Bu kooperatifi, mahalleli kadınlar bir araya gelerek, KEDV’den eğitimler alarak kurduk

Geldik bir röportaj serisinin daha sonuna… Bu bölümde konuklarım, KEDV’in örgütlediği İlk Adım Kadın Kooperatifi üyelerinden Yıldız Sürekli ve Filiz Aydın
.
Yıldız Sürekli ile Filiz Aydın, KEDV ve QNET’in güçlerini birleştirerek yürüttüğü finansal okuryazarlık eğitimlerini alan yüzlerce kadından sadece ikisi. “Bu eğitimlerle işte de evde de kazancımızı doğru yönetmek konusunda farkındalık kazandık. Artık emeğimizin karşılığını parasal olarak da alabiliyoruz!” diyorlar
.

Ayrıca KEDV’in eğitimleri sayesinde kendi hayatlarını değiştirmekle kalmıyorlar, dezavantajlı başka kadınların hayatlarına dokunabiliyorlar.  “Çalışmak isteyen nice kadın var ama nasıl yapacaklarını bilmiyorlar. Onları evlerinden çıkartıyoruz, iş sahibi yapıyoruz. Gelip bizimle kooperatifte çalışıp, üretiyor ve bu eğitimlerle gelişiyorlar” diyor Yıldız ve Filiz.
.
Bir kadın değişirse toplum değişir. İşte bu nedenle KEDV, QNET ve bu anlamlı sosyal projede emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum. Kadınları donanımlandırarak, ekonomik özgürlüklerini kazanmaları konusunda yüreklendiren kurumların artması dileğiyle…

Sizi tanıyabilir miyiz?
-Tabii. Ben Yıldız Sürekli. Evli ve iki çocuk annesiyim. 58 yaşındayım. Emekliyim. Ama çok aktifim:) KEDV’in örgütlediği İlk Adım Kadın Kooperatifi’nin kurucularındanım. KEDV sayesinde pek çok eğitim aldık. Son olarak KEDV ve QNET’in birlikte yürüttükleri, finansal okuryazarlık eğitimini aldık.

Memnun kaldınız mı?

-Çoook.

FİNANSAL OKURYAZARLIK EĞİTİMİNİ, 58 YAŞINDA DEĞİL DE 28 YAŞINDA ALSAYDIM, KAZANCIMI DAHA DOĞRU YÖNETEBİLİR, EMEĞİMİN KARŞILIĞINI PARASAL OLARAK DA ALABİLİRDİM!

Bu eğitim sizde nasıl bir farkındalık yarattı?
-Valla, o kadar çok şey öğrendik ki. Bir kere kadınların görünmeyen öyle büyük bir emeği var ki… Düşününce gerçekten de öyle… Evi-mutfağı çekip çevirmek, alışverişi yapmak, bulaşık-temizlik, çocukların ödevine yardım etmek, onları okula getirip götürmek, aile büyüklerini doktora, hastaneye götürmek, hasta ve yaşlıların bakımın üstlenmek, eşe, çocuklara tüm aileye moral desteği vermek… Bu emek, bir anda ortadan kalksa, toplumsal ve ekonomik yaşam çökermiş, bunu öğrendik. Bir de tabii ekonominin işleyişi anlattılar bize. Bütçe planlayabilme, finansal riskleri öngörebilme ve bunlara karşı hazırlıklı olabilme… Kısacası, finansal kaynakları en etkin şekilde kullanabilme becerilerini öğrendik. Ürettiğimiz ürünlerin fiyatlandırılması konusunda da bilgilendik. Bunun için de çok mutluyum.

58 yaşında olduğunuzu söylediniz. Bu eğitimleri 28 yaşında alsaydınız, neler değişirdi hayatınızda?
-Kazancımı daha doğru yönetebilir, emeğimin karşılığını parasal olarak da alabilirdim!

İlk Adım Kadın Kooperatifi’ni nasıl kurdunuz?
– Mahalleli kadınlar olarak bir araya geldik. KEDV’den eğitimler alarak, kurduk. Çok gururluyuz, iyi ki kurmuşuz. İnanılmaz şeyler değişti hayatımızda. Yıllar içinde üreten, kendine güvenen, hayallerini gerçekleştiren, kendine hedefler koyan, bambaşka kadınlar olduk.

İlk Adım Kadın Kooperatifi tam olarak nedir? Siz tam olarak ne yapıyorsunuz?
-Dezavantajlı kadın ve çocuklara yönelik çalışmalar yapıyoruz. Kadını güçlendirerek, toplumun en küçük birimi olan aileyi güçlendirmeyi hedefliyoruz. Dokuma üretimi, gıda üretimi, hediyelik eşya üretimi yapıyoruz.

Sizin kooperatifteki göreviniz ne?
-Atölyede, hepimiz çok yönlü çalışıyoruz. Ama yoğun olarak, dikiş üzerine uzmanlığım var.

Mahalle kadınlarını nasıl kalkındırıyorsunuz? Kapınız herkese açık mı? Herkes dalıp girebiliyor mu? Bir şeyler öğrenebiliyor mu? Size dahil olabilmelerinin kriterleri neler?
-Kapımız herkese açık! Sadece yoldan geçerken çayımızı içmeye ve sohbet etmeye gelenler bile var. Ki bu çok mutlu ediyor bizi. Merak etsinler, gelsinler, biz burada neler yapıyoruz göz atsınlar… Fikir alışverişi yapmayı ve birbirimize çok farklı konularda destek olmayı seviyoruz. Bir kriterimiz yok. Zengin-fakir, genç-yaşlı, evli-bekar, çoluklu-çocuksuz- becerikli-beceriksiz gibi kalıplarımız yok. Cinsiyetçi bir tavrımız da yok. Üretmek isteyen herkese kapımız açık.

Kooperatifte çalışmaya başladıktan sonra kendinizde hissettiğiniz en büyük değişim ne oldu?
-Kendini daha iyi ifade eden, yeteneklerinin farkında olan bir kadın oldum. Ev dışında da çalışıyor ve üretiyorum. Bu da beni güçlü hissettiriyor.

Eşiniz, aileniz, arkadaşlarınız? Onlar ne diyor?
-Herkes destekçimiz. Hatta, yardımcı olabilecekleri durumlarda yanımızda oluyorlar.

Kooperatifinize dahil olmak ve sizinle üretmek isteyen kadınların küçük çocukları varsa onlar ne oluyor? Yuva desteği de veriyor musunuz?

-Evet. Üretime dahil olanların okul öncesi çocukları için üst katımızda Cansu Oyun Odası var. Çocuklar tam gün, yarım gün veya saatlik olarak bakılıyorlar. Bu sayede anneleri, güven içinde üretime dahil olabiliyor.

Sizi tanıyalım?
-Ben Filiz Aydın. 1976, Sivas doğumluyum. Evli ve bir çocuk annesiyim. Lise mezunuyum. Ben de İlk Adım Kooperatifi kadınlarındanım. Kooperatif başkan yardımcısıyım.

Aldığınız eğitimlerden memnun kaldınız mı?
-Liderlik, farklılıklara saygı, iletişim… Son olarak da finansal okuryazarlık. Kesinlikle bence herkesin alması gereken eğitimler. Çok faydasını gördüm.

İŞTE DE EVDE DE KAZANCIMI DOĞRU YÖNETME KONUSUNDA FARKINDALIK KAZANDIM

En çok ne değişti hayatınızda, bu eğitimlerle?
-Öğrendikçe, farkındalığı artıyor ve gelişiyor insan. Tabii daha öz güvenli oluyor. Biz de öyle olduk. Öğrendiklerimiz, ürettiğimiz ürünlere de yansıdı. Yaptığımız işi daha iyi yapar olduk. Doğru fiyatlandıramıyorduk mesela, bu eğitimler sayesinde öğrendik.

Peki finansal okuryazarlık sizde nasıl bir farkındalık yarattı?
-İşte de evde de kazancımı doğru yönetmek konusunda farkındalık kazandım.

Kooperatifte tam olarak nasıl bir göreviniz var?
-Yapılacak eğitimlerle ilgili mahalledeki kadınlarla iletişime geçiyorum, eğitim gruplarını organize ediyorum.

Yolunuz, KEDV ve QNET’le kesişmeseydi neler olurdu?
-KEDV’in eğitimleri sayesinde dezavantajlı kadınların hayatlarına dokunabiliyoruz. Çok önemli bu. Çalışmak isteyen nice kadın var ama nasıl yapacaklarını bilmiyorlar. Onları evlerinden çıkartıyoruz, iş sahibi yapıyoruz. Gelip bizimle kooperatifte çalışıyorlar, üretiyorlar. Bu eğitimlerle gelişiyorlar. Hayal kuruyorlar. Hayallerini gerçekleştiriyorlar.

HAYALDİ GERÇEK OLUYOR SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLAR MUTFAĞIMIZ KURULUM AŞAMASINDA

Sizin de sağlıklı atıştırmalıklarla ilgili bir projeniz varmış. Biraz bahseder misiniz?
-Sağlıklı atıştırmalıklar mutfağımız, kurulum aşamasında. Üretime geçtiği zaman granola, granola bar gibi paketli ürünler olacak. Browni, tatlı-tuzlu kurabiye gibi gıdalar üretilecek. Sıcak satışta ise tost, gözleme, poğaça ve börek çeşitleri olacak. Ama adı üstünde, her şey sağlıklı olacak.

Yorum Bırak