Bugün konumuz görünmeyen kadın emeği!
Kadınlar, verdikleri bakım emeğiyle görünmeyen bir iş yapıyor. Üstlendikleri ev işleri, çocuk, hasta ve yaşlı bakımı gibi işler için her gün 12.5 milyar saat çalışıyorlar.
Ekonominin ve toplumun çarkını döndürüyorlar. Ama ne kendileri ne çevreleri bunun farkında değil. Üstelik bu emeğin toplam değeri; yılda 10.8 milyon doları geçiyor! İnanabiliyor musunuz?
Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) ile QNET, kadınların bu emeklerinin farkına varmasını sağlayan ve ekonomik alanda güçlendirilmeleri için çok anlamlı bir sosyal proje hayata geçirdiler. Türkiye’nin farklı illerinde finansal okuryazarlık eğitimi verilerek, günlük ekonomide başrol oynayan kadınları bilinçlendiriyorlar.
Dezavantajlı şartlarda yetişmiş ama hayatlarına sahip çıkmak isteyen kadınların ihtiyacı olan tek şey ekonomik alanda güçlendirilmek.
Bu sosyal projenin detaylarını anlatması için şimdi sözü QNET Pazarlama ve İletişim Müdürü Irmak Sütçü’ye bırakıyorum.
Bir sonraki postta da KEDV Kurumsal İş Birlikleri Koordinatörü Gözde Turalı’dan kadınları donanımlandırmak için yaptıkları çalışmaları okuyacaksınız.
AMAÇ KADINLARI HER ALANDA GÜÇLENDİRMEK!
Tebrikler! Ekonomik alanda kadınların güçlendirilmesi ve kadın girişimcilerin yüreklendirmesi için KEDV’le birlikte finansal okuryazarlık sosyal projesini yürütüyorsunuz. Farklı illerdeki kadınlara bu konuda eğitimler veriyorsunuz.
-Evet. Çok Heyecanlıyız. İnanılmaz geri dönüşler alıyoruz. Bizim için de çok anlamlı bir proje.
GİRİŞİMCİ OLMALARI, AYAKLARININ ÜSTÜNDE GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE DURMALARI İÇİN DESTEKLEYİCİ ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORUZ
Kadınların hayatında nasıl değişimlere yol açıyorsunuz? Tam olarak neler yapıyorsunuz?
-Amaç, kadınları her alanda güçlendirmek! Biz aslında, 150’yi aşkın ülkede faaliyet gösteriyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde de QNET’in “Rythm sosyal etki felsefesi”ne uygun olarak, toplumsal gelişime katkı sunacak çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Doğrudan satış şirketi olarak, kadınların girişimci olmaları, ayaklarının üstünde güçlü bir şekilde durmalarını için destekleyici çalışmalar yürütüyoruz. Bu amaçla QNET’in finansal okuryazarlık projesi “FinGreen”i Türkiye’de de uygulamaya karar verdik. Çünkü kadınların, finansal okuryazarlık bilinci artarsa girişimci olmak için gerekli donanıma sahip olacaklarını düşünüyoruz.
Bu noktada yollarınız, Kadın Emeğini Destekleme Vakfı’yla (KEDV) mı kesişti?
-Aynen öyle oldu! Kendilerine projeyi açtığımızda, pek çok kadının buna ihtiyacı olduğunu belirttiler. İstanbul’da başlayan finansal okuryazarlık eğitimiyle dezavantajlı şartlarda yetişmiş ama hayatlarına sahip çıkmak isteyen, güçlü, yüreği büyük çok sayıda kadınla tanıştık. Bir anda onların hayatına ortak olduk. Onların değişime olan inançları, bizi de mutlu etti. Geldiğimiz noktada İstanbul, Ankara, İzmir, Mardin, Gaziantep ve Şanlıurfa’da yüzlerce kadına ulaştık. Bu yolculuğumuz, ilerleyen dönemlerde de devam edecek.
Kadın emeğini ön planda tutan bu sosyal proje, nasıl bir ihtiyaçtan doğdu?
-Ekonomi dediğimizde, herkes kulaktan dolma bilgilere sahip ya da bildiğini düşünüyor. Bütçe nedir? Aile bütçesi nasıl yapılır? Gelir ve giderler nasıl hesaplanır? Kira-aidat dengesi, faturalar, vb. çok sayıda kalem aslında günlük ekonominin bir parçası. Kadınlar da bu günlük ekonomide başrolü oynuyor. Bir evin cüzdanı aslında kadında. Ama pek çok kadın bunun farkında değil. Biz, bu farkındalığı sağlamak ve ekonomik terimleri, kadınlara basit bir şekilde anlatarak, donanımlarını artırmak için KEDV’le bu projeyi gerçekleştirdik.
KADINLARI GİRİŞİMCİ OLMAK İÇİN YÜREKLENDİRMELİYİZ
Odağınıza kadınları alma sebebiniz, doğrudan satış sektörünün dinamiğinin kadınlara uygun olması mı?
-Evet. Esnek çalışma koşulları, ek gelir sağlama olanağı, kazancını kendin belirleme gibi özellikleriyle pandemiden sonra değişen günümüz iş dünyasına, çok paralel bir gelişim gösteriyor. Sektörde, kadın istihdamı çok yüksek. Özellikle de pandemide, kadınların maaşlı iş yerine, daha rahat çalışma koşullarına sahip iş arayışları, doğrudan satış sektöründe kadın oranını arttırdı. Akademetre’nin yaptığı araştırma sonuçları çarpıcı: Pandemi döneminde, kadınların sektöre girişleri, yüzde 26 arttı. Yine bu araştırmada gördük ki kadınların yüzde 50’si ise aile ekonomilerine katkı sağlamak için doğrudan satış iş modeline yönelmeyi düşünüyor. Tüm bu veriler, odağımıza kadını yerleştirmemize sebep oldu. Kadınları girişimci olmak için yüreklendirmeliyiz!
EKONOMİNİN GÖRÜNMEYEN GÜCÜ OLAN KADIN EMEĞİ GÖRÜNMELİ!
KEDV, Türkiye’de çok sayıda kadın kooperatifiyle çalışıyor, onların yurt çapında örgütlenmesini ve kooperatif oluşturmalarını sağlıyor…
-Doğru. Dezavantajlı kadınların üretime dahil edilmesinde çok önemli bir rol üstleniyorlar. Kooperatiflerde, kadınlara farklı alanlarda eğitimler veriyorlar. QNET olarak, global ölçekte yürüttüğümüz finansal okuryazarlık projesiyle KEDV’in çalışmaları örtüşüyordu. Hepimizin amacı, ekonominin görünmeyen gücü olan kadınların emeğinin görünmesi ve girişimci olmaları için yüreklendirilmesi. Bu projede amaç birlikteliği yaptık diyebiliriz.
FİNANSAL OKURYAZARLIK EĞİTİMLERİNİ ÜCRETSİZ SUNUYORUZ. BU, BİR SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ
“Finansal okuryazarlık” ne tür eğitimler içeriyor?
-Tasarruf ve yatırım, para ve risk yönetimi gibi önemli konular ele alınıyor. FinGreen eğitimi, katılanların bu konudaki eksikliklerini gidermeyi amaçlıyor. Şirketimizin bu konuda global amaçlarından biri de ekonomik farkındalığı artırarak, etik iş değerlerine bağlılığı yükseltmek.
Bu eğitimler ücretsiz mi?
-Evet tabi. Bu eğitimleri, ihtiyacı olanlara ücretsiz sunuyoruz. Bu, bir sosyal sorumluluk projesi. Ve biz, dünyada farklı ülkelerde de projeyi büyüterek devam edeceğiz.
Hedefiniz, kaç kadının bu eğitimlerden faydalanması?
-Türkiye’de ilerleyen dönemlerde, depremden etkilenen illerde, projeye devam etme düşüncesindeyiz. Tabii yine KEDV’le. Özellikle 11 ilimizde, girişimleri durma aşamasına gelen ya da her şeyini kaybeden maalesef çok kadınımız var. Dayanışmanın yaşatacağına ve güçlendireceğine inancımız tam.
Bugüne kadar KEDV’e başka katkılar sağladınız mı?
-Evet. Kadınların el emeği üretimlerinin satıldığı KEDV’in İktisadi İşletmesi ‘Nahıl’dan bugüne kadar çok sayıda ürün tedarik ettik. Şirket olarak, hediye kültürümüzün kalbinde, sivil toplum kuruluşları var. Bunun dışında KEDV’in deprem bölgesinde ilk dönemlerde acil çadıra ihtiyacı vardı. Bunların da tedarik edilmesine destek sunduk. Hem KEDV hem de farklı alanlarda çalışan sivil toplum kuruluşlarına destek olmayı sürdüreceğiz.
Peki ya şirket çalışanlarınızın desteği?
-Şirketimizde çalışan herkes, bir sivil gönüllü. Bu çok önem verdiğimiz bir şey. Özellikle çocuk, genç ve kadınların olduğu projelere destek sunuyoruz. Her ay bir sivil toplum kuruluşuna destek oluyoruz. Sadece bağış şeklinde de değil. Bizzat sahada olmak, yemek dağıtmak, sohbet etmek, bağ kurmak, çocuklarla oyun oynamak gibi…
Çeşitli sivil toplum kuruluşları aracılığıyla deprem bölgesine de destekler ulaştırdığınızı biliyorum…
-Evet. Felaketin ilk gününden beri bölgeyle dayanışmamız sürüyor. AHBAP, AKUT, AFAD ve World Human Relief’e bağışlar gerçekleştirdik. Afet Platformu paydaşlarından WHR ve İhtiyaç Haritası vasıtasıyla Hatay’a Ramazan gıda kolileri ulaştırdık. Geçtiğimiz hafta da Genç Hayat Vakfı aracılığıyla Hatay’da 2 bin kişiye iftar düzenledik. Çalışanlarımızla birlikte, bizzat depremden etkilenen bölge halkıyla buluştuk.