Huzurlarınızda, başarısıyla gururumuz olan bir diğer kızımız Avjin Aktop.
Abu Dhabi New York Üniversitesi’nden kabul alan Avjin, pek çok okula başvuru yapıyor. Ama New York Üniversitesi’nde okumak istediğin için diğer başvurularını geri çekiyor. Hedefi; Orta Doğu ekonomi modelleri üzerine çalışmak ve Birleşmiş Milletler’de dünya barışına katkıda bulunmak… Gurur duyuyorum böyle gençleri gördükçe, geleceğe umutla bakıyorum.
Bu zorlu yolda emeklerinin karşılığını aldığı için çok mutlu. Başarı odaklı olmayan ailesinin bu yolda kendisine katkısının büyük olduğuna inanıyor.
Avjin, gençlere “Bazen çok yorulsak ve her şey üst üste gelse de olayların içindeki hediyeyi görerek, kendi yolumuzdan devam etmeliyiz” diyor. Şimdi sizi Avjin’in başarı hikayesiyle baş başa bırakıyorum.
Avjin’cim çok çok tebrik ediyorum. Abu Dhabi New York Üniversitesi’nden kabul aldı. Neler hissediyorsun? Girmesi zor okullardan birine girdin…
-Güzel sözleriniz için teşekkür ederim öncelikle. Çok mutluyum. Klişe olacak ama emeklerimin karşılığını aldığımı hissetmek şahane bir his! Tarifi zor bir his…
Sen nasıl hazırlandın?
-Hazırlanma sürecim, herkesinki gibi zor geçti. Ben uzun süre hem YKS hem de yurt dışı için çalıştım. Sonra ibreyi yurt dışına çevirdim ve sadece bu alanda çalışmaya başladım. Belli başlı farklılıklar olmasına rağmen, işin özünde emek var aslında. Mesela ben TYT denemesi yerine, AP sınavlarım için çalıştım. Ya da gidip Young Guru Academy (YGA) gönüllüsü oldum.
EN BÜYÜK DESTEKÇİM BABAM! BANA HAREKET ALANI AÇTI VE BU YOLA KOYULMAMDA BANA CİDDİ DESTEKLERDE BULUNDU
Hedefin büyüktü, bu yolda ilerlerken boş vaktin oluyor muydu? Hep yarışmalara hazırlanmak ve ders çalışarak mı geçti zamanın…
-Yok hayır. Sürekli masa başında olmam gerektiğine inanan biri olmadım hiç. Boş vakitlerimi, ailemle geçirdim. Alt sınıflardaki arkadaşlarımla kulüp etkinlikleri üzerine konuştum. Kitaplar ve filmler üzerine sohbet etmeyi severim ve genelde bunu yaparım.
En büyük destekçin kimdi?
-Babam diyebilirim. Çünkü bana hareket alanı açtı ve bu yola koyulmamda bana ciddi desteklerde bulundu. Her zaman, her şeyimi paylaşabileceğim bir insan oldu. Ayrıca karakterimin şekillenmesinde, özellikle arkadaşım Karen ve danışmanım Cemil Hoca’nın çok etkisi var.
Sen, aslında birçok üniversiteye başvuruyorsun ama New York Üniversitesi’nde okumak istediğin için diğer başvurularını geri çekiyorsun… Bu okulun senin için önemi ne?
-NYU ABU Dhabi’yi iki nedenle seçtim. Birincisi, orası çok farklı kültürden öğrencilerin tercih ettiği bir okul. İkincisi, ben Orta Doğu ekonomi modellerini çalışmak istiyorum. Ve ayrıca bana, farklı kampüslerinde eğitim görme fırsatı vermesi de kararımda etkili oldu.
Ekonomi okumayı planlıyorsun. Ekonomiye yönelmenin özel bir nedeni var mı?
-Özel bir nedeni yok ama sanırım dünyada ve özellikle ülkemizde yaşanan ekonomik zorluklar, kararımda etkili oldu.
Peki seni yarışmalar için kimler yönlendirdi?
-Bu gibi yarışmaları ve yurt dışına yönelik etkinlikleri, okulumuzun yurt dışı eğitim danışmanı ve İngilizce öğretmenimiz Cemil Yıldız Hoca ile organize ediyoruz. Zaten kendisi de okulumuza ve takımlarımıza olan katkılarından dolayı Yılın Eğitmeni Ödülü’ne aday gösterildi. Bizim gibi kendisi de finale kaldı.
Başka bir okulda okuyor olsaydınız, böyle bir başarı gelir miydi?
– Başka bir okulda olsaydım, o dönemin ve mekanın koşullarına göre hareket ederdim. O yüzden bir cevap vermek zor. Bilemiyorum. Okulumdan çok memnunum.
Baban öğretmen, annen hemşire… Bu süreçte onların sana nasıl katkıları oldu?
-Zor zamanlarımızda birbirimizle sohbet ediyorduk ve mutlu-mutsuz çoğu anımızı birbirimizle paylaşıyorduk. Projeleri veya farklı fikirleri birbirimizle tartışarak derinleştiriyorduk. İkisi de beni maddi olarak çok desteklediler. Uluslararası sınavlar pahalı. Ayrıca projeler için bazen başka illere gitmem gerektiğinde bana hep destek verdiler. Manevi olarak da bana inandılar ama bana başarısız olabilme alanı da tanıdılar. Başarı takıntıları olmaması, beni rahatlatıyordu.
Geleceğe dair planların, hayallerin neler?
-Kısa dönemde; lisans yıllarımda kendimi olabildiğince geliştirmek, akademik Arapça öğrenmek gibi hedeflerim var. Uzun dönemde ise Birleşmiş Milletler’de dünya barışına katkıda bulunmak üzere çalışmak var.
BAZEN ÇOK YORULSAK VE HER ŞEY ÜST ÜSTE GELSE DE OLAYLARIN İÇİNDEKİ HEDİYEYİ GÖREREK, KENDİ YOLUMUZDAN DEVAM ETMELİYİZ
Bu röportajı okuyan gençlere ne söylemek istersin?
-Benimle sevinen çok fazla kişi oldu ve başarımda kendilerini görebilen herkes, bir nevi kendi hayallerini gerçekleştirmeye de o kadar yakın. Bazen çok yorulsak ve her şey üst üste gelse de olayların içindeki hediyeyi görerek, kendi yolumuzdan devam etmeliyiz. Ben sadece Türkiye de değil, genel olarak tüm dünyada ekonomik eşitlik için çalışmak istiyorum. Eğitim, sağlık ve barınma gibi hakların, gerçek anlamda sağlandığı aydınlık bir ülke için çalışmaya can atıyorum.
İsmin çok güzel. Anlamı ne?
-İsmim Kürtçe ve anlamı yaşam suyu. Ben de ismimi çok seviyorum.