şampiyonumuz Mete Gazoz, spordaki başarılarıyla hepimizi gururlandıran bir isim. Genç yaşında kazandığı madalyaların yanı sıra yaşadığı zorluklar hakkında konuşmaktan da çekinmiyor. Mete, küçük yaşlardan itibaren önce soyadı ardından da yaşadığı sağlık sorunu sebebiyle zorbalığa uğramış biri. Bugün de sosyal medyada karşılaştığı olumsuz tepkilere rağmen, profesyonel hayatını sekteye uğratmadan yoluna devam ediyor. Bunun arkasında ise farkındalığı yüksek genç bir birey olması yatıyor. Bu projeyle amacımız da aslında çocuklarımızı, ebeveynleri ve öğretmenleri bu farkındalığa ulaştırmak. Pelin Baynazoğlu ise gaming yayıncısı olmasının yanında sosyal medyada aktif bir isim. Gençlerin ve çocukların günümüzde sosyalleştikleri gaming dünyası ve sosyal medya, akran zorbalığının en yaygın olduğu mecralar. Pelin de zorbalıkla mücadele eden biri olarak öne çıkıyor. Proje elçilerimiz olan bu iki isimle gençlerimize ulaşabileceğimiz kanalları artırmakla kalmadık, akran zorbalığını, bu zorbalığı tecrübe eden kişilerden dinleme şansı da bulduk.

“Zorbalığı Kafandan At” projesi ile ne hedefliyorsunuz?
-Prof. Dr. Selçuk Şirin hocamızın danışmanlığını üstlendiği, Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın (TOG) sahada aktif rol oynayacağı ‘Zorbalığı Kafandan At’ projemizle yüzbinlerce çocuğa ulaşmayı amaçlıyoruz. Proje kapsamında TOG ile sahada yüz yüze eğitimlerle binlerce çocuğa, Head&Shoulders #hayırlı#işbirliği web sitemizde ise herkesin ulaşımına açık bir şekilde yer alacak eğitim modüllerimizle çocuklar, öğretmenler ve ebeveynlerin arasında bulunduğu geniş bir kitleye ulaşmayı hedefliyoruz.

Nasıl dönüşler alıyorsunuz?
-İnanılmaz dönüşler geliyor. Meğer herkes bu sorundan öyle ya da böyle muzdaripmiş. “Zorbalığı Kafandan At” projemizi duyurduğumuz andan şimdiye kadar Toplum Gönüllüleri Vakfı’na, Anadolu’nun dört bir yanından birçok okul, bu eğitimlerin kendi okullarında verilmesi konusunda talepte bulunuyor. Prof. Dr. Selçuk Şirin’in uzman çevresinden, projemizle ilgili birçok olumlu geri dönüş alıyoruz. Ünlü isimler, hocamızı bizzat arayıp, akran zorbalığı hikayelerini paylaşıyor. Çocuk gelişimi uzmanları, “Bu projeye nasıl katkıda bulunabilirim?” diyerek bizlere ulaşıyor. Aynı zamanda web sitemizden bilgi ve destek alan pek çok genç, ebeveyn ve öğretmen sosyal medya kanallarından projemizle ilgili dönüşler yapıyor. Etki alanımızın giderek büyüyeceğine inanıyoruz.

Proje kapsamında yaptığınız en önemli çalışmalardan biri, headandshoulders.com’da yayınladığınız zorbalığa uğrayan gençlere, ailelerine ve öğretmenlere nasıl hareket edeceğini adım adım anlatan bilgiler. Bu bilgiler zorbalık mağdurlarına ve ailelerine nasıl bir katkı sağlayacak?
-Akran zorbalığı konusunda hayata geçirdiğimiz ‘Zorbalığı Kafandan At’ projemizde headandshoulders.com sitesine eklediğimiz akran zorbalığı sekmesinde kıymetli hocamız Prof. Dr. Selçuk Şirin ve ekibinin oluşturduğu detaylı metinler; zorbalığa uğrayanlara, bu konu karşısında nasıl hareket edeceğini bilemeyen öğretmen ve ebeveynlere yol haritaları sunacak. Bu bilgiler ışığında çocuklar, aileler ve öğretmenler akran zorbalığıyla başa çıkabilmek için beceriler kazanacak. Ülkemizin dört bir yanında bu sorunu yaşayan ve ne yapacağını bilemeyenlere kıymetli bir kaynak sunuyoruz.

Toplum Gönüllüleri Vakfı olarak, akran zorbalığı konusunda sahada eğitimler vereceksiniz. Hangi şehirlerde ve hangi okullarda gerçekleşecek bu eğitimler?
-Pilot bölge olarak seçtiğimiz Ankara, İstanbul, İzmir’deki, 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin bulunduğu okullarda gerçekleştirilecek. “Zorbalığı Kafandan At” projemiz kapsamında, şu aşamada, nüfusun en kalabalık olduğu ve akran zorbalığının en üst düzeyde yaşandığı kentlerde saha çalışmaları yürütmenin stratejik olarak, daha büyük bir kitleye ulaşmamıza olanak sağlayacağını düşünüyoruz. İlerleyen dönemlerde, geri dönüşlere göre, projeyi farklı illerde de gerçekleştirerek, ülke çapına yaymayı umut ediyoruz.

Biraz da eğitim içeriklerinden bahseder misiniz?
-Biliyorsunuz, eğitim içerikleri, Prof. Dr. Selçuk Şirin ve ekibi tarafından, ülkemizdeki çocukların akran zorbalığı konusundaki ihtiyaçlarına yönelik olarak hazırlandı. Ve alanında uzman eğitmenlerimiz tarafından okul uygulaması haline getirildi. Proje içeriğinde hedefimiz; 7. ve 8.sınıf öğrencilerinin akran zorbalığını tanıması, türlerini öğrenmesi…. Zorbalıkla mücadelede, okul içindeki yetkililerin, öğretmenlerin ve öğrencilerin birlikte hareket edebilmesi… Zorbalığı önleme konusunda bu bilinçlenmeyi sağlamak… Okul uygulamasının son aşamasında ise akran zorbalığı hakkında bilinçlenen öğrencilerle birlikte, akran zorbalığına karşı ortak mücadele belgesi oluşturulacak ve sınıflarda bu belgenin yer alması sağlanacak. Böylece okullardan ayrıldıktan sonra da akran zorbalığına karşı, öğrencilerin birlikte hareket etmesinin sürdürülebilir olmasını hedefliyoruz.

Toplum gönüllüsü gençlerin bu projedeki rolleri ne? Nasıl bir destek sağlayacaklar?
-Biz Toplum Gönüllüleri Vakfı olarak, tüm projelerimizi, TOG gençleriyle birlikte tasarlayarak uyguluyoruz. Bu proje kapsamında da gençler; projenin ana hedef kitlesi olan 13-14 yaş aralığındaki 7. ve 8. sınıf öğrencilerine ve onların ebeveynlerine ulaşacaklar. TOG’un uzman eğitmenlerinden, akran zorbalığı hakkında bilgi alan toplum gönüllüsü üniversite öğrencileri, üç ilde 7. ve 8. sınıf öğrencilerine eğitimler verecek. Bu sayede sadece öğrenciler değil, öğretmenler ve ebeveynler de farkındalık kazanacak. Bu projeyle İstanbul, Ankara ve İzmir’de, binlerce çocuğa doğrudan eğitim verilecek. #hayırlı#işbirliği

Yorum Bırak