Müthiş bir sosyal proje karşınızdayım!!! Akbank’ın ‘Dönüşümde Gelecek Var’ projesi. Bizzat yerinde görmek için Hatay’a gittim. İyi ki gitmişim, inanılmaz mutlu oldum.
‘Sürdürülebilirlik insan için’ vizyonuyla faaliyetlerini sürdüren Akbank, ileri dönüşümle depremden etkilenen bölgelerde eğitim gören yüzbinlerce öğrenciye destek oldu, olmaya da devam ediyor. Hem eğitime hem çevreye destek veriyor.
Bakın, bu yaratıcı proje nasıl doğmuş?
33 katlı Akbank Genel Müdürlük binasını yenilemeye karar vermişler. Tabii o 33 kattan, onbinlerce masa, dolap, raf çıkmış. ‘Bu işi, sürdürülebilirlik vizyonumuzla uyumlu ve topluma fayda sağlayacak şekilde nasıl yapabiliriz?’ demişler ve o mobilyaları, ‘ileri dönüşüm tekniği’yle tekrar hayata döndürmeye karar vermişler.
Önce İskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bir ‘ileri dönüşüm atölyesi’ kurmuşlar. İşte o atölyede öğrenciler, işlevini tamamlayan ofis mobilyalarını, yepyeni mobilyalara dönüştürüyor. Yani Akbank Genel Müdürlük binasından çıkan ofis mobilyaları, deprem bölgesinde çocuklar için, masa, dolap, askı, sandalye ve kitaplığa dönüşüyor!
Gençler, bir yılda, 8 bine yakın mobilya üretmişler. 180 bin ilkokul öğrencisinin kullanımına sunmuşlar. Proje sonunda, 18 bini aşkın mobilyayı, 400 bin öğrenciye ulaştırmak istiyorlar. Bugüne dek Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün onlara işaret ettiği 420 okula ulaştırmışlar. Proje sonunda hedefleri 1300’den fazla okulda mobilyaların yenilenmesine katkı sağlamak. Müthiş di mi?
Ben Akbank Marka ve İletişim Başkanı Beril Alakoç’la Hatay’daki, ileri dönüşüm atölyesine gittim, eğitmen ve öğrencilerle röportajlar yaptım. Hem de dönüştürülen mobilyalarla eğitim alan, ana okulu öğrencilerini ziyaret ettim.
Röportaj serimizin ilk bölümünde konuğum @berilalakoc
“Sürdürülebilirlik sadece çevreyle ilgili bir konuymuş gibi algılanıyor. Biz daha geniş çerçevede toplum ve insan için olduğuna inanıyoruz. Dönüşümde Gelecek Var da, bunun en güzel yansımalarından biri. Sürdürülebilirlikte artık farkındalık dönemi bitti, fayda dönemi başladı. Kurumların görevi, insanların çözüm aradığı konularda sorumluluk almak, topluma fayda sağlamak ve güven vermek” diyor. @akbank #işbirliği
İSKENDERUN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ’NDE KURDUKLARI İLERİ DÖNÜŞÜM ATÖLYESİNİ BİZZAT YERİNDE ZİYARET ETTİK
Hatay’dayız. Akbank olarak hayata geçirdiğiniz, “Dönüşümde Gelecek Var” projesini yerinde görmek için… Var ya aşık oldum bu projeye! Aklınızla bin yaşayın!
Çok teşekkürler. Biz de bu projeye bayılıyoruz. Bölgeye her geldiğimizde çok duygulanıyoruz, gururlanıyoruz. Kısa sürede çok güçlü bir etki yarattı. İyi ki yapmışız!
AKBANK GENEL MÜDÜRLÜK BİNASINDAKİ, İŞLEVİNİ TAMAMLAYAN OFİS MOBİLYALARI DEPREM BÖLGESİNDE ÇOCUKLAR VE ÖĞRETMENLERİ İÇİN MASA, DOLAP, PANO, SANDALYE VE KİTAPLIĞA DÖNÜŞÜYOR
İskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kurduğunuz, “ileri dönüşüm atölyesi”nde öğrenciler, sizin bankanın Genel Müdürlük binasında işlevini tamamlayan ofis mobilyaları, ilköğretim okullarındaki çocuklar ve öğretmenleri için masa, dolap, askı, pano, sandalye ve kitaplığa dönüştürüyor. Bugün ben de bizzat tanıklık ettim. Olağanüstü! Heyecanlanmamak, bu vizyona şapka çıkarmamak mümkün değil… Çok çok tebrik ederim. Hemen sorularıma başlıyorum. Proje nasıl doğdu?
Akbank Genel Müdürlük binamız yenilendi. 33 katlı bir bina… İçinden çıkan mobilyaları bir düşünün… Birinci sınıf malzemeyle yapılmış masalar, dolaplar, raflar… Mimari dönüşüm projesini başlatırken de bir taraftan, “Bu işi, sürdürülebilirlik vizyonumuzla uyumlu ve topluma fayda sağlayacak şekilde nasıl yapabiliriz?” diye çok düşündük. Çünkü biz Akbank’ta her kararımızda, her adımımızda, sürdürülebilirliği odağımızda tutuyoruz. Sürdürülebilirlik sadece çevre ile ilgili bir konuymuş gibi algılanıyor fakat aslında bu çok daha büyük bir kavram. Sürdürülebilirliğin daha geniş çerçevede toplum ve insan için olduğuna inanıyoruz. “Dönüşümde Gelecek Var” da bu vizyonumuzun en güzel yansımalarından biri oldu.
13 BİN AKBANK ÇALIŞANININ KATKILARIYLA DOĞDU
O zaman bu dahiyane fikir, ortak aklın ürünü?
Kesinlikle öyle! Bu fikir, 13 bin Akbanklının başının altından çıktı çünkü sürdürülebilirlik ve sorumluluk bilinciyle şekillenen bir kültürümüz var. Bu da o kültürün bir ürünü…
Yola çıkarken, amacınız neydi? Bu projenin altında yatan felsefe nedir?
Biz sürdürülebilirliği sadece çevreyle sınırlı tutmuyoruz. İnsan, toplum ve hayatın her alanına dokunan kapsamlı bir stratejiyle hareket ediyoruz. “Sürdürülebilirlik, İnsan için, Hepimiz için” diyoruz. Sürdürülebilirlikte artık farkındalık dönemi bitti, fayda dönemi başladı. Kurumların bugün en önemli görevi, insanların çözüm aradığı konularda sorumluluk almak ve bu alandaki atılımlarıyla topluma fayda sağlamak ve güven vermek. Biz de Akbank olarak bunun öncüsü olmak istiyoruz. Bu bakış açısıyla da Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük ileri dönüşüm projelerinden birini başlatmış olduk.
İLERİ DÖNÜŞÜM NE DEMEK? ARTIK KULLANMADIĞIMIZ EŞYALARI YENİ VE FAYDALI ŞEYLERE DÖNÜŞTÜRMEK DEMEK
“İleri dönüşüm” kulağa havalı geliyor da, tam olarak ne demek?
Aslında etkisi de bir o kadar havalı! İleri dönüşüm kısaca, artık kullanmadığımız eşyaları yeni ve faydalı şeylere dönüştürmek demek. Örneğin masadan, kitaplık yapmak ileri dönüşümdür. İleri dönüşüm, sürdürülebilir ve döngüsel ekonomi için de, kritik öneme sahip bir yöntem. Ama ne yazık ki bugün, halen yeterince anlaşılmış ve sahiplenilmiş bir alan değil. Çoğunlukla bu tekniği insanlar bireysel çabalarıyla kullanıyor ya da sanatta, endüstride kısıtlı kullanımlarına şahitlik ediyoruz. Oysa üretilen bir malzeme, doğru teknikler, inovasyon bilgisi ve hayal gücü ile defalarca kullanılabiliyor. Bu da sadece dünyanın üzerindeki atık yükünü azaltmakla kalmıyor aynı zamanda topluma ve ekonomiye de katkı sağlıyor.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İNSAN İÇİN HEPİMİZ İÇİN
Peki “Sürdürülebilirlik insan” için ne demek?
Sürdürülebilirlik adı altında her şey, aslında insanların, canlıların hayatını sürdürebilmesi; eşit koşullara erişebilmesi için yapılıyor. Yani çevresel, toplumsal, ekonomik etkinin ortak paydasında “insan” var. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na da baktığımızda bunu çok net görüyoruz: Toplumsal cinsiyet eşitliği, nitelikli eğitim, insana yakışır iş ve ekonomik büyüme gibi hedeflerin merkezinde hep insan yer alıyor. Sürdürülebilirliği bu şekilde insan odağında ele aldığımızda, herkes için çok daha anlaşılır olduğunu gözlemliyoruz. Böylece sürdürülebilirliği hayatın içinde görmek ve benimsemek kolaylaşıyor. Dolayısıyla biz sürdürülebilirliği, stratejimizin tam merkezine koyarak şunu söylüyoruz: Sürdürülebilirlik çevre için olduğu kadar; “insan için, hepimiz için”. Bu doğrultuda bir yandan finansal sağlık ve toplumsal gelişim odaklı pozitif etkimizi artırıyoruz, bir yandan da çevresel ayak izimizi azaltıyoruz.
GENÇLER BİR YILDA BİNLERCE MOBİLYA ÜRETTİLER
BU MOBİLYALARI, HATAY İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN BİZE İŞARET ETTİĞİ 420 OKULA ULAŞTIRDIK. PROJE SONUNDA HEDEFİMİZ, 1300’DEN FAZLA OKULDA MOBİLYALARIN YENİLENMESİNE KATKI SAĞLAMAK!
Gençlerin dönüştürdüğü okul mobilyası sayısı şu an ne oldu? Hedef ne?
Gençler, öğretmenlerinin liderliğinde, bu tekniği oldukça benimsedi ve tahminlerimizin ötesinde bir üretim hızına ulaştılar. Yaklaşık bir yılda
8 bine yakın mobilya ürettiler. Proje sonunda 18 bini aşkın mobilyayı ileri dönüşümle yeni formuna kavuşturmayı hedefliyoruz.
Vay anasına… Şaka gibi! Gerçekten müthişsiniz. Peki dönüştürülen mobilyalar, deprem bölgesindeki kaç okulun kullanımına sunuldu?
Bugüne dek 8 bine yakın mobilyayı Hatay’da, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bize işaret ettiği 420 okula ulaştırdık. Proje sonunda hedefimiz 1.300’den fazla okulda mobilyaların yenilenmesine katkı sağlamak.
İLERİ DÖNÜŞÜMLE ÜRETTİĞİMİZ MOBİLYALARIMIZI, 180 BİNE YAKIN İLKOKUL ÖĞRENCİSİNİN KULLANIMINA SUNDUK. PROJE SONUNDA TOPLAMDA 400 BİN ÖĞRENCİYE ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ
BU ARADA, BUGÜNE DEK PROJE KAPSAMINDA, 333 TON KARBONDİOKSİT SALINIMI ENGELLENDİ. BAŞKA BİR DEYİŞLE 774 VARİL PETROL KULLANIMI VE 5.6 MİLYON LİTRE SU TÜKETİMİ ÖNLENMİŞ OLDU
Aynı zamanda karbondioksit salınımı da engellenmiş oldu değil mi? Yani ileri dönüşümle hem eğitim hem çevreye destek oluyorsunuz anladığım kadarıyla…
Evet. İleri dönüşüm insana olduğu gibi çevreye ve ekonomiye de güçlü bir değer katıyor. Yaptığımız hesaplamalara göre, bugüne dek proje kapsamında 333 ton karbondioksit salınımı engellendi. Başka bir deyişle 774 varil petrol kullanımı ve 5.6 milyon litre su tüketimi önlenmiş oldu.
Gelelim öğrencilere… Depremden etkilenen bölgelerde eğitim gören kaç gence destek oldunuz?
Bugüne dek ileri dönüşümle ürettiğimiz mobilyalarımızı 180 bine yakın ilkokul öğrencisinin kullanımına sunduk. Proje sonunda toplamda 400 bin öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz. Diğer taraftan ileri dönüşüm atölyemizi kurduğumuz İskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki gençlerimize de destek oluyoruz.
ÇOCUKLAR MUTLU, GENÇLER MUTLU, ÖĞRETMENLER MUTLU, AİLELER MUTLU PROJEYE EMEK VEREN HERKES UMUT DOLU
Okullar, eğiticiler, öğretmenler ve öğrenciler nasıl karşıladı projeyi?
Müthiş bir ilgi var. Bu da Dönüşümde Gelecek Var’ın etki alanını inanılmaz ölçüde genişletti. Gençler, sürdürülebilirliği benimsemeye çok hazır. Gerçek anlamda fark yaratan yöntemlere de bu nedenle hızla adapte oluyorlar. Diğer taraftan kendileri gibi depremden etkilenmiş ilkokul öğrencisi kardeşleri için yeni okul mobilyaları üretmekten de ayrıca mutlu olduklarını söylüyorlar. Bu proje, çok katmanlı pozitif etki yarattı. Çocuklar mutlu, gençler mutlu, öğretmenler mutlu, aileler mutlu, projeye emek veren herkes umut dolu. Buna hepimizin ihtiyacı vardı.
BU SADECE BİR İLERİ DÖNÜŞÜM DEĞİL, AYNI ZAMANDA BİR İYİLİK HAREKETİ
Öğrencilere hem destek oluyorsunuz hem de mesleki gelişimlerine katkı sağlıyorsunuz… Gençler atölyelerde neler öğreniyor?
Burada gençler, öğretmenlerinin rehberliğinde hem teknik hem de pratik bilgiler öğreniyor. Alanında ilk iş deneyimlerini kazanıyorlar. İşlevini tamamlamış mobilyaları ileri dönüştürüp, yeni eşyalara çeviriyorlar. Oyun odaları, sınıflar ve kütüphaneler için ürettikleri bu
mobilyaları depremden etkilenen ilköğretim okullarına kendi elleriyle teslim ediyorlar. Böylece, sadece bu sürdürülebilir üretim tekniklerini öğrenmekle kalmıyor, aynı zamanda kendilerinden sonraki nesillerin eğitimine, çevreye ve ekonomiye ortak bir değer katıyorlar. Kısacası, bu sadece bir ileri dönüşüm değil, aynı zamanda bir iyilik hareketi. @akbank #işbirliği