DALGALARLA İYİLEŞMEK GİBİSİ YOK!

Güzel, umut veren bi haberle huzurlarınızdayım! 
Önce bu genç adamı tanımanızı istiyorum:
Sosyal girişimci Deniz Toprak
Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği mezunu. Kurumsal hayat onu açmamış. Dünyanın çeşitli yerlerinde gönüllü olarak çalışmış. Sonra Meksika’da dalga sörfüyle tanışmış ve sörfün nasıl dönüştürücü bir gücü olduğunu keşfetmiş.
2017’de Sri Lanka’ya yerleşmiş ve bir sörf merkezi açmış. O küçücük kasabadaki gençler, sörf öğrenmiş, eğitmen olmuş, geçimlerini bu spordan sağlamışlar, başka yerlere göç etmelerine gerek kalmamış. Deniz Toprak, sonra Ordu Perşembe’de bir sörf merkezi açmış.

Veeee deprem felaketinde, Hatay Samandağ’a destek için gittiğinde, benzer bir merkezin Samandağ’da da hayata geçirilebileceğini fark etmiş.
Çünkü Samandağ’ın rüzgarı ve dalgası sörfe uygun.
“Sörf tahtalarıyla sizi sahilde bekliyorum, gelen 22 yaş altı gençlere ücretsiz sörf dersi vereceğim” diye instagrama post koymuş.

Gelen gençlerden ikisi çok hevesli çıkmış, onları 4 ay eğitmiş, Haydar Esmer, 18 yaş altı dalga sörfünde Türkiye Şampiyonu olmuş, Akıl Köse ise Karadeniz Turnuvası’nda hem yetişkinlerde hem 18 yaş altında birinci olmuş.
Bu başarı, onun inancını iyice pekiştirmiş.
LC Waikiki’yle güçlerini birleştirerek Hatay Sörf Merkezi’ni kurmuş. 11 bin gence ulaşmışlar Hatay’da. Nasıl güzel bir hikaye di mi? Oradaki gençlere ve bölgeye müthiş bir hizmet.

3 aşamalı ücretsiz bir eğitim programı sunuyorlar. 1000 öğrenciyle birinci seviye temel sörf eğitimlerine başlamışlar, ilerleme kaydeden ve istekli olanlarla ikinci seviye eğitim programlarına başlayacaklar. İkinci seviyeden üçüncü seviyeye geçenler ise Sörf Liderli Eğitim’imi almaya hak kazanacak. Amaç, Hatay Sörf Merkezi’nde genç sörfçüler yetiştirmek, gençlere istihdam sağlamak ve bir gün Hatay Samandağ’ı ülkemizde dalga sörfü turizminin lokomatifi yapmak.

📌Gerçekten alkışlanması gereken bir sosyal proje. LC Waikiki’ye de, Deniz’i de ve bu değerli projede emeği geçen herkesi kutluyorum. İlk konuğum Deniz Toprak. Sonra LC Waikiki Müşteri İçgörüleri ve Pazarlama İletişiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sinem Akgül Yılmaz bizimle olacak…
@lcwaikikikariyer @hataysorfmerkezi #işbirliği @freewillling 

SAMANDAĞ’DA 16 YAŞ ALTI 1000 GENCİ ÜCRETSİZ OLARAK SÖRFLE BULUŞTURDUK
2000 GENCİ DAHA BULUŞTURMAYI HEDEFLİYORUZ

Tebrikler Deniz! Hatay Sörf Merkezi’nin kurucusu ve eğitmenisin. LC Waikiki ile Samandağ’da hayata geçirdiğiniz merkezle, 16 yaş altı, 1000 genci ücretsiz olarak sörfle buluşturdunuz. İki bin genci daha buluşturmayı hedefliyorsunuz. Proje, kış boyu da devam edecek. Gençlere yeni bir motivasyon kaynağı da sunan proje, bölgeye de sörf odaklı kalıcı bir turizm alanı kazandırmayı amaçlıyor. Şimdiden iki şampiyon çıkarttınız bile! Hedefiniz hem sporcular yetiştirmek hem de pek çok gence istihdam sağlamak. Detaylı olarak bu sosyal projeyi senden dinlemek istiyorum. Ama önce seni tanıyalım…

32 yaşındayım. Sosyal girişimciyim. Boğaziçi  Kimya Mühendisliği mezunuyum. Üniversite hayatım boyunca dünyayı gezip, gönüllü olarak çalıştım…

SOSYAL GİRİŞİMCİYİM DÜNYANIN ÇEŞİTLİ ÜLKELERİNDE GÖNÜLLÜ OLARAK ÇALIŞTIM

Nerelere gittin?

Oooo çok yere! Defalarca Afrika’ya mesela. Batı Afrika, Güney Afrika ve Doğu Afrika’da gönüllü olarak çalıştım.

Neler yaptın?

Pek çok şey. Ama esas olarak İngilizce öğretmenliği. Gittiğim yerlerin sahil kasabaları olmasına özen gösterdim. Bir yandan da kafamda, ileride oralara taşınmak ve bir start-up kurmak vardı. Sonra 2010’da Orta Amerika’da Meksika’da, dalga sörfüyle tanıştım. Şunu fark ettim: Dalga sörfü, sihirli bir şey. Gençler, dalga sörf üzerinden çok farklı hayatlar yaşayabiliyor…

 2017’DEN BERİ SRİ LANKA’DA YAŞIYORUM ORADA SÖRF MERKEZİM VAR

Nasıl yani?

Önce sörf öğreniyor, sonra eğitmen oluyor. O sahil kasabasında, minik bir sörf merkezi kuruyor, başka çocuklara, gençlere de sörf öğretiyor. Hem kendine hem başkalarına faydalı oluyor. O köy, kalıcı bir sörf turizm alanı bile olabiliyor. Ve zaman içinde, tüm o bölge dönüşebiliyor. Bize çok anlatılmıyor bu hikayeler…

Çünkü bizdeki beklenti daha çok: “Kariyer yapacaksın, kurumsalda çalışacak, yükseleceksin…”

Ne yazık ki öyle! Ben de zaten o beklentiyi karşılayabilmek için, mezun olunca uluslararası bir şirkette çalışmaya başladım. Ama ancak üç yıl dayanabildim! Kazandığım para iyiydi ama gönüllü olarak yaptığım işlerde hissettiğim tatmin asla yoktu.

Sonra, “Acaba, bir sahil kasabasına yerleşip, ruhumu besleyecek, beni tatmin edecek bir iş yapabilir miyim?” diye düşündüm ve 2015’de Sri Lanka’ya gittim.
Güneyde küçücük bir kasabaya. Görür görmez aşık oldum! İstanbul’a döndüm, işimden istifa ettim ve oraya yerleştim. 2017’den beri Sri Lanka’nın güneyindeki o küçük kasabada yaşıyorum. Bir sörf merkezi kurdum orada…

Harikaymış! Annen-baban ne yaptı peki?

Önce biraz tedirgin oldular ama onlar için önemli olan benim mutlu olmamdı. “Hayat senin, ne istersen yap!” dediler. Desteklediler yani hayallerimi. Dünyanın her tarafından insanların geldiği bir sörf merkezi bizimki. Minik bir butik otel, sörf merkezi ve restoran…

ORDU PERŞEMBE’DE DE BİR SÖRF MERKEZİM VAR

Senin, Ordu’da da, bir sörf merkezin vardı mi?

Evet. Sri Lanka’dan sonra, Ordu’da da bir yer açtım. Ordu Perşembeliyim ben. Oranın da dalgaları meşhurdur. Demin de anlattığım gibi, sörfün dönüştürücü bir gücü var. Bir kere, gittiği kasabadaki çocuklara bir heyecan veriyor. Sri Lanka’da yaşadığım yer, önceden gençlerin büyük şehre göç ettiği, kendilerine bir gelecek bulamadığı balıkçı kasabasıydı. Sörf gelince, her şey değişti. E cool bir şey, heyecanlı bir şey. Gençler bunu yapmaya başlıyorlar. Yetmiyor, bir de bundan geçimlerini sağlıyorlar. Başka bir yere gitmelerine gerek kalmıyor. Bütün dünya onların kasabasına geliyor zaten!


SAMANDAĞ’IN RÜZGARI VE DALGASI SÖRFE UYGUN

COĞRAF OLARAK DA CAPE TOWN, RİO KARIŞIMI BİR YER. TEK EKSİĞİ GENÇLER, PLAJDA FUTBOL OYNAYAN İNSANLAR VE DENİZİN İÇİNDE SÖRF…

Ve bu hikayenin benzerinin Ordu’da gerçekleşmesini istedin…

Aynen öyle! Şu anda Ordu Perşembe’deki sörf merkezimize pek çok kişi dalga sörfü öğrenmeye geliyor. Yabancılar da,
Türkler de…

Gelelim Hatay Sörf Merkezi’ne… Hayalin, Ordu’da kurduğun bir okulun, benzerini orada da kurmak, çocuklara ve gençlere ücretsiz dalga sörfü dersi vermek, eğitmenler/ şampiyonlar yetiştirmek ve zaman içinde Hatay Samandağ’ın bir sörf turizmi merkezine dönüşmesine öncülük etmek miydi?

Aynen öyle! Deprem olduğunda, herkes gibi, “Ben ne yapabilirim, nasıl destek olabilirim?” diye düşündüm. Birlikte çalıştığım bir dernek var: “Waves For Water.” Sörfçülerin kurduğu bir dernek, suya erişim olmayan yerlerde, su filtreleri dağıtıyorlar, hemen onlara ulaştım, filtre getirttik ve Hatay’da ihtiyacı olanlara dağıtmaya başladık. Samandağ’a gittiğimde, gördüm ki, iki dağın ayırdığı kocaman upuzun bir sahili var. Rüzgarı ve dalgası dalga sörfüne uygun. Coğrafi olarak da Cape Town, Rio karışımı bir yer. Tek eksiği gençler, plajda futbol oynayan insanlar ve denizin içinde sörf… Birlikte gittiğim sörfçü arkadaşlarım da benimle aynı fikirdeydiler, “Burada mutlaka bir sörf merkezi kurulmalı!” dediler.

“SÖRF TAHTALARIYLA SİZİ SAHİLE BEKLİYORUM GELEN 22 YAŞ ALTI GENÇLERE ÜCRETSİZ SÖRF DERSİ VERECEĞİM” DİYE INSTAGRAM’A POST KOYDUM

İyi de, Samandağ o sırada, yerle bir olmuş durumda. Anlıyorum, sen orayı dönüştürmek, genç sörfçüler yetiştirmek, hatta onlara meslek kazandırmak ve tüm o yöreyi zaman içinde dönüştürme hayalleri kuruyorsun…

Doğru. Benim inancıma göre, bizim içimizde bir dünya var, bir de dışarıda bir dünya var. Dışarıdaki dünya, bazen içimizdeki dünyayı bastırıyor, güçsüzleştiriyor. Oysa ben, içimizdeki dünyanın, dışarıdaki dünyayı değiştirebileceğine inanıyorum. Nitekim ekipmanlarımı hazırladım, önce kendim sörf yaptım Samandağ’da. Sonra, “Sörf tahtalarıyla bekliyorum. Gelen 22 yaş altı gençlere ücretsiz sörf dersi vereceğim!” diye İnstagram’a post koydum. Her şey böyle başladı. Ama ortada bir merkez filan yoktu.

GELEN GENÇLERDEN İKİSİ 4 AY SONRA OLAN TÜRKİYE ŞAMPİYONASI’NDA DERECEYE GİRDİ

HAYDAR 18 YAŞ ALTINDA TÜRKİYE ŞAMPİYONU OLDU. AKIL DA, KARADENİZ TURNUVASI’NDA HEM YETİŞKİNLERDE HEM 18 YAŞ ALTINDA BİRİNCİ OLDU

Kaç kişi geldi?

6. Onlardan 2 tanesi de süper gençler çıktılar. Akıl ile Haydar. Hala yola devam ediyoruz onlarla. Bayıldılar sörfe. Tabii ki ortada deprem gerçeği vardı ama sörfle tanışınca, çok daha umutlu ve mutlu insanlara dönüştüler. Akıl ile Haydar’a “Ailelerinizin izni olursa, sizi Ordu’ya götürmek istiyorum. Hem daha kapsamlı sörf öğrenin hem de eğitmenlik eğitimi alın” dedim. Ve bizim maceramız başladı. Sabahtan akşama kadar her gün antrenman yaptılar, ders vermeyi de öğrendiler. 3-4 ay sonra olan Türkiye Şampiyonası’nda dereceye girdiler. Haydar, 18 yaş altında Türkiye Şampiyonu oldu. Akıl da, Karadeniz Turnuvası’nda hem yetişkinlerde hem 18 yaş altında birinci oldu.

Akıl ve Haydar’ın hikayesinden güç alarak, Hatay Samandağ’da bir sörf merkezi kurmak için harekete geçtim ve yollarımız LC Waikiki ile kesişti. Biraz da sürece inanmak lazım. Ben Akıl ile Haydar’ın hikayesi sayesinde; bir sene içinde, yöredeki binlerce çocuğun sörfle bir araya gelmesine şahit olduğum için, gerisinin de geleceğine inanıyordum. Samandağ’daki sörf merkezimiz sayesinde, sayısız gencin hayatına sörf girdi. 18 yaş altı kızlarda ikinci ve üçüncü olan Duru’muz var mesela. Duru yüzme bile bilmiyordu. Şu an dereceler alıyor. Bazen gerçeklemesi zor geliyor, hayal edemiyoruz ama bir yerden başlayınca gerisi geliyor.

3 AŞAMALI ÜCRETSİZ BİR EĞİTİM PROGRAMI SUNUYORUZ.

İLERİ SEVİYE SÖRF EĞİTİMLERİNDEN GEÇEN 20 GENÇ, GELECEK YAZ BAŞLAYACAK YENİ DÖNEMDE AKRANLARINA SÖRF EĞİTMENLİĞİ YAPACAK

Tam olarak ne yapıyorsunuz?

Hatay Samandağ’daki sörf merkezimizle, 16 yaş altındaki öğrencilere, 3 aşamalı ücretsiz bir eğitim programı sunuyoruz. 1000 öğrenciyle 1. seviye temel sörf eğitimlerine başladık. İlerleme kaydeden ve istekli olan öğrencileri, 2. seviye eğitim programına taşıyoruz. 2. seviye eğitim programından seçilen öğrencileri ise 3. seviye, yani Sörf Liderlik Eğitimi’ne alıyoruz. Eğitimlerimiz kış boyu da devam edecek. Tüm sene boyunca ileri seviye sörf eğitimlerinden geçen 20 genç, gelecek yaz başlayacak yeni dönemde akranlarına sörf eğitmenliği yapacak.

ULAŞIMI DA BİZ SAĞLIYORUZ. BULUNDUKLARI ADRESLERDEN ALIP, EĞİTİM VERİP, YEMEKLERİNİ DE TEMİN EDİP, YİNE YAŞADIKLARI YERE TESLİM EDİYORUZ

BAŞKA SPONSORLARIMIZ DA VAR. AMA LC WAİKİKİ’YLE BU PROJEYİ HAYATA GEÇİRMESEYDİK, KİMSEYİ İKNA EDEMEZDİK!

Peki çocuklar nasıl gidip geliyor bu eğitimlere?

Erişim, en büyük problem. Bir yerden bir yere gidemiyorlar. Çünkü ulaşım yok. Sen, sörfü getirmişsin, evinden almazsan bu çocuk nasıl sörf yapacak?

Napıyorsunuz peki?

Bulundukları adreslerden alıp, eğitim verip, yemeklerini de temin edip, yine yaşadıkları yere teslim ediyoruz. Ana sponsorumuz LC Waikiki ama araç sponsorumuz, gıda sponsorumuz filan da var. Ama LC Waikiki’yle bu projeyi hayata geçirmeseydik, kimseyi ikna edemezdik. Gerçekten müteşekkirim.

BÜTÜN YAZ ORADAYDIM. UZAKTAN KUMANDAYLA YÖNETİLEBİLECEK BİR İŞ DEĞİL. ORANIN GENÇLERİYLE ZAMAN GEÇİRMEZSEN TEMAS KURMAZSAN HAYATA GEÇECEK BİR ŞEY DEĞİL

Sürdürülebilir bir proje mi bu?

Kesinlikle! Yöre halkı zaten, sürdürülebilir olmayan projelerden yorulmuş durumda. “Sürekli birileri geliyorlar, merhaba diyor, bir şeyler öğretiyorlar ve gidiyorlar” diyorlar. Biraz daha kalıcı işler istiyorlar. Bana da ilk geldiğimde, “Ne zaman gidiyorsun?” diye epey sordular. Ama artık gitmeyeceğimi biliyorlar. Bütün yaz orada kaldım mesela. Bu, uzaktan kumandayla yönetilebilecek bir iş değil. Oranın çocuklarıyla, gençleriyle zaman geçirmezsen temas kurmazsan, hayata geçecek bir şey değil.

BİR GÜN, HATAY SAMANDAĞ, ÜLKEMİZDE DALGA SÖRFÜ TURİZMİNİN LOKOMOTİFİ OLACAK!

Bir ekibiniz var mı?

Tabii, tabii. Müthiş bir ekibimiz var. Üç kurucu ortağız. Biri Cemal Akar. Teknoloji girişimcisi ve yatırımcısı. 52 yaşında şu an. 50 yaşında sörfe başlattım onu. Projeyi, ilk biz ikimiz kurgulamaya başladık. LC Waikiki ekibiyle beni tanıştıran da o. Üçüncü kurucu ortağımız da, Derya Gümüş Türkoğlu. Derya, Hataylı. Çok deneyimli bir eğitimci. Depremde dershanesi yıkıldı. Denizden korkan bir anneydi. “Proje süper de, nasıl olacak? Ben denizden korkuyorum!” dedi. Sonra o da sörfe başladı! Üçümüz devam ediyoruz, canla başla çalışıyoruz. Gençleri sörfle tanıştırarak, rehabilitasyon süreçlerine destek olmayı, uzun vadede yeni sporcular ve sörf eğitmenleri yetiştirmeye katkı sağlamayı amaçlıyoruz.

Şimdiden o kadar çok yol kat ettik ki, gerisinin de geleceğine eminiz! Sörf başta kulağa, burjuva sporu gibi geliyor. Oysa, bu doğru değil. Bir sörf tahtası, ortalama 5-6 bin lira. Bir futbol topuyla krampon aynı maliyet. Çocuk, sörf tahtasını alıyor. 3-4 sene kullanabiliyor. Hatay’da bir de hava sıcak. Kıyafete de gerek yok. Çıplak ayak karşıya geçiyor suya giriyor. Aslında dalga sörfü çok erişilebilir bir yerde. Burjuva bir spor değil yani, herkesin hakkı olan bir spor! Ben inanıyorum: Bir gün, Hatay Samandağ, ülkemizde dalga sörfü turizminin lokomotifi olacak!

İSTANBUL’DA VAKİT GEÇİREMİYORUM. İNSANLARIN BİRBİRİNE ZAMANI YOK. SAHİCİLİK YOK, SAMİMİYET YOK. SAMANDAĞ ÖYLE DEĞİL

Peki senin hayatın ne oluyor?

Ben böyle bir yol seçtim kendime. Değer amaçlı bir varoluş. Çok seviyorum bu tarz yaşamayı. İnanılmaz çok şey öğreniyorum ve gelişiyorum. Samandağ’da kocaman bir ailem var benim. Beni arayan halimi hatırımı soran, benimle vakit geçiren. Bunu çok kıymetli buluyorum.

Tüm bunları neden yapıyorsun? İyi insan olmak için mi? Dünyaya fayda sağlamak için mi?

Kendi çevremi güzelleştirince, benim hayatım da güzelleşiyor. Yaşam kalitem artıyor. Ben mesela İstanbul’da vakit geçiremiyorum. İnsanların birbirine zamanı yok. Sahicilik yok, samimiyet yok. Büyük bir kaos. Sri Lanka’da da sahici bir kültür içinde yaşıyorum. Samandağ’da da çok şükür böyle bir kültür yarattık. İnsanların birbirini sabırla dinlediği, gerçek ilişkiler kurduğu yerlerden besleniyorum. Dolayısıyla gittiğim yerlerde de bunu kurmak ilk amacım oluyor. #işbirliği

Yorum Bırak