Budur! Sosyal dayanışmanın en güzel örneklerinden biri: Bi’Komşu. Faturalarını ödemekte zorlanan insanlarla bu faturaları ödeyebilecek yardımseverlerin bir araya gelmesini sağlayan müthiş platform.
İzmirli 6 arkadaş tarafından kuruldu. Aykut Hocaoğlu, Berkhan Ağar, Emrecan Durmaz, Ezgi Ezdar Onur, Hasret Kipel ve Işıl Zorlu. Komşuluk dayanışmasının altını çiziyor. Bizim DNA’mızda var, komşun açken, sen tok uyuyamazsın!
Corona günlerinde pek çok acı şey yaşıyoruz. Hayatlarını kaybedenlerin yanı sıra, insanlar ekonomik olarak da çok zorlanıyor, faturalarını ödeyemiyorlar. Bu tür yardımlaşma hareketleri içimizi ferahlatıyor. Bi’Komşu kurulalı 10 gün bile olmadı, ama şu ana kadar 146 bin 391 liralık fatura ödendi. Destek bekleyen, 1 milyon 428 bin 751 liralık daha fatura var. Ben inanıyorum, bu hareket daha da büyüyecek. Instagram hesapları BiKomsu, sitelerinin adresi bikomsu.com Siz de destek vermek istiyorsanız, tüm bilgiler orada mevcut. Onları avuçlarım patlayıncaya kadar alkışlıyorum. Bu röportajı Aykut ve Işıl’la yaptım. Okumanız ve desteklemeniz dileğiyle…
“BİZ BU YANGINA, BİR KOVA SUYU NASIL TAŞIRIZ?” DEDİK… VE “Bİ’KOMŞU”YU KURDUK
Bi’Komşu Platformu” nedir?
-Faturalarını ödemekte zorlanan insanlarla, bu faturaları ödeyebilecek yardımseverlerin bir araya gelmesini sağlayan, aracı olan bir platform.
Neden kuruldu?
-İhtiyaçtan! Sağlık açısından zengin- fakir ayırmadan herkesi eşit şekilde tehdit eden Covid-19, yol açtığı krizle ne yazık ki ekonomik olarak herkesi eşit etkilemedi. Sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, merkezi yönetim ve kurumsal firmalar dört bir yandan yardım kampanyaları başlattı ama hala yardım bekleyen binlerce insan var. Biz de “Biz, bu yangına bir kova suyu nasıl taşırız?” dedik, “Olur mu, olmaz mı? Olursa nasıl olur?” diye konuşmaya başladık, 15 gün sonra baktık platformu yayına almışız…
6 ARKADAŞIZ… HİÇBİR BEKLENTİMİZ OLMADAN BİR ARAYA GELDİK
Siz, kimlersiniz?
-Biz aslında birbirinden farklı alanlarda, profesyonel çalışmalarına devam eden 6 arkadaşız. Mühendisiz, tasarımcıyız, girişimciyiz, sosyal medya uzmanıyız. Bu sosyal proje için hiçbir beklentimiz olmadan, bir araya geldik. Ekibin kurucu ortakları (Aykut-Berkhan-Emrecan-Ezgi) İzmir’de aynı üniversiteden mezun, yakın tanışan ve daha önce birlikte çalışmış kişiler. Proje hayata geçtikten ve işin kapsamı büyüdükçe ekibi büyütme ihtiyacı doğdu, iki arkadaşımız daha (Hasret ve Işıl) dahil oldu. Böylelikle Voltran’ı tamamlamış olduk.
GIDAYI VERESİYE FİLAN BİR ŞEKİLDE ÇÖZÜYORLAR. KİRA İÇİN BAZI EV SAHİPLERİ ERTELEME YAPIYOR. AMA FATURALARDA
DURUM MAALESEF ÖYLE DEĞİL!
İlk kuruluş için cebinizden para mı koydunuz?
-Evet. Kuruluş için gerekli olan marka tescili, yazılım giderleri gibi masrafları kendi cebimizden harcadık, hala da bazı şeyler için harcamaya devam ediyoruz. Ama onun dışında, platformda sadece aracı olduğumuz için herhangi büyük bir harcamamız yok.
Harika bir şey yapıyorsunuz da… Özellikle fatura konusunda destek vermeyi, seçmenizin özel bir sebebi var mı?
-İnsanların doğrudan birbirine destek olacağı bir model kurmakta hemfikir olunca, onların en temel ihtiyaçlarına odaklanmaya karar verdik. Gıdayı veresiye filan bir şekilde çözüyorlar, kira için bazı ev sahipleri erteleme yapıyor ama faturalarda durum, maalesef böyle değil. Sonra hukuki süreci araştırmaya başladık. Hukuki engel çıkarmayacak bir yapıyla, en az veri girişi ve bilgi alışverişiyle nasıl yaparız diye düşündük. İhtiyaç sahiplerini mahcup durumda bırakmayacak bir yapı kurmak bizim için çok önemliydi. Böylece faturalara odaklanmaya karar verdik.
Bİ’KOMŞU’NUN MİSYONU HERKESİ ETKİLEDİ
13 Nisan’da kurdunuz. O günden bugünü neler oldu?
-İnanılmaz şeyler! Evet, 13 Nisan’da siteyi yayına açtık. Şunun şurasında 9 gün önce. Biz, “Küçük bir kullanıcı grubuyla, kendi yakın çevrelerimizle sistemi test eder, hatalarını, eksiklerini tespit ederek gerekli geliştirmeleri yaparız” diye düşünüyorduk. Çevrelerimiz biraz büyükmüş galiba! Ya da şöyle diyeyim: Bir Bi’Komşu’nun sosyal fayda misyonu herkesi derinden etkiledi! Daha ilk günden sosyal medyada paylaşımlar patladı. Çok takipçili influencer’lar, ünlüler, fenomen hesaplar paylaşmaya başladı. Daha ikinci gün, ulusal basının ilgisini çektik. Ve hakkımızda ardı ardına haberler yayınlanmaya başladı. Giderek büyüyoruz, inşallah daha da büyürüz.
KOMŞUSU AÇKEN TOK YATAN BİZDEN DEĞİLDİR!
Nasıl bu kadar hızla büyüdünüz?
-Çünkü, unutulmaya yüz tutmuş bir geleneği insanlara tekrar hatırlatmaya çalıştık: “Komşuluk.” “Komşusu açken tok yatan, bizden değildir”, “Komşum tok, ben tok” bunlar, bizim topraklardan çıkmış deyişler. DNA’mızda var, bunlar. Biz de özellikle bu duyguyu besleyen ve “biz” olmanın mutluluğunun paylaşıldığı bir platform oluşturduk. Gerisi zaten geldi. Bir de tabii hiçbir kurum veya kuruluş çatısı altında yer almadan, halkın içinden çıkan sosyal bir girişim hareketi olmamız da etkili oldu. Hiçbir şekilde ödeme almamamız, hizmet ücreti, komisyon gibi beklentiler içinde olmamamız, işin samimiyetini ve sempatisini insanlara net bir şekilde aktarmamızı sağladı. Böyle olunca da günden güne büyüdü, büyüyor.
Corona dayanışması sizi daha yaratıcı mı yaptı?
-Evet ya! Kriz zamanları, insanların belki de en yaratıcı, en verimli olduğu zamanlar oluyor. Biraz stres, her zaman iyidir. İnsan, kendini, günlük hayatın akışına bıraktığı zaman, o konfor alanının içinde yeni şeyler denemeye cesaret etmesi çok kolay olmuyor. Kendi cesaretiyle bunu yapamayanlar için zorunluluk durumları, bir fırsat yaratabiliyor. Biz, kendimizi konfor alanlarından çıkan deliler olarak görsek de bu krizin, projenin doğuşu için bizleri tetiklediği tartışmasız bir gerçek.
ELİMİZE TEK KURUŞ DAHİ GEÇMİYOR
Faturasının ödenmesini talep edenin, gerçek ihtiyaç sahibi olduğunu nasıl tespit ediyorsunuz?
– Platform olarak en önem verdiğimiz konulardan biri de buydu: “İyilik, gerçek ihtiyaç sahibine ulaşmalı.” Yazılımı oluştururken en fazla vakit ayırdığımız ve üstünde çalıştığımız kısım ihtiyaç sahiplerinin aciliyet durumunu doğru belirlemekti. Bu sebeple, ilk aşamada “gerçek kişi doğrulaması” yapıyoruz. Sonrasında yasaların izin verdiği ölçüde, ihtiyaç sahibinden alabileceğimiz maksimum bilgiyi alıyoruz. Bu bilgilerle, sistem içinde oluşturduğumuz algoritmalarla, yarı otonom bir kontrol ve eleme sağlıyoruz. Ancak bu yarı otonom sistemle, temel amacımız, kötü niyetli yaklaşımları minimize etmek. Bu nedenle, bir de manuel bir kontrol ekledik. Eğer siz, yardımseverseniz, ilgilendiğiniz faturanın sahibinin size bıraktığı mesajı görebiliyorsunuz ve ihtiyaç sahibinin telefonundan kendisine ulaşabiliyorsunuz. Buna ek olarak, hem yardımların daha fazla kişiye ulaşması için hem de suiistimalin önüne geçmek için, “fatura limitleri” ve “aylık destek alma limiti” de ekledik. Tüm bunların yanında, kullanıcı geri bildirimleriyle, sistemi sürekli kendi içinde doğruluyoruz. Yanlış veya hatalı bir bilgi verildiğinde, destek veren kişi, bunu sistem üzerinden bize bildiriyor. Biz de gerekirse, kötüye kullanmaya çalışan kişilerin sisteme erişimi engelliyoruz.
Sizin elinizden para geçiyor mu?
-Hayır, tek kuruş dahi geçmiyor! Herkes bize, “Bu işten kazancınız ne?” diye sordu ve hala da sormaya devam ediyor. Hemen hemen her şeyin karşılığının, maddi değerlerler ölçüldüğü günümüzde, bu cevap insanlara pek doyurucu gelmese de bu işten tek kazancımız huzur ve mutluluk. Ha bir de tabii, insan kazanıyoruz, bunu vurgulamamız gerekiyor. Çok güzel insanlarla tanışma fırsatı bulduk ve buluyoruz. Bunun yanında bir şey daha var tabi: Her gün gözlerimiz dolarak okuduğumuz mesajlar, inanılmaz dua ve teşekkür mesajları alıyoruz. Bunun dışında bir maddi kazancımız yok, zaten böyle bir beklentimiz de yok.
DÜNYADA BİR ÖRNEĞİNİ GÖRÜP, BUNU YERLİLEŞTİRMEYE ÇALIŞMADIK YERLİ VE MİLLİYİZ!
Komşuluk geleneğine vurgu yapmanız ne güzel…
-Evet, vurgu yapmakla da kalmayıp, özellikle büyük şehirlerde artık unutulmaya yüz tutmuş bu geleneğin “komşuluğun” canlanmasına da bir katkımız olur belki diye düşündük. Değişimin, insanın kendinden ve en yakınlarından başladığına inanıyoruz. En yakınlarımızı ve kendi çevremizi değiştirmeyi başarabilirsek, dünyayı da dönüştürmeye başlayabiliriz. Zaten platformda, faturalarını ödemek için, yakınınızdaki ya da memleketinizdeki ihtiyaç sahibi komşularınızı da seçebiliyorsunuz.
Haberleri oluyor mu?
-Bizim kültürümüzde yapılan iyilik; ön plana çıkarılmaz, ayıptır. Biz de buradan hareketle destek verenlere “Bi’Komşu’nuzun yardıma ihtiyacı var, destek olmak ister misiniz?” diye çağrı yapıyor, destek oldukları zaman da destek alanların telefonlarına “….. ilinden Bi’Komşu’nuz …. tutarındaki faturanızı ödemiştir” diye bir mesaj yolluyoruz. Böylelikle eğer destek vermek isteyen, istemezse, kimliği açıklanmıyor ve Bi’Komşu olarak ödeme yapıyor.
Dünyada bir örneği var da siz oradan mı gördünüz?
-Dünyada bir örneğini görüp, bunu yerlileştirmeye çalışmadık! Bir örneği varsa da biz bilmiyoruz, denk gelmedik. Tamamen bu ülkenin topraklarında yetişmiş gençlerin, bir nebze olsun faydalı olmak adına kurduğu son dönemlerin favori söylemiyle yerli ve milli bir platform bu.
İNANILMAZ MESAJLAR, E-POSTALAR YAĞIYOR… NE DUALAR NE TEŞEKKÜRLER… HER ŞEYE DEĞER!
Faturası ödenenlerin geri dönüşleri nasıl oluyor?
-Bizleri bu çılgın yoğunluğun içinde tutmayı başaran tek şey bu işte! İnanılmaz mesajlar, e postalar yağıyor ne dualar ne teşekkürler… Görmeniz lazım. İnanın her şeye değer. Bunları okuyup okuyup duygulanıyoruz. Duygulanıp duygulanıp, “Bu işi nasıl büyütürüz?” diye daha da çok çalışıyoruz. Müthiş bir döngü…
EN SIK SORULAN SORULAR
*“Faturalarımı ödeyemiyorum, Bİ’KOMŞU’YA nasıl baş vuracağım? Ne yapmam gerekiyor?
-bikomsu.com’a girin. Sayfada yer alan “Destek Talep Et” butonunu tıklayıp, siteye kayıt olun. Sonra destek isteyeceğiniz faturanın bilgilerini “Fatura Ekle” bölümüne girin ve “Kaydet” tuşuna basın. Faturanız destek listesine eklenecek.
*Ne tür faturalar sisteme eklenebiliyor?
-Amacımız her ay ödenmesi gereken elektrik, su, doğalgaz, telefon ve internet faturalarının sisteme eklenmesi. Bu faturalarla ilgili destek talep eden kişilerle, destek olmak isteyen kişileri bir araya getirmeyi hedefliyoruz.
*Destek olmak ya da destek almak için üst limit var mı?
-Hayır. Belirlenmiş herhangi bir üst limit yok. Dilediğiniz kadar faturaya destek olabilirsiniz. Ama destek talep edenler için hem faturalarda hem de kullanıcılarda üst limit bulunmaktadır. Bir kullanıcı, bir ay boyunca, en fazla 1000 lira tutarında fatura destek talebinde bulanabilir.
*İhtiyacı olan birilerine, faturalarını ödeme konusunda destek olmak istiyorum. Ne yapmam gerekiyor?
-İlk olarak ana sayfada yer alan “Destek Ver” butonuna tıklayarak, siteye kayıt olmanız gerekiyor. Ardından destek isteyen kişilerin listesine erişebilirsiniz. Destek isteyen kişileri iki şekilde listeleyebilirsiniz:
a) Akıllı Filtreler: Sistemde var olan otomatik filtreler sayesinde “Yakınımdaki Faturalar” özelliğiyle, size en yakın ihtiyaç sahiplerini görüntüleyebilir veya ödeme tarihi ve ihtiyaç durumuna göre önceliklendirilmiş “Acil Faturalar” filtresiyle, acil ihtiyaç sahibi olan kişileri listeleyebilirsiniz.
b) Manuel Filtre: Ya da kendiniz, herhangi bir adres taraması yaparak, ihtiyaç sahiplerini konum bazlı listeleyebilirsiniz. Önünüze çıkan -en fazla 9 ihtiyaç sahibinin olduğu- listeden bir veya birkaçını seçerek destek olacağınız faturayı belirleyebilirsiniz.
*Fatura ödemelerini nasıl gerçekleştireceğiz?
-Ödemeye karar verdiğiniz faturayı, kendi ödeme yönteminizi belirleyerek ödeyebilirsiniz. Online tahsilat yöntemleri, mobil uygulamalar, bankacılık uygulamaları ve bunun gibi… Bi’Komşu sisteminde, yapılan yardımların, doğru yere ulaşıp ulaşmadığıyla ilgili herhangi bir soru işaretine yer vermemek için herhangi bir ödeme altyapısı kurulmamıştır. Destek talep edenle, destek olmak isteyen kişi doğrudan eşleştirilmekte.
Bi’Komşu sistemine kurumsal olarak destek olabilir miyiz?
-Elbette! Destekler, bireysel olabileceği gibi, kurumsal olarak da yapılabilir. Bi’Komşu sistemi üzerinde kayıtlı fatura taleplerini toplu bir şekilde ödemek isteyen kurumlar, [email protected] adresine taleplerini iletebilirler. Şeffaflık politikamız gereği, kurumsal destekler, sitemiz üzerinden paylaşılıyor ve kamuoyu bilgilendirmeleri anlık olarak yapılıyor.
Ayşegül çalıkora
( Perşembe, Nisan 23, 2020 )
Benim eşim yok dul bayanım çocuklarıma evimde yedirecek ekmeğim bile yok allah rızası için bize de ulaşın
Deryaduzgun
( Cumartesi, Nisan 25, 2020 )
Çok tskler ince bi düşünce benim su faturamı yatırmışlar allah razı olsun
M.AKEL MOSTAFA
( Pazartesi, Nisan 27, 2020 )
Bu hizmet için teşekkür ederim
Semanur Cesur
( Salı, Nisan 28, 2020 )
Benimde faturalarımı ödermisiniz
Şehnaz Soydan
( Salı, Nisan 28, 2020 )
Çok lazımdı.Herşey bitti, online cuma namazı kaldı…
Oguz Dalmaz
( Perşembe, Mayıs 7, 2020 )
Merhaba oguz ben öncelikle alllah taşı olsun fatura bıraktım ama sanırım yoğunluk var ilginize teşekkür ederim