En güzel destek kadınlara meslek


Ülkemizde, fırsat eşitliği konusunda hala almamız gereken çok yol var. Özellikle kadın istihdamı alanında!!! Bazı şirket ve kurumlar bu konuda elini taşın altına koyuyor. Ben de böyle sosyal projeleri sizlerle buluşturmaktan mutluluk duyuyorum. Bir kadının bile bu imkanlardan yararlanması için ufak da olsa bi katkım oluyorsa kendimi işe yaramış hissediyorumm.
.
Bugün bu sosyal projelerden biriyle huzurlarınızdayım… “En güzel destek kadınlara meslek” sloganıyla hayata geçirilen “Kadın Emeğiyle Güzelleşen Külahlar” projesi, kadın istihdamına destek sağlıyor. Nasıl mı?

.
Carte d’Or, belediye ve kooperatifler aracılığıyla iş arayan kadınlara ulaşıyor. Bu kadınlar aldıkları online eğitimlerle tam donanımlı bi dondurmacı olmayı ve işletme yönetmeyi öğreniyor.
.
Daha sonra da dondurma kiokslarında görev almaya başlıyorlar. Şu anda Türkiye’nin 6 bölgesinde, 24 şehrinde, 86 noktasında yer alan bu kioskslarla bugüne kadar 200’e yakın kadının istihdama katılmalarına ve ekonomik özgürlüklerini elde etmelerine olanak sağlamışlar. Müthiş gerçekten… Kadınlara destek olan, hayatlarına dokunan bu çalışmada emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum
.
.
Bu kadınlar arasında yeni mezun olup iş bulamayanlar da var… Tek başına ailesine bakmak zorunda kalan kadınlar da… Çocuklarının ihtiyacını karşılamak için çalışma hayatına ara vermiş olanlar da… Henüz öğrenci olan ve öğrenim masraflarını karşılamak isteyenler de….

.
Şimdi sözü Unilever Ev içi ve Açık Dondurma Kategorilerinden Sorumlu Pazarlama Direktörü Gül Lüş’e bırakıyorum. 
.
Sohbetimiz sırasında markanın reklam yüzü olan Gökçe Bahadır da geldi. Müthiş bi kadınmış! Tanıştığıma çok mutlu oldum. Tabii onu yakalamışken hakkında merak ettiğim her şeyi sordumm..

KADIN EMEĞİYLE GÜZELLEŞEN KÜLAHLAR

Tebrikler! Uzun yıllardır, “kadınların istihdama eşit katılımını sağlamak” hedefiyle çalışmalar yürütüyorsunuz. Unilever olarak en son, Carte d’Or bünyesinde, “Kadın Emeğiyle Güzelleşen Külahlar” projesiyle kadın istihdamına destek oldunuz. Çok güzel, anlamlı bir proje bu…
-Teşekkür ederiz. Bizim için de öyle. Dondurma sektöründe kadın istihdamına destek olmak amacıyla, “Kadın Emeğiyle Güzelleşen Külahlar” projesini, 2019’da pilot çalışmalarla başlayarak hayata geçirdik. İl ve ilçe belediyeleriyle iş birliği yaptık. Biz, kadın istihdamına olanak sağladık, kadınlar da ülke ekonomisine destek oldu, oluyor. Çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Mutlu ve gururluyuz.

“En güzel destek kadınlara meslek” sloganıyla yola çıktığınız bu proje, nasıl bir ihtiyaçtan doğdu?
-Hepimiz şu acı gerçeğin farkındayız: TÜİK 2021 verilerine göre, Türkiye’de kadın istihdamı yüzde 28 seviyelerinde. Dünyadaki pek çok ülkeye göre oldukça düşük bir oran. Hizmet verdiğimiz açık dondurma pazarında ise bu oran maalesef çok daha düşük. Bu nedenle Carte d’Or olarak, kadın dondurmacılarımızın oranını planlı ve istikrarlı bir şekilde artırmak için kolları sıvadık. Çünkü kadınların potansiyellerini ortaya çıkarmalarının; sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme sağlanması için çok önemli olduğuna inanıyoruz.

Açık dondurma sektörü erkek egemen bir sektör mü?
-Maalesef öyle! Biz de bu algıyı kırmaya çalışıyoruz. Küçüklüğünüzü düşünün, dondurma aldığınız kişi hep “dondurmacı abi”dir. O günden bugüne pek bir şey değişmedi. Açık dondurma pazarında, dondurmalarını bizden tedarik eden 20 binin üzerinde müşterimiz bulunuyor ve bunların içinde kadınların oranı maalesef yüzde 1’in altında.

Bu alanda, kadın istihdamı bir çeşit tabu muydu?
-Öyle de diyebiliriz. Tabii ki mesleklerin bir cinsiyeti yok. Ama toplumsal cinsiyet eşitsizliği yüzünden, hala kalıplaşmış bazı yargılar var. Örneğin cerrah dediğimizde, akla genelde bir erkek geliyor. Oysa çok başarılı kadın cerrahlarımız da var. Ya da hemşire denince, akla bir kadın geliyor. Oysa erkek hemşirelerimiz de var. İşte dondurmacı deyince de zihnimizde bir “dondurmacı abi” beliriyor. Biz de istiyoruz ki, zihnimizde hem ‘dondurmacı abi’ler hem de ‘dondurmacı abla’lar belirsin!


Siz o zaman sadece kadınlara istihdam sağlamıyorsunuz. Aynı zamanda kalıplaşmış ön yargıları da kırmaya çalışıyorsunuz…
-Aynen öyle! Bu proje, aynı zamanda dondurmacılık mesleğinin cinsiyetsiz olduğunu göstermeye çalışıyor. Bugün bu projede bizle beraber çalışan 130 kadın, her gün dondurma satış noktalarında bu algıyı kırarak iş başı yapıyor. Bu projede kadınlar, aldıkları eğitimlerle tam donanımlı bir dondurmacı olmayı ve bir işletmeyi yönetmeyi öğreniyor. Her işte olduğu gibi burada da önemli olan işini sevmek, özenle yapmak. İşini seven, özenli ve çalışkan insanlar, zaten işinde başarılı oluyor. Bizim dondurmacı ablalarımız da öyle!

Kadınlara nasıl istihdam sağlıyorsunuz? Adım adım anlatır mısınız?
– İş birliği içinde olduğumuz kurumlar var. Onlardan destek alıyoruz. Belediye ve kadın kooperatiflerine, iş aramak için başvurmuş kadınları buluyoruz. Onlara projemizi anlatıyoruz. “Kadın Emeğiyle Güzelleşen Külahlar’’ projemize katılmak istiyorlarsa, bu projeye özel olarak tasarlanan 10 modülden oluşan online eğitimi tamamlıyorlar. Bu eğitimle birlikte A’dan Z’ye tam donanımlı bir dondurmacı olmayı öğreniyorlar. Veee eğitimi alan kadınlar, başvurdukları ilde onlara tayin edilen dondurma satış noktasında, satış yapmaya başlıyor.

Türkiye’nin kaç noktasında yer alıyorsunuz?
-86! Türkiye’nin 6 bölgesinde, 24 şehrinde, 86 noktasında yer alıyoruz…Türkiye’nin her noktasına dağılabilmek için, belediye ve kadın kooperatifleriyle iş birliği yapıyoruz. Birlikte çalıştığımız belediye ve kooperatifler, projenin parçası olmak isteyen kadınlarla bizi bir araya getiriyor. Dondurma satışı için tüketici trafiğinin en yoğun olduğu noktaları belirlemede ve satış noktamızı yerleştirmek için gereken izinler konusunda da bizlere önemli desteklerde bulunuyorlar. Buradan tüm paydaşlarımıza verdikleri destekler için teşekkür ederim.

Peki birlikte çalıştığınız kadınların genel özellikleri neler?
-Hepsi güçlü kadınlar… Fırsat eşitsizliği ve çeşitli imkansızlıklar sebebiyle eğitimlerine ya da iş hayatlarına devam edememiş, ama çalışma azmini asla kaybetmemiş ya da öğrenci olup kendi gelirini elde etmek isteyen kadınlar olarak tanımlayabilirim.Bu eğitimler ücretsiz mi?
-Elbette! Eğitimlere, kadinemegiyleguzellesen.com/egitimler web sitemiz üzerinden kaydolduktan sonra ücretsiz olarak ulaşılabiliyor. İşletme tanıtımının yapılması, iş sağlığı ve güvenliği, hijyen ve gıda güvenliği, kaşıkçılık ve sunum teknikleri, misafir memnuniyeti, menü planlamak ve fiyatlandırmak, bütçe planlaması ve muhasebe eğitimi gibi konuları içeren, tam 10 modülden oluşan detaylı bir eğitimimiz bulunuyor. Kısacası bu projede kadınlar, aldıkları eğitimlerle tam donanımlı bir dondurmacı olmayı ve bir dondurma işletmesini yönetmeyi öğreniyor. Bu proje, onların istihdama katılmalarına ve ekonomik özgürlüklerini elde etmelerine olanak sağlıyor. Bize ulaşan kadınlarda, projeye dahil etmek için aradığımız en temel özellik, 18 yaşını aşmış ve devletin sunduğu zorunlu eğitimi tamamlamış olmaları.

Bu sosyal projeyle, bugüne kadar kaç kadının hayatına dokundunuz?
– 200’e yakın kadının hayatına dokunduk. 130 tanesi bugün aktif olarak hala projenin bir parçası ve dondurma satış noktalarında işinin başında. Çok sevinerek söyleyebilirim ki, projenin parçası olan kadınlar, sektörde bir dirençle karşılaşmadı. Aksine pek çok paydaş, projeye ve projede yer alan kadınlara destek olmak için bizlerle iş birliği yaptı.

Hedef ne?
-Şu an da aktif hizmet veren 86 noktamıza yıl sonuna kadar 14 yeni nokta daha ekleyerek, 150 kadına ulaşmak ve daha nice üretken kadının emeğini destekleyerek ülke ekonomisine kazandırmak. Uzun vadede amacımız ise, 2025 yılına kadar her yıl 150 yeni kadına ulaşarak, Türkiye genelinde yüzlerce kadına açık dondurma sektörü içinde istihdam sağlamak istiyoruz. Kiosk’larımızda çalışan tüm kadınlarla irtibat halindeyiz. Yeni mezun olup iş bulamayanlar vardı… Tek başına ailesine bakmak zorunda kalan kadınlar da… Çocuklarının ihtiyacını karşılamak için çalışma hayatına ara vermiş kadınlar da… Henüz öğrenci olan ve öğrenim masraflarını karşılamak isteyenler de… Birlikte çalıştığımız kadınların hayatında yarattığımız dönüşüm, çok mutluluk verici.

Yorum Bırak