Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği, bu anlamlı günde çok önemli bir farkındalık kampanyası başlattı: #Bizifarkedin
İSTANBUL ENGELLİLER İÇİN BİR CEHENNEM
TOFD, 25 yıldır Türkiye’de engelli bireylerin sesi olmaya çalışıyor. Sürekli yapıcı projeler geliştiriyorlar. Farkındalık kampanyası yürütüyorlar. Ben de derneğin genel başkanı sevgili Semra Çetinkaya’yla tekerlekli sandalyeyle İstanbul turu yapmıştım. Bu şehrin engelliler için nasıl bir cehennem olduğuna bizzat tanık olmuştum.
TÜRKİYE ÖZÜRLÜ BİR ÜLKE
Engelliler için, sokaktaki tehlikeler bitmiyor. Sokaklar, savaş alanı gibi. Kaldırımlar, oluklar, mazgallar, dik rampalar, kaldırım işgalleri… Karşıdan karşıya geçmek en büyük ıstırap.
Engelli liftleri çalışmıyor, engelli tuvaletleri göstermelik, depo niyetine kullanılıyor. ATM’den para çekebilmek imkansız. Kentlerimizde tuvalete bile gidemiyorsun. Türkiye özürlü bir ülke!
KARŞILAŞTIĞINIZ SORUNLARI GÖRÜNTÜLEYİN. BİZ DE PAYLAŞALIM, SORUMLULAR UTANSIN!!!!
TOFD, #Bizifarkedin kampanyasıyla işte bu soruna çözüm olmak istiyor. “buradaengellendim.com” adlı bir site kurdular. Engelli bireyler, günlük yaşamda karşılaştığı zorlukları kaydedebiliyor, fotoğraflarını çekip paylaşabiliyorlar. Dernek de sokaktaki sorunların çözülmesi için yetkilileri harekete geçiriyor. Lütfen siz de dahil olun. Üşenmeyin fotoğraf çekin yollayın. Beni de tag’leyin, ben de paylaşmak, bu sorunların daha fazla görünür olmasına destek olmak istiyorum.
SİZ İHBAR EDİN BİZ AFİŞE EDELİM
Bir nevi ihbar mekanizması bu! Yolda, bankada, kafede kısacası hayatta engellendikleri tüm noktaları çekerek, işlem yapılması için kurumları harekete geçiriyorlar. Destek verelim. Boynumuzun borcu bu!!!
HEPİMİZ ENGELLİ ADAYIYIZ
Trafik kazaları, spor yaralanmaları, silahlı yaralanmalar, sığ suya balıklama atlama ve bazı hastalıklar gibi nedenlerle omurilik felci yaşanabiliyor… Sonrasında birçok insan tekerlekli sandalyeyle yaşamaya başlıyor. Bir sonraki siz de olabilirsiniz!! Hepimiz olabiliriz…
SAĞLIK HİZMETLERİNE ERİŞEMİYORLAR
Üstelik tek sorun, sokaklar değil. Sağlık hizmetlerine erişim de onlar için kritik bir mesele. Özellikle engelli kadınlar için mammografi gibi temel tarama testlerini yaptırmak zor. Çünkü cihaz ancak ayakta duran kadının meme görüntüsünü alabiliyor ancak engelli kadınlar ayağa kalkamadığı için cihazı kullanamıyor. Bunun çözümü yok mu? Tabii ki var. Hatta İstanbul’da 3 hastanede engelli bireylere uygun mamografi cihazları kullanılıyor. Ama yeterli değil. Sayıları artmalı, tüm Türkiye’ye yayılmalı.
DURUM İÇLER ACISI ENGELLİ BİREYLER İKİNCİ SINIF VATANDAŞ MUAMELESİ GÖRÜYOR
Hayati önem taşıyan medikal malzemelere ulaşım da büyük bir sorun. Bası yaralarını önlemek için uygun yataklara ve minderlere ihtiyaçları var. Ancak bu medikal malzemeler astronomik fiyatlara satılıyor. En düşük minder 8 bin lira. Sağlık Uygulama Tebliği ise bunun sadece 176 lirasını karşılıyor. Ve ihtiyaçları olan tek medikal malzeme de bu değil. Bunları karşılamak için maalesef çoğu engelli bireyin bütçesi yetmiyor. Dilekçeler gönderiyorlar, kurumlarla iletişime geçiyorlar… Ancak hala çözüm bulunamıyor.
ENGELLİLERE İNSANCA YAŞAMA FIRSATI VERİLSİN!
Eğitimden iş hayatına, sosyal yaşamdan sağlık hizmetlerine kadar birçok alanda iyileştirmeler yapılmalı. Ancak en önemli şey, onları fark etmemiz. Ve bir an önce harekete geçmemiz. Hepimizi #Bizifarkedin kampanyalarına katılmaya davet ediyorlar. buradaengellendim.com sitesindeki fotoğrafları dolaşıma sokmamızı istiyorlar. Lütfen yapalım. Kaldırım işgalleri son bulsun! Rampa eziyetleri sona ersin! Yağmur olukları düzenlensin! Engellilere, insanca yaşama fırsatı verilsin. #DünyaOmurilikFelçlileriGünü #OmurilikFelci #EngelleriAşmak