İklim için okul grevi

ATLAS 11 yaşında ve son derece ciddi.
Tehlikenin farkında. “Sorun gelecekte değil, şimdi yaşanıyor!” diyor. İklim değişikliği konusunda farkındalık yaratabilmek için yarın grev yapacak, okula gitmeyecek. Bütün arkadaşlarını ve herkesi de saat 12.00-14.00 arasında Bebek Parkı’na çağırıyor. Anlattıkları ve bu konudaki duyarlılığı beni çok etkiledi. Gerçekten de Z kuşağı doğayla, yaşadığımız gezegenle bizden çok daha ilgili. Dünya bu konudaki çabası için Greta’yı alkışladı, biz de Atlas’ı alkışlıyoruz…

Atlas, seni tebrik ediyorum. Müthiş bir şey yapıyorsun. Dünya için çok önemli bir konuda Türkiye’ye öncülük ediyorsun. Önce seni tanıyalım…
Atlas Sarrafoğlu benim adım. 11 yaşındayım. Bilnet Bahçeköy Okulları’nda 7. sınıfta okuyorum. Futbol oynuyorum. Dedem de Galatasaray’da futbol oynamış. Ben de Galatasaraylıyım. Çizgi roman seviyorum. Kendi kendime çizgi roman yapıyorum. Süper kahramanlarım oluyor. Şimdi de bir süper kahramanım var. Ama bu sefer çizgi değil, gerçek: Greta. Ben de ondan ilham aldım, Türkiye’de böyle bir şey başlatmaya karar verdim.

Peki “iklim değişimi” meselesine sen kafayı nasıl taktın? Ne oldu da bu konu üzerine düşünmeye başladın?
Biz evde çok belgesel izliyoruz. İklim değişikliğiyle ilgili birkaç belgesele denk geldim. Annem ve babamla izledik. Eğer önlem alınmazsa olacaklar korku filmi gibiydi! Sonra birkaç kitap okudum. Okulda da bu konuyu işledik. Daha da bilgilendim. Normal olan kafayı takmak sanki. Hiç yokmuş gibi davranmak çok acayip değil mi?

Haklısın. Sence neden çok önemli bir sorun bu?
Soluduğumuz havadaki karbondioksit parçacıklarının çoğalmasından dolayı dünya ısınıyor. Ve sonrasında peş peşe felaketler oluyor. Türkiye’de de seller, hortumlar var. Annem, eskiden bu kadar yaşanmadığını söylemişti. Sonra havalar da değişti, bütün büyükler söylüyor. Bazı ülkelerde susuzluk var. Ve tabii buzullar eridiği için denizler de yükseliyor. Bütün bunları düşününce çok önemli bir sorun olduğunu anlıyoruz. Aklımızın başına gelmesi için daha büyük felaketlerin mi olması gerekiyor. Greta Thunberg diyor ki “Eviniz yanıyormuş gibi davranın! Çünkü yanıyor…” Evet, çok haklı. Dünya bizim evimiz ve yanıyor. Evimiz yanınca da oturup bekleyemeyiz ki!

İnsanlar sence neden kayıtsız kalıyor bu konuda?
Bilmiyorum. Bazı ülkeler kurallara uymuyor ve bizler bu felaketleri yaşamak durumunda kalıyoruz. İnsanlar yeterince bilinçli olsalardı, dünyamız daha yaşanır bir yer olurdu. Biz de cuma günleri okula giderdik ve böyle bir greve gitmek zorunda kalmazdık…

FELAKET ‘GELECEK’TE DEĞİL, GELDİ BİLE… ŞU AN YAŞIYORUZ!

Hadi bize anlat, bu konuda duyarlı olmazsak başımıza ne belalar gelebilir?
Zaten bir sürü şey şu anda başımıza geliyor. Hep iklim değişikliğinden dolayı. Demin de dediğim gibi, sera gazı havamızı kirletiyor, insanlar hasta olup ölüyorlar. Kuraklık var dünyada. İnsanlar yine ölüyor. Buzullar eriyor, onun üzerinde yaşayan hayvanlar ölüyor. Denizler yükseliyor ve insanlar topraklarını kaybettiği için göçler oluyor. Orman yangınları günlerce, haftalarca sürüyor. Yazık o ağaçlara, hepsi can çekişerek ölüyor. “Başımıza neler gelecek?” diye değil de “Şimdi neler geliyor!” diye düşünmek lazım. Hepsi oluyor şu anda…

Bu konuyu okulda ve evde ne kadar çok konuşuyorsunuz? Arkadaşların sana “Yeter artık bu iklim değişikliği konusundaki ısrarın” diyorlar mı?
Yok, hayır. Ben kimseyi sıkmıyorum ki. Ben anlatıyorum, onlar konuşmak istemiyorsa susuyorum. Ama onlar da ilgili.

SERA GAZI GELECEĞİMİZİ YAKIYOR

Yarın arkadaşlarınla birlikte Bebek Parkı’nda greve gidiyorsun. Amacın ne?
Ben büyüdüğümde ailem olsun istiyorum, çocuklarım olsun istiyorum. Ama iklim değişikliğinin etkileri kuvvetlenince, bir ailem olması çok zor. Bu korku filminin içinde nasıl bir çocuğum olsun ki? Bu cuma arkadaşlarımı çağırdım, ama büyüklere de sosyal medyadan seslendim. Gelsinler, sera gazının etkilerinden geleceğimizin yandığını söyleyelim herkese… Biz çocuklar parkta olunca, belki büyükler bizi görür. Oy veremiyoruz ama gelecek büyüklerden çok daha çok bizim. Öyle değil mi? Ben yine de umutluyum. Pek çok arkadaşım benim gibi düşünüyor. Çoğalacağız biz, inanıyorum…

Bu grev sadece Türkiye’de mi yapılıyor?
Greta Thunberg geçen Ağustos’ta İsveç’te başlattı. Cuma günleri okula gitmek yerine parlamentonun önünde oturunca, herkesin ilgisini çekti. Başka ülkelerde onun düşündüklerine inanan öğrenciler de cuma günleri okula gitmemeye başladılar. İlk olarak Avusturalya başladı, şimdi onlar çoğaldılar…
Doğru, Greta bu konuda önemli bir iş başardı ve dünyanın dikkatini “iklim değişimi” konusuna çekti.

Sen Türkiye’nin dikkatini bu konuya çekmek için başka neler yapmayı düşünüyorsun?
Geçen cuma okula gitmedim. Yarın da gitmeyeceğim. Bebek Parkı’nda grevde olacağım. Benim için yarın çok önemli. Ne kadar çok olursak o kadar çok çıkar sesimiz. Çevre duyarlılığı olan bütün arkadaşlarımı Bebek Parkı’na davet ediyorum. Bir araya gelip bundan sonraki cumalar için birlikte bir plan yapabiliriz.

Yorum Bırak