Müjdeler olsun! Dünya üzerindeki meslek sahibi Türkleri toplayıp, birbirimizi bulmayı kolaylaştıran platform kurdu Bizdenkimvar.com

Londra İnsanları serisinde, sırada iç mimar Deniz Çobanloğlu var.

Bizdenkimvar. com’un kurucusu. Mesleğini yaparken başta zorluk yaşıyor Deniz, doğru insanlara bir türlü ulaşamıyor. Her şey yavaş ilerliyor, bin yıl sürüyor, hep beklemesi gerekiyor. Sonunda canına tak ediyor, yaşadığı zorlukları başkaları yaşamasın diye bu siteyi kuruyor.

Amaç, dünya üzerindeki farklı meslekleri yapan Türklerin birbiriyle iletişimini sağlamak. Ve insanların hayatlarını kolaylaştırmak.

bizdenkimvar.com, henüz bebek. Daha pek yeni. Şimdilik 284 farklı meslek kayıtlı. Ben inanıyorum, bu sayı gün güne artacak. Çünkü faydalı bir şeye hizmet ediyor. Üye olmak için de herhangi bir ücret ödemek gerekmiyor. Deniz’i buldum sordum…

Seni tanıyalım?
-Ben Deniz Çobanoğlu. Güzel Sanatlar mezunuyum. İç mimarım. 12 yıldır burada yaşıyorum.

Neden Londra’dasın?
-Merak galiba. Üniversiteyi bitirince, yıllardır biriktirdiğim parayla kendime mezuniyet hediyesi yapmaya karar verdim. Sektörel araştırma yapmak için geldim. Neler olup bitiyor anlamaya. Geri dönmeme günler kala, Londra’daki bir Türk restoranında yemek yerken, tesadüfen restoranın işletmecisiyle tanıştım. Ve bingo Londra’daki ilk işimi aldım! Hemen çalışma iznine başvurdum. O gündür bugündür Londra’da iç mimarlık yapıyorum. Aynı zamanda bizdenkimvar.com’un fikir babası olarak bu siteyi yönetiyorum.

Bizdenkimvar.com tam olarak nedir?
– Çocukluk dönemimizde kullanılan sarı fihristleri hatırlar mısınız?

Tabii ki…
-Onlar gibi bir şey. 25 yılda, değişen yaşam tarzları, fihristleri de yok ettiğinden, bizim nesil, meslek sahibi olduğunda o fihristlerde yer alamadı.  bizdenkimvar.com işte bu ihtiyaçtan doğdu.

Hikayesi ne?
-Mesleğimi yaparken çok zorluk yaşadım burada İngiltere’de. Güya iletişim çağındayız ama ben doğru insanlara bir türlü ulaşamadım. Her şey yavaş ilerliyordu, bin yıl sürüyordu. Hep beklemek gerekiyordu. Canıma tak etti! Kısacası, yaşadığım zorlukları başkaları yaşamasın diye bu siteyi kurdum. Fikir öyle doğdu. Gittiğim her yerde, yaptığım her işte; hızı ve pratikliği mumla aramam, bu projeyi hayata geçirmemdeki en büyük nedendi. Londra’da geçen bu 12 yılın sonunda, ilk 4 yılı, “bizden kişiler”i bulabilme adına kaybetmiş olarak görüyorum. Başkaları kaybetmesin istiyorum. Amaç, insanların, yurttaşlarını daha rahat bulmalarını sağlayıp, hayatlarını kolaylaştırmak…

Güzelmiş! Fikir rahatsızlıktan doğdu yani!
-Yüzde 100! Tüm mesafelerin kısaldığı iletişim çağında, bizim gibi insanları bulmamız neden bu kadar uzun sürüyor diye düşündüm ve “İster şehir gir – ister mesleği seç, bizden kim varsa, herkese ulaş” gerçekliğiyle yol aldım.

“Bizden insanlar” ne demek… Mesele, aynı dili konuşmak mı?
-Evet. Ama her konuda aynı dili konuşmak, benzer değer yargılarına sahip olmak. Dünyanın neresinde ve ne iş yapıyor olursa olsun, hakkını vererek yapmak, başarı ve gelişimi, devamlılık ilkesine oturtmak. Doğadaki her canlının yaşam hakkına saygılı olmak. Bu değerleri benimsemiş, ülkemiz insanlarının hepsine “Bizden” diyoruz.

Bizden olanlar kazıklamıyor mu yani…
-Atamızın da söylediği gibi, “Kimsenin fikrine ve vicdanına hakim olunamaz!” Ben de böyle bir hakimiyet rolü üstlenemem. Yapmaya çalıştığım, insanların değerine, değer katmak ve bizden olanlarla dünya üzerinde büyük bir ağ kurmak. Bir yıldır uğraşıyoruz, epey mesafe kat ettik. Ama tabii daha yolumuz uzun.

Halden anlamak bizim işimiz!

Türk’ün halinden yine en iyi Türk mü anlar?
-Bence öyle! Biz Türkler, tez canlı ve pratik insanlarız. İşimiz de hep acil! Ben de öyleyim. O yüzden karşı tarafın kaygılarını gayet net anlayabiliyorum. Empati yeteneğimiz üst seviyelerde. Halden anlamak bizim işimiz…

Bu site, ne gibi hizmetler ve kolaylıklar sunuyor?
-Birbirimize çok hızlı bir şekilde ulaştırıyor bizi. Sitenin tek görevi bu aslında, hızlı iletişim başlatmak. Gerisi kullanıcılar arasındaki iletişime kalıyor. Ulaşmak istediğini meslekler dışında da mesleklerden kişiler öneriyor size. Gittiğiniz yerde spor hocasına ihtiyacınız varsa, ne bileyim diyetisyen, fizyoterapist, hatta yaşadığınız bölgedeki dişçileri, eczacılara kadar bilgi sahibi olabiliyorsunuz…

ŞU ANDA 284 MESLEK KAYITLI

Kayıtlı kaç meslek var?
-Şu ana kadar 284 farklı meslek kayıtlı. Her geçen gün de artıyor. Kullanıcıların talepleri üzerine, gözden kaçırdığımız meslekler, her gün siteye ekleniyor. Herkese, sosyal statü veya meslek farkı gözetmeksizin, bizden kim var ise, orda olması gerektiğini anlatıyoruz. Hepimiz için ne kadar gerekli bir şey olduğundan bahsediyoruz. Ülkemiz insanları olarak çok geç kavuştuğumuz bir proje açıkçası.

4 AY BEYAZ PEYNİRSİZ KAHVALTI ETTİM LONDRA’DA

Kendimden örnek vereyim, eğer Londra’ya taşındığımda, bu site olsaydı, kendime çok farklı iş kapıları açar, sosyal çevremi daha isabetli çeşitlendirebilirdim. Bunu, 2008’de İngiltere’ye gelip, 4 ay beyaz peynir bulamadan kahvaltı etmeyi tecrübe edinmiş biri olarak rahatlıkla söyleyebiliyorum!

ÜYELİK İÇİN HERHANGİ BİR ÜCRET TALEP EDİLMİYOR
Aynı dili konuşup, benzer değer yargılarına sahip olmak yeterli!

Üye olmanın şartları neler?
-Ayni dili konuşmak ve benzer değer yargılarına sahip olmak dışında bir şartımız yok.
www.bizdenkimvar.com adresine girip, yaşadığınız şehri ve mesleğinizi seçtikten sonra hızlı ve kolay bir şekilde üye olabiliyorsunuz. Üyelik için bir ücret talep edilmiyor ve bu hep böyle kalacak.

Dünya üzerindeki hangi ülkeleri kapsıyor?
-Tüm ülkeleri. Toplam 10.862 şehirden giriş yapılabilen bir ağımız mevcut. Kullanıcılar, yaşadıkları şehri, sisteme giriyorlar hem meslektaşlarıyla iletişime hem de farklı meslek kollarıyla iletişim kurabiliyor.

Site açılalı iki ay oldu ama geri dönüşler muhteşem!

Nasıl bir trafik var?
-Açılalı 2 ay olmasına rağmen geri dönüşler muhteşem! Yeni taşınacaklara, iş kuracaklara, iş arayanlara kolaylık sağlıyor. Aynı zamanda yeni mezun olacak öğrencilerin işine yarayabilir, tüm dünyadaki “biz”leri bulmaları kolaylaşabilir.

En çok hangi mesleklere ve hizmetlere rağbet var?
-Şu an daha çok tıp sektörü ve mühendislik kolları ağırlıklı olmakla beraber, yaşam koçlarımızdan, fotoğrafçılarımıza, restoran işletmecilerimizden, endüstriyel tasarımcılarımıza kadar farklı mesleklerden kullanıcılar birbirine direkt ulaşabiliyor.

İç mimarlık devam mı?
-Devam. Siteye iç mimar olarak kayıtlıyım!

Ulaşmak istediğin hedef nedir?
-Araştırmalar, yurtiçi ve dışında toplam 220 milyondan fazla Türkçe konuşan insan olduğu gösteriyor. Bizdenkimvar.com olarak, herkesin bu oluşumdan doğru şekilde haberdar olmasını sağlamak en büyük temennimiz.

Biz “ev” severiz, insan ağırlamayı severiz… Misafirperveriz… İngilizler öyle değil… Yaşam tarzları da eve bakışları da farklı… “Yılda kaç kere tatil yaparız da evden uzaklaşırız” kafasında İngilizler

Yaşadığımız evlere bakış açısında, İngilizler ve Türkler arasında ne tür farklar var?
-Evleri anlayabilmemiz için, önce yaşam tarzlarını kıyaslayabilmemiz gerekiyor. Biz, toplum olarak, evine önem veren, hayatının büyük bir kısmını evinde geçiren bir toplumuz. En büyük özelliklerimizden biri de misafirperverliğimiz. Gelenimiz gidenimiz çok. İkram yapmayı severiz, insan ağırlamaya bayılırız. Soframızı insanlara açarız, “Şundan yemezsen ölümü ye!” deriz. Evlerimiz de bu kriterlere göre şekil alıyor. Burada ise konu bambaşka. Ev, bizdeki kadar önemli değil. Evde zaman geçirmeyi de sevmiyorlar. “Yılda kaç kere tatil yaparız da evden uzaklaşırız” kafasında İngilizler.

Yorum

  1. Süper düşünce süper birikim çok anlamli allah yolunuzu açik saglikli uzun yolunuzda başarilar temenni ederim çok ne bilemedim içimdeki birikimlerin verdigi bisey olabilir tuhaf anlatilamiyan duygu metin deniz agbimle 40 sene önce keçi tuccarliğı yapan bir ihracatçınin evinin dekarasyonuni yaparken tanismistim insallah bir gun tanişiriz antalyada yasıyorum mermer taş isleri ile uğraş zamani geciriyoruml

Yorum Bırak