Yaşasın kadın girişimciler! 💪Birbirinden parlak genç kadınlar çıkıyor ve yeni iş modelleri kuruyor. İnanılmaz hoşuma gidiyor. Gözde ve Ayşe işte onlardan. Destekliyorum, yolları açık olsun diyorumm💫💫
.
Beğendiğiniz kıyafetleri, satın almadan bir ay boyunca sınırsız kullanabildiğiniz, bir ay sonra da, başka tasarımları kiralayabildiğiniz bir model düşünün. İlginç di mi??? Satın almıyorsunuz, kiralıyorsunuz. Ve ‘Bugün ne giysem?’ sorununu ortadan kaldırıyorsunuz👌
.
Son dönemde, hayatımıza mobil teknolojiler çok girdi ya, ‘buluttaki gardırop’ olarak tanımlıyorlarmış bu sistemi yurt dışında. Ne kadar doğru. İstediğinde, istediğin modeli alıp kullanabildiğin bir yapı UnoMoi. Kurucuları da Gözde ve Ayşe. İkisi de kendince güzel giden kariyerlerini bırakıp, girişimciliğe soyunduklarında bu kadar başarılı olacaklarını düşünüyorlar mıydı bilmiyorum ama bu iki kadına hayran kalmamak elde değil.
Kendi işlerini, Uber ve Airbnb’ye benzetiyorlar. Paylaşım ekonomisinin gücünün gitgide artacağını söyleyen, ”Giyinmenin geleceği kiralamada” diyecek kadar cesur olan Gözde ve Ayşe’yle yeni iş modellerinin detaylarını konuştuk…
Sizleri tanıyalım…
-Ben Gözde Atasoy. İktisat okudum. Yüksek lisansımı, Amerika’da pazarlama üzerine yaptım. 12 yıl medya sektöründe çalıştım. Uzun yıllar, Kanal D Ana Haber Bülteni sunuculuğunu üstlendim. CNN Türk’te hafta içi her gün yayınlanan “Bugün” haber kuşağını hazırlayıp sunduğum görevimden, bundan 1,5 yıl önce, UnoMoi projesini geliştirebilmek adına kendi isteğimle ayrıldım.
Sen peki Ayşe?
-Ben Ayşe Kefli. 12 yıl Proje Finans ve İş Geliştirme alanında çalıştım. TAV Havalimanları Holding, Abraaj Capital gibi şirketlerde, havalimanı ve yenilenebilir enerji santralleri projelerinde, yönetici pozisyonunda görev aldım. Casablanca’daki son görevimden, ben de UnoMoi projesini geliştirmek adına ayrıldım.
İkinizin de güzel güzel giden işleriniz varken, pandemi gibi riskli bir dönemde neden böyle bir işe soyundunuz?
-Çünkü müthiş heyecan verici! Hem ikimizin de ilk girişimcilik tecrübesi.
Nedir UnoMoi tam olarak?
– UnoMoi, kullanıcıların dünyaca ünlü markaları ve tasarım ürünleri kiralamasına imkan sağlayan online bir platform.
Kıyafet kiralama hizmeti veren diğer modellerden farklı olarak; hem günlük kıyafetleri kiralamaya imkan sağlayan envanterimiz hem de kiralanan ürünleri 1 ay boyunca sınırsızca kullanmanıza imkan sağlayan abonelik modelimiz ile Türkiye’de ilk ve tekiz. Yurt dışında uzun yıllardır başarıyla uygulanan bu model, dünyada “Modanın Netflix’i” olarak biliniyor. Amerika’da bu hizmeti deneyimleme şansımız olduğu andan itibaren, neden Türkiye’de yapılmadığını sorgulamaya başladık. Ayşe ile bundan 1,5 yıl önce, beğendiğimiz her kıyafeti, satın almadan kullanım hakkına sahip olduğumuz sınırsız bir dolap hayaliyle çıktık yola. İkimiz de farklı sektörlerde kurumsal hayatta çalışan iş kadınları olarak, kadınların “bugün ne giysem” sorununa çözüm bulmayı hedefliyoruz.
TÜM DÜNYADA KADINLAR, DOLAPLARININ YÜZDE 80’İNİ HİÇ GİYMİYOR!
Siz ikiniz kıyafet tutkunu musunuz?
-Değiliz! Sadece her kadın gibi biz de her istediğimizi giyebilmeyi arzuluyoruz. Ama, hiçbirimizin sınırsız alım yapmak gibi bir seçeneği yok. Fakat bu yolla, dilediğimiz her rengi, kıyafeti, deseni ve tarzı deneyimleme şansımız olacak. Kadınlara, “Akıllı Alışveriş Modeli”yle deneyimlemek istedikleri lüks segment ürünleri kullanım hakkı sunuyoruz. Tüm dünyada kadınlar, dolaplarının yüzde 80’ini hiç giymiyor! UnoMoi’de amacımız, kadınlara, alışverişte önceliklerinin, “kiralama” olması adına ilham olmak. Çünkü, biz kiralamanın “giyinmenin geleceği” olduğuna inanıyoruz.
Yani şu mu: Ayda size belirli bir ücret ödüyorum ve menüden seçtiğim 4 dünyaca ünlü marka kıyafet, bir aylığına benim oluyor öyle mi?
-Evet. İş modelimiz, yurt dışında, “buluttaki gardırop’’ olarak da tanımlanıyor. Gelir modelimiz, abonelik sistemine dayanıyor. Bu kapsamda, abonelerimiz 549,99 TL karşılığında, envanterimizden, kendi seçecekleri 4 ürünü, 1 ay boyunca kiralayarak, sınırsız kullanım hakkına sahip oluyorlar. Diledikleri an da, hiçbir ek ücret ödemeden aboneliklerini kolayca iptal edebiliyorlar. Envanterimiz, genel olarak “ulaşılabilir lüks segment” olarak tanımlanan ve orijinal mağaza satış fiyatları, 2500-3000 TL arasında olan ürünleri kapsıyor.
ÜRÜNLER DETAYLI BİR KURU TEMİZLEME SÜRECİNİN ARDINDAN, ÖZEL ELBİSE ÇANTALARI İÇİNDE TESLİM EDİLİYOR
Peki yıkaması etmesi kuru temizliği? Ya da düğmesi-müğmesi koparsa n’oluyor?
-İlk günden beri, ön plana çıkmayı hedeflediğimiz konu hizmet kalitemiz. Tüm envanterimiz, birinci el görünümünde ürünlerden oluşuyor. Seçtikleri ürünler müşterilerimize, detaylı bir kuru temizleme ve kalite kontrol sürecinin ardından, özel UnoMoi elbise çantaları içinde kuryemiz tarafından teslim ediliyor. Ay sonunda da herhangi bir kargo şirketine gitmelerine gerek kalmadan, ürünler, üyelerimizin kapısından kuryemiz tarafından teslim alınıyor. Ürünlerimizin tamamı sigortalı. Tadilat ile onarılabilecek hasarlar için abonelerimizden herhangi bir ücret talep etmiyoruz. Yani küçük hasarlarla ilgili herhangi bir endişe duymalarına gerek yok!
En son Boris Johnson’ın eşi, ikinci el giyindiği açıkladı. Dünyada “takas” ve “kiralama ekonomisi” diye bir şey var mı?
-Valla, bundan 5 yıl önce yurt dışına gidip, bir yabancının evinde kalmak ya da tanımadığımız birinin arabasıyla yolculuk etmek, bize uzak, hatta tehlikeli bir fikir gibi gelirdi. Ama bugün seyahatlerimizde Airbnb seçeneği, otellerden daha çok tercih ediliyor ya da Uber, taksilerin yerini aldı bile. Evet, “paylaşım ekonomisi” gücünü her geçen gün artırıyor.
*Dünyaca ünlü birçok üretici marka (H&M, Ralph Lauren, Anthropologie, Urban Outfitters, Banana Republic) kendi abonelik sistemlerini oluşturarak, ürünlerini aylık paketlerle kiralamaya başladılar. Biz, modanın geleceğinin “kiralama” olduğuna inanıyoruz. Hayalimiz; herkesin, dilediğini her kıyafeti giydiği ve hevesini aldığında da başkalarının kullanımına açtığı sınırsız bir gardırop yaratmak.
*Ön planda olan isimlerin, satın alma güçleri olmasına rağmen, “sürdürülebilir kıyafet” seçimleri yapmalarını çok önemli buluyoruz.
*Boris Johnson’ın eşi Carrie Johnson’ın da, tüm G7 zirvesi boyunca, kiralık kıyafetler giymeyi tercih etmesi, çevreye karşı bu duyarlı adımların daha cesurca atılabilmesi adına çok kıymetli! Tüm kalbimizle inanıyoruz ki, her geçen yıl, daha fazla kadın, doğa adına daha duyarlı seçimler yaparak, sürdürülebilir modayı desteklemeye başlayacak.
MODA ENDÜSTRİSİ, PETROL SEKTÖRÜNÜN ARDINDAN, DÜNYANIN EN BÜYÜK İKİNCİ KİRLETİCİSİ
“SÜRDÜRÜLEBİLİR MODA”, BU HIZLI MODA ANLAYIŞINA KARŞI ORTAYA ÇIKMIŞ BİR AKIM. BİZİM İŞ MODELİMİZİN ÖZÜ DE, BU “SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE” DAYANIYOR
İKİNCİ EL DENİLİNCE, ESKİ, RETRO BİR ALGI VAR. AMACIMIZ, BU ALGIYI DEĞİŞTİRMEK!
Türkiye’de ikinci el denilince, genelde eski, Retro, vs. bir algı var…
-Amacımız, bu algıyı tamamen değiştirmek! Ön plana çıkmayı hedeflediğimiz konu, hizmet kalitemiz. Tüm envanterimiz birinci el görünümünde ürünlerden oluşuyor. Herhangi bir üründe, kullanıma dair bir yıpranma olduğunda ise envanterimizden hemen çıkartıyoruz. Bir kadının hem ofis hayatında ihtiyaç duyduğu takım elbise, kalem etek, ipek bluz ve aksesuarları, hem de sosyal hayatta kullanabileceği trençkot, etek, şort ve parti elbiselerini kiralıyoruz. Bunların yanı sıra yelken, trekking ya da kayak gibi spor dallarında ihtiyaç duyabilecek tüm ürünler de envanterimizde mevcut.
BİR PAMUKLU TİŞÖRT ÜRETEBİLMEK İÇİN BİLE, 2700 LİTRE SU TÜKETİLİYOR
HEDEFİMİZ, KIYAFETLERİN KULLANIM ÖMRÜNÜ UZATIRKEN, BİR YANDAN DA BU HIZLI ÜRETİME, “DUR” DİYEBİLMEK
Moda endüstrisi, dünyayı en çok kirleten sektörlerin başında geliyor…
-Evet. Ne yazık ki moda endüstrisi, petrol sektörünün ardından, dünyanın en büyük ikinci kirleticisi. Her geçen yıl, dünya genelinde satılan giysi miktarı artarken, kıyafetlerin ortalama kullanım süresi ise azalıyor. Bir pamuklu tişört üretebilmek için bile, 2700 litre su tüketiliyor. “Sürdürülebilir Moda” bu hızlı moda anlayışına karşı ortaya çıkmış bir akım. Bizim de iş modelimizin özü, “sürdürülebilir’’liğe dayanıyor. UnoMoi’de amacımız, kıyafetlerin kullanım ömrünü uzatırken, bir yandan da bu hızlı üretime, “dur” diyebilmek. Kaynaklarımızın tükenmesinin etkilerini, artık günlük hayatlarımızda hissetmeye başladığımız bu dönemde, inanıyoruz ki artık herkes, her anlamda daha bilinçli tercihler yapmaya başlayacak.
Yani siz bu girişiminizle, fazla tüketimin önüne mi geçmeyi hedefliyorsunuz?
-Elbette. Ne kadar alım yaparsak yapalım, hep en son aldığımız kıyafetleri giyiyoruz. Demografik olarak farklılıklar olsa da, tüm dünyada kadının alışverişe olan tutkusu aynı. Hepimiz; her gün, güçlü ve kendimizden emin hissetmek amacıyla ayna karşısına geçiyoruz. Çünkü bize çok iyi hissettiren kıyafetleri giydiğimiz zaman, kendimizde her şeyi yapacak gücü de buluyoruz. Biz kadınlara, alışverişte yeni bir seçenek sunuyoruz. Böylece, daha az harcayarak, daha fazla ürünün kullanım hakkına erişiyorlar.
İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE OLDUĞUMUZ MARKALAR DA BİZİMLE BENZER VİZYONA SAHİPLER
Ben moda markası ya da modacı olsam sizi sopayla kovalayabilirdim! Birçok müşterimin, kıyafetimi almak yerine, tek seferlik kullanmasını sağladığınız için…
-İş birliği içinde olduğumuz modacılar ve markalar da bizimle benzer vizyona sahipler. Onlar da, dünyada başlayan kiralama modellerini yakından takip ediyorlar ve bizim aracılığımızla bu sistemi erken aşamada deneyimleme imkanı buluyorlar. Dünyadaki gelişmiş modellerde, büyük üretici firmalarla kıyafet kiralama şirketleri gelir paylaşımı modeliyle çalışıyorlar. Müşterilerin gözünden bakacak olursanız da, bir ürünü satın almadan önce “deneyimleme imkanı” bulmalarına fırsat sağlıyoruz. Böylece, eğer gerçekten uzun süre kullanabileceğine inandığı bir ürünse satın almasına vesile olarak, o markayı yeni bir hedef kitleye tanıtmış oluyoruz.
YAZIN, ELBİSE VE KİMONOLAR… ŞU ANDA BLAZER CEKETLER
En çok ne tarz kıyafetler seçiliyor?
– Yaz sezonunda en çok elbise ve kimonolar kiralandı. Havaların soğumasıyla da, blazer ceketler ve renkli dış giyim ürünleri ilk sıraya yerleşti. Bizi de şaşırtan bir istatistik ise aksesuarların çok talep görmesi oldu. Kıyafetler de olduğu gibi, takılarda da dikkat çekici ürünler tercih ediliyor.
YATIRIMCILARIMIZ ARASINDA YEMEKSEPETİ CEO’SU NEVZAT AYDIN DA VAR
Yatırımcıları nasıl ikna ettiniz?
– Valla, dersimize çok iyi çalıştık. 5 senelik dinamik bir iş modeliyle karşılarını çıktık. Risk analizlerini çok detaylı değerlendirdik. Yurt dışındaki örnekleri birebir kopyalamak yerine, uzun süren pazar araştırmalarının sonuçlarına göre, iş modelini tüketici alışkanlıklarımıza göre uyarladık. Ama hepsinden önemlisi, modelimize öncelikle biz çok inandık. Yatırımcılarımız arasında Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydın, Gizia’nın kurucusu İsmail Kutlu ve yatırımcı Can Eren de var.
ŞİMDİLİK ÜRÜNLERİMİZ 36 VE 38 BEDEN AĞIRLIKLI
Şu anda kaç parça kıyafete sahipsiniz?
-Şu anda 1500 parça ürünümüz var. 36 ve 38 beden ağırlıklı. Ürün yelpazemiz geliştikçe, tüm bedenlere hizmet vermek hedefimiz. Envanterimizde kıyafetlerin yanı sıra, aksesuar ve çantalar da mevcut. Önümüzdeki 1 yıl içerisinde hedefimiz, envanterimizi 2 katına çıkarmak.
Girişim yolculuğunuzda en çok zorlandığınız şeyler neler oldu?
-Türkiye’de melek yatırımcılar ve yatırım fonları çoğunlukla, hali hazırda, belirli bir talep gören girişimleri, büyütmek adına destek veriyor. Biz, projemiz henüz fikir aşamasındayken yatırım aldık. Türkiye’de test edilmemiş bir model olması elbette zorlayıcıydı. Ama dersimize iyi çalışmıştık.
ecording İLE İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE OLMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUZ. ecording, KÜRESEL İKLİM KRİZİNE KARŞI “SÜRDÜRÜLEBİLİR” VE “İNOVATİF ÇEVRE TEKNOLOJİLERİ” GELİŞTİREN BİR SOSYAL GİRİŞİM
Sizden giysi kiralayanlar, ayrıca doğaya tohum atılan bir sisteme de destek olmuş oluyor. Bunu biraz açar mısınız?
– Yarının doğasını korumak adına çıktığımız bu yolda, bizimle aynı değerleri paylaşan ecording ile iş birliği içinde olmaktan mutluluk duyuyoruz. ecording, küresel iklim krizine karşı sürdürülebilir ve inovatif çevre teknolojileri geliştiren bir sosyal girişim. ecoDrone’lar ağaçlandırılması gereken, ulaşılması zor alanlara havadan tohum topu atışları gerçekleştiren insansız hava araçları. İş birliğimiz kapsamında, UnoMoi’den yapacağınız her alışveriş için, ecoDrone’lar ile tohum toplarını toprakla buluşturuyoruz.
HER ALIŞVERİŞİN SONUNDA, SİZİNLE PAYLAŞILACAK QR KODUNU OKUTARAK, TOHUM TOPLARINIZIN NE ZAMAN, NEREDE, HANGİ TÜRDE ATILDIĞI GİBİ DETAYLI BİLGİLERE ULAŞABİLECEKSİNİZ
Peki bu tohumların ağaca dönüşüp dönüşmediğini nasıl takip ediyorsunuz?
-Bizden yapacağınız her alışverişin sonucunda, sizinle paylaşılacak QR kodunu okutarak tohum toplarınızın ne zaman, nerede, hangi türde atıldığı gibi detaylı bilgilere ulaşabilir ve e-mail adresinize gönderilecek operasyon bilgilendirme mailleriyle tohum topunuzun atılışına dair görsel ve videolara da erişebilirsiniz.
ENVANTERİMİZDE GERÇEK KÜRK KULLANILAN ÜRÜNLERE YER VERMİYORUZ!
Sürdürülebilirlik adına bazı kırmızı çizgileriniz var sanırım…
-Evet, mesela envanterimizde gerçek kürk kullanılan ürünlere yer vermiyoruz. Ayrıca, kıyafetleri içinde gönderdiğimiz kuru temizleme poşetlerini de toplu olarak geri dönüşüme katıyoruz.
Peki gelecek için planlar… Ülkeler arası kiralama gündemde var mı?
-5 yıl sonra, Türk kadınının ikinci el günlük kıyafete olan çekincelerini vermiş olduğumuz hizmetle tamamen ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. Geliştirmeye çok açık bir iş modeline sahibiz. Abonelik paketlerimizi çeşitlendirmek, Türk tasarımcılar ve büyük tekstil şirketleriyle iş birlikleri yapmak hedeflerimiz arasında. Bu model dünyada birçok ülkede uygulansa da, en büyük talebi Amerika ve Çin gibi ülkelerde görüyor. Biz de, ilk olarak, tüketim alışkanlıkları bizlere yakın olan Doğu Avrupa ülkelerine açılmayı hedefliyoruz.