Samimi bir dokunuşla çocukların hayatında sürdürülebilir, gerçek etki

Geldik, harika bir sosyal proje olan Sinemasal Akademi DİMES Antakya Kampüsü röportaj serimizin sonunaaaa… Bu bölümde konuğum DİMES CMO’su Duygu Süleymanoğlu…



DİMES ile Sinemasal’ın yolları tam 12 yıl önce, Sinemasal’un kurulduğu yıl kesişmiş. İlk günden beri Enes ve gönüllü ekibinin en büyük destekçilerinden. “Bizimki bir iş birliği değil, gönül bağı” diyor 

Duygu SüleymanoğluSinemasal’dan, deprem bölgesindeki çocuklara ve gençlere fayda sağlayacak bu kampüs teklifi geldiğinde hemen kabul etmişler. Amaçları, çocukların hayatına samimi dokunuş ve sürdürülebilir bir etki. Kampüs fikri tam da bu amaçlarına hizmet ediyor. Hep birlikle kolları sıvayıp, kampüsü 10 konteynerkent, 4 çadırkent ve 23 mahallenin ortasında 6.5 dönüm arazi üzerine kurmuşlar. Antakya’da 50 binden fazla hayata dokunmuşlar. Ekim sonunda bitirmeyi planladıkları bu projeyi 2024 Haziran ayına, yani sınav dönemine kadar uzatma kararı almışlar. Bu projede emeği geçen herkesi avuçlarım patlayıncaya kadar alkışlıyoruummm…

SİNEMASAL’DAN ETKİLENMEMEYE OLANAK YOK ARAMIZDAKİ İŞ BİRLİĞİ DEĞİL, GÖNÜL BAĞI

Sizi yürekten kutluyorum… DİMES olarak, sosyal bir girişim olan Sinemasal’la Hatay’da çok başarılı bir proje hayata geçirdiniz. Aslında siz, Sinemasal’ı 11 yıldır destekliyorsunuz. Pek çok STK varken neden onları seçtiniz?
-11 yıl önce ilk tanıştığımızda, karşımızda çocuklara samimi bir şekilde dokunmak isteyen, “Nasıl fayda sağlarım?” diye düşünen, iyilik için dertlenen bir insan ve yepyeni bir oluşum vardı. Enes’ten ve Sinemasal’dan etkilenmemeye olanak yok! Gördüklerimiz, bizi biz yapan değerlerimizle bire bir örtüşüyordu. Gerçek, sürdürülebilir ve paylaşılan fayda, bizim işimizin, şirketimizin doğasında da var. Aramızda bir iş birliği değil, gönül bağı kuruldu. Sinemasal’la hayal ortağıyız, o gün bugündür de birlikteyiz…

Deprem bölgesi için böyle büyük bir kampüs kurma fikriyle geldiklerinde hemen kabul ettiniz mi?
-Elbette. Hem de hiç tereddüt etmeden. Depremin ilk günlerinde, Türkiye’deki herkes gibi, biz de hemen yapabileceğimiz ne varsa yaptık. Ayni ve maddi yardımlarımız hep devam etti. Ama bunun yanı sıra, çocuklara ve insanlara gerçekten dokunacak, sürdürülebilir bir etki bırakacak bir şey de yapmak istedik. Enes, bize bu kampüs projesinden bahsetti. Hiçbir onay süreci olmadan, büyük bir şevk ve mutlulukla “Evet” dedik. Bilfiil ve sürekli ordaymışız gibi yardımlaşma yapabilmemizin yolunu, Sinemasal açtı. Kendi adıma da şirketim adına da minnettarım.

Bu kampüsün en önemli amacı ne?
-Temas. Tek kelimelik özeti bu. Orada yapılan her şey samimi bir dokunuş için. Derde çözüm olsun, gerçekten fayda sağlasın, etkili olsun, sürekli olsun… Kampüsün amacı, çocukların hayatına dokunmak, geleceğe olan umutlarını canlı tutmak.

Projede yer alan eğitim ve kültürel etkinlikler neleri içeriyor?
-Sinemasal’ın müfredat dışı onaylı bir eğitim sistemi var. Bu, çocukların ve gençlerin gelişimine yönelik, deneyim odaklı ve etkileşimli, yani özünde temas olan bir sistem. Okulları yıkılan çocukların öğrenme ihtiyacını bir nebze de olsa karşılamak için bu sistem, açık hava aktiviteleriyle birleştirerek uygulanıyor. Anne-çocuk eğitimi, erken çocukluk eğitimi, okul öncesi, ilk ve orta okul, lise rehberlik ve üniversite hazırlık etütleri yapılıyor. Açık hava sineması, konser ve tiyatro etkinlikleri düzenleniyor. Birçok farklı atölye gerçekleştiriliyor. Mesela DİMES gönüllüleri olarak, gidip orada derslere ve etkinliklere katıldık, çocuklarla uçurtma yapıp uçurduk, onlarla dans ettik. Farklı paydaşlar da gelip, etkinlikler yapabiliyor kampüsümüzde. Hepimizin ortak amacı, çocukları ve gençleri farklı etkinliklerle tanıştırarak, daha iyi bir gelecek hayal edebilmelerine yardımcı olabilmek.

ANTAKYA’DA 50 BİNDEN FAZLA HAYATA DOKUNDUK

Kampüsünüz 10 konteynerkent, 4 çadırkent ve 23 mahallenin ortasında 6.5 dönüm arazi üzerinde yer alıyor. Bugüne kadar kaç çocuğun hayatına dokunmuşsunuzdur…
– Kampüs içi ve dışı etkinlikler toplamında, Antakya’da 50 binden fazla hayata dokunduk. Ama sayılardan daha da önemli olan, o dokunuşun samimi olması, gerçekten bir etki bırakması. Bizim içimizi ferahlatan, ‘İyi ki yapıyoruz!’ hissini veren de Sinemasal ve diğer paydaşlarla bunu başarmış olmamız.

İLK ZAMANLARDA ÇOCUKLAR GECELERİ AĞLARKEN, GÜN BOYU EĞLENDİKLERİ, BİR ŞEYLER ÖĞRENDİKLERİ, ENERJİ HARCADIKLARI İÇİN AĞLAMALARI AZALMIŞ

Bu kampüsün sizce çocuklar ve gençler üzerinde nasıl bir etkisi oldu?
-Gönüllülerimizle oraya gittiğimizde gördük ki Sinemasal ve DİMES orada gerçekten “umut” olmuş. Enes’in söylediği bir şey beni çok etkilemişti. İlk zamanlarda çocuklar geceleri ağlarken, gün boyu eğlendikleri, bir şeyler öğrendikleri, enerji harcadıkları için geceleri ağlamaları azalmış. Çocuk gelişimi uzmanı Gamze Öğretmenimiz var bizim orada. Okul öncesi eğitim sınıfı var. İlkokul dersleri veriyor. O da aynı şeyi söyledi, biz de gittiğimizde gördük. Tabii ki travma çok büyük. Tabii ki gözyaşlarının tamamen dinmesi zor ve çok zaman alacak. Ama orada olmak, onlarla olmak, onlara dokunup bir şeyler öğretmek, onların vaktini paylaşmak ve dolu dolu geçen günler, bu göz yaşlarını azaltıyor. Çocuklar ve gençler, her şeye rağmen bir gelecekleri olabileceğini görüyor. Sürdürülebilir, gerçek etki de bu işte…

Son olarak, Sinemasal Akademi DİMES Antakya Kampüsü için önümüzdeki dönem planlarınız neler?
-Bu proje, 2023 Ekim ayına dek sürecek şekilde, 28+2 haftalık olarak planlanmıştı. Ama biz, 2024 Haziran ayına, yani sınav dönemine kadar bölgedeki çocukların ve ailelerin yanında olmak istiyoruz. Farklı etkinlikler planlıyoruz. Sinemasal’la ve bölge ile gönül bağımız sonrasında da sürecek. İhtiyaçların karşılanmasında üzerimize düşen sosyal görevleri yerine getirmeye devam edeceğiz. Sürdürülebilir, somut katkı üretebileceğimizi gördüğümüz noktalarda destek vereceğiz. Gerek Sinemasal gerek bölgedeki iş ortaklarımız ve ekiplerimiz gözümüz kulağımız olmaya devam edecek. Kurucumuzun değerleri gibi “sorumlu hissetmeye, samimi ve gerçek olmaya” devam edeceğiz. Bu güzel projenin büyümesi ve daha fazla kişiye dokunabilmesi için Sinemasal’ın yeni destekçilere ihtiyacı olduğunu ben de vurgulamak isterim. Bölgeyi unutmayalım, dayanışalım, yan yana duralım, birlikte güçlü şekilde geleceğimize, çocuklarımıza umut olalım

Yorum Bırak