DÜNYANIN ETRAFINI 6 KEZ DÖNECEK KADAR YOL KAT ETTİ VE 1 MİLYONDAN FAZLA ÇOCUĞUMUZU NİTELİKLİ EĞİTİMLE BULUŞTURDU

Bu Ateşböcekleri gerçekten şahane!!!!Görünce, biz koca koca kadınlar, adamlar heyecanlandık. Bir de çocukları düşünün.
Ateşböcekleri eğitim tırının o kıpkırmızı hali, canlı rengi, fiziki özellikleri, donanımı, yapılan etkinlikler, gönüllüler.. Her şey, her şey, çocukların inanılmaz ilgisini çekiyor. Onları bulundukları ortamlardan çok renkli ve farklı dünyalara alıp götürüyor. Ve tabii pek çok şey öğrenmelerine sebep oluyor. Biz, Gaziantep Emine-Fevzi Uslu İlkokulu’nda park etmiş olanına gittik, ziyaret ettik.
Çocuklar mutluluktan mestti…
Etraflarında o kadar yetişkin yabancı insan varken, yaptıkları işe o kadar konsantrelerdi ki, hiç bir şey dikkatlerini dağıtamadı:)))
Sabahın erkenden, etkinlikler başlamadan çok önce sıraya giriyorlarmış; TEGV eğitmenini yatağından kaldırıp etkinliklere bir an evvel başlaması için baskı yapıyorlarmış.
Çocuklar kendilerine ayrılan süreden daha fazlasını araçta geçirmek istiyorlar; yaşça küçük kardeşlerini getirip onların da etkinliklere katılmalarını istiyorlar. Ateşböceği okuldan ayrılırken de büyük üzüntü duyuyorlar. En çok merak ettikleri konu ise Ateşböceği’nin tekrar ne zaman geleceği oluyor:))) Bu ne kadar harika bir etkidir!!! Eğitimde iyi şeyler yapıldığında, çocuklar ne kadar da güzel olaya dahil oluyor öyle değil mi??
Şimdi konuşma sırası TEGV’de. Varlığını, eğitime adamış Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Genel Müdürü Sait Tosyalı ile tüm eğitim detaylarını konuştuk. Tosyalı, Tarsus Amerikan Lisesi’nden abim. Aynı zamanda, rahmetli babası, sevgili Dr. Cevdet Tosyalı annemi doğurtan hekim. Beni dünyada ilk kucağına alan kişi:)) O yüzden Sait Abi’nin bende yeri ayrı. Ve tabii Boğaziçi Endüstri mezunu müthiş bir sivil toplumcu. #eğitimdedahaiyiye @mediamarkt_tr @tegv @hulusiacar @sait_tosyali #hayırlı #işbirliği

TÜRKİYE EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİ VAKFI (TEGV) GENEL MÜDÜRÜ SAİT TOSYALI
ATEŞBÖCEKLERİ EĞİTİM TIRLARIMIZ

SAHAYA ÇIKAN HER BİZ ATEŞBÖCEĞİ TIRIMIZLA YILDA 1500 ÇOCUĞUMUZU DAHA NİTELİKLİ EĞİTİMLE BULUŞTURABİLME İMKANI BULUYORUZ!!


Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı olarak, MediaMarkt’la güçlerinizi birleştirdiniz ve “Eğitimle Daha İyiye” projesini başlattınız. Neler hissediyorsunuz?
Çok mutlu ve heyecanlıyız doğrusu! Sahaya çıkan her bir Ateşböceği tırımızla, yılda 1500 çocuğumuzu daha nitelikli eğitimle buluşturabilme imkanı buluyoruz. Bu mutluluğu kelimelere dökmem pek kolay değil.

TEGV OLARAK 1995’DEN BERİ EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ İÇİN UĞRAŞ VERİYORUZ


TEGV olarak, 1995’ten bu yana, eğitimde fırsat eşitliği için uğraş veriyorsunuz…
Aynen öyle. O günden bu yana meydana gelen doğal afetlerde, TEGV olarak sorumluluk üstlendik, deneyim kazanmış ve çözüm ortağı olduk. MediaMarkt’la da 6 Şubat felaketi sonrası, deprem bölgesinde gerçekleştirmek istediği sosyal sorumluluk projesinde yollarımız kesişti. Dayanışmanın ve eğitimin iyileştirici gücünden yararlanarak, Ateşböceği adını verdiğimiz 4 yeni eğitim TIR’ımızı kısa sürede imal edip, çocuklarla buluşturduk. Operasyon deneyimimiz, şeffaf yapımız, hesap verebilir olmamız, yaygın gönüllü ağımız ve fiilen sahada olmamızın etkisiyle, 6 Şubat sonrası birçok kurumdan destek aldık; projeleri hayata geçirdik. Ancak şunu özellikle belirtmek isterim ki, MediaMarkt’ın 4 Ateşböceğinin imalatı ve 4 yıllık işletme sponsorluğu bu süreçte aldığımız en güçlü desteklerden biri oldu.

MÜTHİŞ BİR EĞİTİM OPERASYONU BUGÜN 26 ATEŞBÖCEĞİ’NDEN OLUŞAN FİLOMUZ, TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDA ÇOCUKLARIMIZA UMUT IŞIĞINI SAÇIYOR!


Çocuklar da, TIR’lar da harikaaaa! Gerçekten müthiş bir eğitim operasyonu… Kompakt ve mobil… Ayrıca çok kapsamlı detayları barındırıyor. Nasıl doğdu bu proje ve Ateşböceği TIR’ları?
Ateşböcekleri, 99 Marmara depremiyle birlikte doğmuş bir proje. O dönem “Umut Otobüsleri” adı verilen bu araçlar, mekan olarak yeterli olmamaya başlayınca, eğitim içeriklerine uygun ve çocuk dostu mekanlar olarak tasarlanıp, etkinlik noktalarına dönüştürüldüler. Gittikleri yerlerde, geçici bir süre kalıp ışığını yayması, daha sonra farklı noktalardaki, farklı çocuklara umut ışığı götürmesinden dolayı yeni projeye “Ateşböceği” ismi verildi. TEGV Ateşböcekleri, yıllar içinde yaşanan afetlerin ardından bölgelere ulaşarak öncelikle çocukların temel ihtiyaçlarını karşıladı, ardından eğitim desteği sağladı. 99 yılında doğan Ateşböceklerimiz, bugüne kadar dünyanın etrafını 6 kez dönecek kadar yol kat etti ve 1 milyondan fazla çocuğumuzu nitelikli eğitimle buluşturdu. Bugün 26 Ateşböceği’nden oluşan filomuz, Türkiye’nin dört bir yanında çocuklarımıza umut ışığını saçıyor!

MEDİAMARKT’IN DESTEKLERİYLE 2 BİLİŞİM VE TASARIM MUCİTLERİ VE BİRER DÜŞ GEZGİNİ İLE BİLİM ATEŞBÖCEĞİMİZİ HAYATA GEÇİRDİK


Peki bir Ateşböceği nelerden oluşuyor? İçerisinde ne tür materyaller var?
Ateşböceklerimiz standart ve tematik olarak iki farklı modelden oluşuyor. Standartlarda, 12 bilgisayarlı bilişim ve teknoloji odası, serbest etkinlik odası ve yöneticimizin yaşam alanı var. Tematikler ise; Tasarım Mucitleri, Bilim, Bilişim, Düş Gezgini ve Trafik olmak üzere 5 farklı alanda etkinlik vermek üzere gerekli araç gereçle donatılmış durumdalar. MediaMarkt’ın destekleriyle, 2 Bilişim ve Tasarım Mucitleri ve birer Düş Gezgini ile Bilim Ateşböceğimizi hayata geçirdik. Bilişim ve Tasarım Mucitleri Ateşböceğimizde, 3D yazıcılar, robotik kitler, elektronik devre kartları gibi araçlar bulunuyor. Bilim Ateşböceğimizde, mikroskop, deney tüpleri ve bilimsel eğitim gereçleri yer alıyor. Düş Gezgini adını verdiğimiz Sanat Ateşböceğimiz ise, çocuklarımızın temel sanat becerilerini arttırmaya yönelik eğitim içeriği ve materyalden oluşuyor.

ATEŞBÖCEKLERİMİZ BULUNDUKLARI OKULDAKİ TÜM ÇOCUKLAR ETKİNLİKTEN YARARLANANA KADAR O OKULDAN KALIYOR VE SONRASINDA YENİ OKULUNA DOĞRU YOLA ÇIKIYOR


Peki sistem nasıl işliyor?
Ateşböceklerimizin programı, okullardan gelen taleplere göre belirleniyor. Sabit etkinlik noktalarımızın bulunmadığı illerdeki okullara, bir çekici yardımıyla giderek, okulun bahçesinde konuşlanıyor. Bulundukları okuldaki tüm çocuklar etkinlikten yararlanana kadar o okulda kalıyor ve sonrasında yeni okuluna doğru yola çıkıyor.

Harikaymış! Kaç kişi çalışıyor?
Ateşböceklerimizin bir yöneticisi oluyor. Ve bu yönetici arkadaşımız, araç içerisinde, ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde donatılmış alanda yaşamını sürdürüyor. Onun araç temasının uzmanı olmasını hedefliyoruz. Örneğin; Düş Gezgini yöneticisinin sanat eğitimi almış olması veya Bilim Ateşböceğimizin yöneticisinin fen öğretmeni olması etkinliklerimizin verimliliğini artırıyor. Ayrıca, Ateşböceğinin bulundukları yerden gönüllülerimiz de çalışmalara destek veriyorlar. Bunların sayısı, bulunulan il ve temaya göre değişkenlik gösterebiliyor.

Bir seferde, kaç çocuk yararlanabiliyor… Biz epey çocuk gördük…
Evet. Aynı anda, 16 çocuğumuzu konuk edebiliyoruz. Etkinliklerimize başlayan çocuklar, 2 okul günü boyunca 6’şar saatten toplam 12 saat etkinliklerimizden yararlanıyorlar.

YÖNETİCİ ARKADAŞIMIZI YATAĞINDAN KALDIRIP ETKİNLİKLERE BİR AN EVVEL BAŞLAMASI İÇİN BASKI YAPIYORLAR 🙂


Çocukların tepkileri nasıl oluyor eğitim TIR’larınıza?
Müthiş bir heyecan duyuyorlar! Aracın rengi; fiziki özellikleri; donanımı; yapılan etkinlikler; gönüllülerimiz, sistemin bütünü ilgilerini çekiyor; onları bulundukları ortamlardan çok renkli ve farklı dünyalara alıp götürüyor. Birlikte de gözlemledik; etraflarında o kadar yetişkin yabancı insan varken yaptıkları işe o kadar konsantre oluyorlar ki, çevrelerinde olan biten ne yapsanız, dikkatlerini dağıtamıyor. Sabahın erken saatlerinde, etkinlikler başlamadan çok önce sıraya giriyorlar; yönetici arkadaşımızı yatağından kaldırıp etkinliklere bir an evvel başlaması için baskı yapıyorlar. Kendilerine ayrılan süreden daha fazlasını araçta geçirmek istiyorlar; yaşça küçük kardeşlerini getirip onların da etkinliklere katılmalarını istiyorlar. Ateşböceği okuldan ayrılırken de büyük üzüntü duyuyorlar. En çok merak ettikleri konu ise Ateşböceği’nin tekrar ne zaman geleceği oluyor.

TEGV VE MEDİAMARKT İŞBİRLİĞİ 24 BİN ÇOCUĞUMA UMUT OLMASI HEPİMİZİ ÇOK HEYECANLANDIRIYOR!


“Eğitimle Daha İyiye” sizin için ne kadar önemli bir proje? Sivil toplumla, kurumların güçlerini birleştirmeleri hakkında neler söyleyeceksiniz…
Sivil toplum ve kurumsal iş birlikleri, toplumsal refah ve sürdürülebilirlik için büyük önem taşıyor. Sivil toplumun saha deneyimiyle birleşen kurumsal destekler; değer yaratan projelere dönüşüyor. Faaliyet alanına odaklanan sivil toplum kuruluşları; nitelikli iş gücü, hızlı aksiyon alma becerisi ve ihtiyaç analizi konusunda uzmanlaşarak kaynakların doğru yönlendirilmesi adına önemli katkılar sağlıyor. Kısıtlı kaynaklarla büyük etkiler yaratabilen STK’lar için kilit nokta ise doğru iş birliklerinden geçiyor. MediaMarkt ve TEGV iş birliği ile, “Eğitimle Daha İyiye” adlı projeyi hayata geçirerek son yılların en etkili sosyal sorumluluk projelerinden birine birlikte imza atmanın gururunu yaşıyoruz. Felaketin hemen ardından bir araya geldiğimiz MediaMarkt ekibiyle ilk günden bu yana müthiş bir uyum içerisinde çalıştık. Yalnızca maddi kaynakların oluşturulması değil, MediaMarkt çalışanlarının bir ekip olarak kenetlenmesi ve her adımda birlikte hareket edebilmemiz çok değerliydi. “Eğitimle Daha İyiye” projesiyle, ülkemizin aydınlık geleceğinin nitelikli eğitimden geçtiğine yürekten inanan TEGV ve MediaMarkt iş birliğinin 24 bin çocuğumuza umut olması hepimizi çok heyecanlandırıyor.

BÜYÜNCE TEGV GÖNÜLLÜSÜ OLACAĞIM!


Kaç şehre gitmeyi planlıyorsunuz? Bu şehirleri ve okulları seçerken hangi kriterleri takip ediyorsunuz?
MediaMarkt Ateşböceklerimiz halen Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya ve Hatay’dalar. Bundan sonra da, depremden etkilenen illerimizde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ateşböceklerimiz, T.C. Millî Eğitim Bakanlığımız ile olan protokolümüz gereği, Türkiye genelindeki tüm okullarımızda etkinlik veriyorlar. Planlamalar, saha yönetimi ekibimiz tarafından okullardan gelen taleplere göre bir öncelik sıralamasıyla yapılıyor.

Peki projede görev alan eğitimciler ve danışmanlar nasıl seçiliyor…
Gönüllülerimiz, çocuklarımız için birer rol modeli. Giyimleri, davranışları ve söylemlerinin çok ötesinde, kişilikleri ve taşıdıkları değerlerle çocuklar üzerinde olumlu etkileri olduğunu gözlemliyoruz. Yakın zamanda yapılan bir ankette bir çocuğumuzun, büyüyünce ne olacaksın sorusuna “TEGV’de gönüllü olacağım!” yanıtını verdiğini sizinle paylaşmak isterim. Gönüllülerimiz, özellikle üniversiteliler, farklı mesleklerden gelenler; çocuklarımızın ufuklarını açıyor, geleceğe ilişkin hayallerini genişletiyorlar. Çocukları bilişsel, fiziksel ve akademik yönden destekleyen programlarımızın yanı sıra; sosyal ve duygusal gelişimlerine katkı veren programlarımızı da çok önemsiyoruz. Depremin hemen ardından bölgede çocuklarla yaptığımız sosyal ve duygusal etkinliklerde gönüllülerimiz, travmanın etkisini en aza indirmek üzere canla başla çalıştılar, normalleşmelerine ortam yarattılar. “Bize depremi unutturdunuz” diyerek duygu yüklü mektuplar gönderen çocuklarımızın etkinliklerimizden yararlandıklarını gözlemlemek bizleri mutlu ediyor.

ÇOCUKLARIMIZI SADECE AKADEMİK OLARAK GELİŞTİRMİYOR, ONLARIN HER YÖNÜYLE GELECEĞE HAZIRLAYACAK ETKİNLİKLER DÜZENLİYORUZ!

Son olarak, çocuklara sağlanan eğitim ve destek programları nasıl tasarlanıyor?
Bu konudaki en güçlü yanımız, 30 yıla yaklaşan deneyimimiz. 27 ildeki 75 etkinlik noktamızla, eğitim alanında faaliyet gösteren en yaygın sivil toplum kuruluşuyuz. Yenilikçi ve çocuk merkezli modeller geliştiriyor ve uyguluyoruz. Problem çözme, yaratıcılık ve takım çalışması gibi becerileri güçlendiren etkinliklerimizle, çocukların gelişimine katkı sağlıyor ve aynı zamanda gönüllülerimizin yetkinliklerini artırmak için çeşitli eğitim programları düzenliyoruz. Programlarımızda, proje tabanlı öğrenme, STEAM odaklı eğitim, problem çözme becerilerini geliştiren ve teknolojiyi etkin bir şekilde kullanmalarını sağladığımız metotlar kullanarak, çocukların bilgiye erişimlerini ve öğrenme deneyimlerini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Eğitim programlarımızın tamamı, alanında uzman eğitimciler tarafından hazırlanıyor ve sürekli test edilerek geri bildirimlerle geliştiriliyor. Yaşayarak, deneyerek, eğlenerek öğretmeyi hedefliyoruz. Ateşböceklerinde verilen dersler, sadece akademik derslerle sınırlı değil. Sanat, müzik, bilgisayar, iletişim teknolojileri vb. diğer alanlarda da yeteneklerini keşfetmelerine olanak sağlıyor… Örneğin; şu an içinde bulunduğumuz Bilişim ve Tasarım Mucitleri Ateşböceğimizde çocuklar dijital tabanlı tasarımlar yapıyor, 3D yazıcılarla bunları üretiyorlar. Veya Düş Gezgini Ateşböceğimizde sanatın renkli dünyasını keşfediyor, Trafik Ateşböceği ile temel trafik kurallarını öğreniyorlar. Özetle, çocuklarımızı sadece akademik olarak geliştirmiyor, onları her yönüyle geleceğe hazırlayacak etkinlikler düzenliyoruz!  #hayırlı  #işbirliği

Yorum Bırak