Şimdi de sıra “Dönüşümde Gelecek Var” projesinin sahadaki kahramanlarında.
. . .
Bu bölümde, İskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde mobilya ve iç mekan tasarımı öğretmeni, aynı zamanda projenin koordinatörü Adem Akkar ve pırıl pırıl öğrencileriyle bir aradayız.
📌Adem Akkar, “Akbank, bize 33 TIR malzeme gönderdi. Aslında mobilya ustaları yeni malzemelerle çalışmayı tercih eder, mevcut bir eşyanın dönüştürülmesi çok daha zordur. Ancak doğru teknik uyguladığınızda ve verdiğiniz emeğin hem insanlara hem de doğaya bir faydası olduğunu bildiğinizde bunun hiç de zor olmadığını görüyorsunuz. Bugüne dek 8 bine yakın mobilya ürettik, bu rakamı iki katından fazlasına ulaştıracak kadar da çok malzememiz var” diyor.
📌Öğrenciler de, “Atölyede, ileri dönüşümü öğreniyoruz. Önce ayrıştırma yapıyoruz. Sonra kesim ve montaj yapıyoruz. Daha sonra da mobilyaları okullara götürüp, çocuklara teslim ediyoruz. Gözlerindeki mutluluğu görmek harika!” diye anlatıyor.
📌Öğrenciler, burada ilk iş deneyimlerini de kazanıyorlar. Emeklerinin karşılığını da alıyorlar. Bu süreç, onlara sadece teknik beceriler kazandırmakla kalmıyor, aynı zamanda problem çözme yeteneklerini, yaratıcılıklarını ve toplumsal sorumluluk bilincini de geliştiriyor.
📌Proje sonunda, deprem bölgesinde ihtiyaç sahibi 1300’den fazla okula 18 bini aşkın mobilya dağıtmayı hedefliyorlar. Gerçekten müthiş bir şey bu! Çok kısa süre içinde, hedeflerinin yarısına ulaştılar bile.
‘Dönüşümde Gelecek Var’ projesi, yarattığı toplumsal etkinin yanı sıra, kaynakların verimli kullanımını da teşvik ediyor. Proje kapsamında şimdiye kadar uygulanan ileri dönüşüm metoduyla, 333 ton karbondioksit salınımı engellendi. Başka bir deyişle 774 varil petrol kullanımı ve 5.6 milyon litre su tüketimi önlenmiş oldu. Bu da 2.5 Belgrad Ormanı’nın yarattığı pozitif etkiye eş değer!
Çocuklar mutlu, gençler mutlu, projeye emek veren herkes mutlu. Kısacası bu sadece bir ileri dönüşüm değil, aynı zamanda bir iyilik hareketi!!!! Akbank’ı kutluyorum. Toplumu dönüştüren bu tür değerli projeleri artmasını diliyorum. @akbank #işbirliği #ileridönüşüm #dönüşümdegelecekvar @berilalakoc
MOBİLYA VE İÇ MEKAN TASARIM ÖĞRETMENİ ADEM AKKAR
Sizi tanıyalım…
İsmim Adem Akkar. İskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde mobilya ve iç mekan tasarımı öğretmeniyim.
“Dönüşümde Gelecek Var” projesini sizin için ne ifade ediyor?
Projeyi ilk duyduğumda depremin etkisi hala çok tazeydi. Atölyemiz yıkılmıştı. Psikolojik olarak iyi değildim. Açıkçası, önce
projeye sıcak bakmadım. Hatta yapamayacağımızı düşündüm. Ne mutlu ki haksız çıktım! Bu proje hem benim hem öğrencilerimin hem de bölgedeki çocuklar ve ailelerinin iyileşmesine çok büyük katkılar sağladı. Bu projenin bir parçası olduğum için çok mutluyum.
NE MUTLU BİZE Kİ BURADA ÖĞRENCİLERİMİZ İLERİ DÖNÜŞÜM ÖĞRENİYOR VE BU TEKNİKTE USTALAŞIYOR
Sizin bu projedeki göreviniz nedir?
Projenin koordinasyonunu üstleniyorum. Öğrencilerimizin ileri dönüşümü öğrenmesi ve bu teknikte ustalaşmaları için çalışıyorum.
“İleri dönüşüm atölyeleri” nasıl kuruldu? Neler eksikti? Neler sağlandı?
6 Şubat depremlerinde atölyemiz tamamen yıkıldı. Oradan kurtarabildiğimiz eşyalarımızı spor salonuna taşımıştık ancak çalışır vaziyette bir atölyemiz yoktu. Akbank ekibi sağ olsun hem atölye için bir alanın kurulması hem de malzemelerin temin edilmesinde bize destek oldu.
TAM 33 TIR MALZEME GÖNDERDİ AKBANK BU GÜNE KADAR 8 BİNE YAKIN MOBİLYA ÜRETTİK
Akbank Genel Müdürlüğü’nde gelen ofis mobilyaları ne kadardı? Onları dönüştürürken en çok nelerde zorlandınız?
Akbank bize 33 TIR malzeme gönderdi. Bu, bize epey zaman yetebilecek malzeme demek. Aslında mobilya ustaları yeni malzemelerle çalışmayı tercih eder, mevcut bir eşyanın dönüştürülmesi çok daha zordur. Ancak doğru teknik uyguladığınızda ve verdiğiniz emeğin hem insanlara hem de doğaya bir faydası olduğunu bildiğinizde bunun hiç de zor olmadığını görüyorsunuz. Bugüne dek 8 bine yakın mobilya ürettik, bu rakamı iki katından fazlasına ulaştıracak kadar da çok malzememiz var.
ÖĞRENCİLER EMEKLERİNİN KARŞILIĞINDA STAJ ÜCRETİ ALIYOR. BÖYLECE İLK PROFESYONEL İŞ DENEYİMLERİNİ KAZANMIŞ OLUYORLAR
Öğrenciler nasıl bir eğitimden geçiyor?
Kademeli bir eğitim. Normal eğitimlerinin ardından atölyemizde hem pratik eğitim alıyor hem de üretimde görev alıyorlar. Gelen mobilyaların önce birer malzemeye sonra da yeni eşyalara dönüştürülmesi için çalışıyorlar. Bu mobilyaları yaparken onlara bir yandan da ileri dönüşüm, sürdürülebilirlik kavramlarının neye hizmet ettiğini, doğaya, ekonomiye, insana nasıl katkı sağladığını uygun dilde anlatıyoruz. Öğrenciler ayrıca burada emeklerinin karşılığında staj ücreti de alıyor. Böylece ilk profesyonel iş deneyimlerini kazanmış oluyorlar.
Peki tepkileri ne oldu? Dönüşümü nasıl duygular içinde gerçekleştiriyorlar?
Öğrenciler özellikle ilk teslimatlarını yaparlarken çok duygulandılar. İhtiyaç sahibi okullardaki öğrenci kardeşleri için mobilya üretmek daha da şevkle çalışmalarını sağladı. Atölyenin varlığı ve yaptığımız işin boyutu sayesinde uzun bir aradan sonra öğrenci kayıt sayımız arttı. Ortalamanın üzerinde talep görmeye başladık. Anne babalar çocuklarını özellikle bizim bölüme göndermek ister oldu. Kapanacak gözüyle bakılan bir bölüm Dönüşümde Gelecek Var sayesinde yeniden ayağa kalktı. @akbank #işbirliği