Yaşasın yerel üretimde KADIN GÜCÜ!

Türkiye’nin dört bir köşesinde keşfedilmemiş ya da değeri yeteri kadar anlaşılmamış o kadar çok zenginlik var ki… Bir de arkasında kadın gücü, kadın emeği olursa, değeri gerçekten paha biçilemez!!!
.
İşte Abbott, bunu yapıyor, şahane bir proje hayata geçiriyor. Gönen’de sadece yerel üretime geçmekle kalmıyor; yörenin, yüzyıllık değeri iğne oyasına sahip çıkıyor ve kadın iğne oyası ustalarına destek oluyor!!! Avuçlarım patlayıncaya kadar alkışlıyorum… Tüm kurumlara örnek olmasını diliyorum…
.
Bir kurumun, özellikle de insan sağlığına dokunan bir kurumun insanların duygularına da dokunabilmesi bence çok çok değerli. Kurumun kültürünü oluşturan da tam olarak bu olmalı: İnsana ve topluma sağladığı sosyal fayda!!! O yüzden bu projede emeği geçen herkesi tebrik ederim.
.
Ne mutlu bana ki, iyilik kolyeleri olarak bizi de bu nefis projeye dahil ettiler, bunun için de teşekkür ederim. Kadın emeğinin söz konusu olduğu bi yerde olmak, bana her zaman ilham veriyor.
.
Sakajewa iyilik kolyelerini, iğne oyasıyla birleştirmemizi istediler. Heyecandan delirdim!!! Birbirinden farklı iki kültürü, eskiyi ve yeniyi birleştirdik, geleneksel bir kültürü modernize ettik ve ortaya çok çok enerjik kolyeler çıktı.
.
En güzeli de, o kolyeleri, Gönen’de, Gönenli güçlü kadınlarla birlikte yapmaktı. Birlikte fotoğraflar çektirdik, rengarenk iğne oyalı iyilik kolyeleriyle pozlar verdik. Gönen’in şahane kadınlarıyla tanışmak, kadın emeğine dayalı bir ekonomiyle bir bölgenin nasıl kalkınabileceğine şahit olmak, benim için müthişti. Tüm süreci, önce Abbott Nütrisyon Genel Müdürü Ebru Kaya Çetin’e sonra da Gönen Kadın Kooperatifi kurucusu Hüsniye Tanrıverdi’ye sordum. Bugün Ebru Kaya bizimle olacak, yarın da iğne oyası ustası kadınlar….

20 KÜSUR YILDIR SAĞLIK SEKTÖRÜNDE, İLERİCİ ROLLER ÜSTLENİYORUM

Sizi tanıyalım?
-Ben Ebru Kaya. Çocukken, meraklı bir kaşiftim. Aslında hala öyleyim. Doğaya, sanata ve bilime aşığım. Biyolog olmaya çok genç bir yaşta karar verdim. Sonra da eğitimim, işim ve tüm hayatım bu alan etrafında şekillenmeye başladı. 20 küsur yıldır sağlık sektöründe, ilerici roller üstleniyorum. 7 yıl önce, global bir sağlık şirketi olan Abbott’a genel müdür olarak katıldım. Türkiye’deki diagnostik divizyonunu yönetme onuruna sahip oldum. Mayıs 2020’den beri de, Abbott Nütrisyon Türkiye’ye liderlik ediyorum. Şimdi de beslenmenin gücüyle, bilime ve insan sağlığına olan sevgimi, eyleme dönüştürebiliyorum.

İNSANLARIN YAŞAMLARINI EN İYİ ŞEKİLDE YAŞAMALARINA YARDIMCI OLMAYA KENDİMİZİ ADADIK

Abbott, uzun yıllardır pek çok ülkede hizmet veren köklü bir şirket…
-Evet. 130 yılı aşkın bir süredir, yaşamı değiştiren teknolojiler aracılığıyla, tanı, tıbbi cihazlar, beslenme ve markalı jenerik ilaçları kapsayan ürünler ve çözümler geliştirerek insanların yaşam kalitelerini arttırmaya çalışıyoruz. Yaşamlarını en iyi şekilde yaşamalarına yardımcı olmaya kendimizi adadık. 109 bin meslektaşımız, her gün, 160’dan fazla ülkede insanlara hizmet ediyor.

NİSAN’DAN BERİ ÜRETİMİN BİR KISMINI TÜRKİYE’DE GERÇEKLEŞTİREREK ÜLKE EKONOMİSİNE DE KATKI SAĞLIYORUZ

Sizi kutluyorum. Heyecan verici bir gelişme daha söz konusu. Nisan ayından itibaren, üretimin bir kısmını burada, Türkiye’de gerçekleştirerek ülke ekonomisine de katkı sağlıyorsunuz. Bu kararı nasıl aldınız?
-Çok çok teşekkür ederim. Biz de heyecanlıyız. Evet, hizmet verdiğimiz insanlara daha yakın olmak, onların ihtiyaçlarını anlamak ve karşılamak amacıyla, Nisan ayında, bilime dayalı beslenme ürünlerinin yerli üretimine başladık. Ülkemizin sağlık hizmetlerine katkıda bulunmanın yanı sıra, artık çeşitli sağlık ürünleriyle de ekonomimize değer katmaktan gururluyuz.

Bu üretim Gönen’de gerçekleşiyor. Gönen’le yollarınız nasıl kesişti?
-Doğru, yerel üretim sürecimizin ilk adımını, Balıkesir’in Gönen ilçesinde attık. Gönen, “oya kenti” olarak tanınıyor. Burada 7’den 70’e herkes “iğne oyası” yapmayı biliyor. Gönen’in kadınları, hayallerini, bir oya gibi işliyor. Ve iğne oyası yaparak hem ailelerini hem de aslında tüm Gönen bölgesini kalkındırıyor. İşte bizim de ilhamımız buradan geliyor!

İLHAMIMIZI, GÖNEN’İN OYA USTASI, GÜÇLÜ KADINLARINDAN ALDIK!

İlhamınız kadınlardan geliyor…
-Aynen öyle! “Gönen’in güçlü kadınlarının, hayallerini, özenle işlediği bu geleneksel değeri, gelecek nesillere ustaca bir emekle taşıdığı gibi, biz de 130 yıllık deneyimimizi ve hayallerimizi ülkemizde bir oya gibi işleyerek geleceğe taşıyacağız!” dedik ve yolculuğumuz böyle başladı. Gönen’de faaliyet gösteren Gönenli Süt ve Süt Ürünleri Gıda San. ve Tic. A.Ş. ile iş birliğine giderek, bilimsel beslenme ürünlerimizi burada üretmeye başladık.

İĞNE OYASI SANATININ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNE VE KADIN EMEĞİNE DEĞER KATMAYA ODAKLANDIK

Gönen’de başladığımız yerel üretim sürecimizle, ülkemize ve insanlarımızın sağlığına değer katmayı hedefleyen Abbott, bu defa da Gönen’de hayatları değiştirmeye karar verdi ve iğne oyası sanatının sürdürülebilirliğine ve kadın emeğine değer katmaya odaklandı.

ÜRETİM YAPTIĞIMIZ BÖLGEYE, BÖLGENİN KADINLARINA VE ZANAATINA FAYDA SAĞLAMAK İSTEDİK

Bu yolculukta kimlerle yolunuz kesişti…
-Çok değerli kadınlarla! İğne oyasına yönelik tüm bu proje sürecini, Gönen Kadın Kooperatifi Kurucusu Hüsniye Tanrıverdi ve kooperatif üyelerinin destekleriyle kurguladık. Sizin de desteğinizle, “Sakajewa İyilik Kolyeleri’ni oya işleriyle buluşturduk ve ortaya güzel bir sonuç çıktı. Özetle, Abbott olarak ürünlerimizi Gönen’de üretmenin yanı sıra, kendimize bir amaç edindik ve üretim yaptığımız bölgeye, bölgenin kadınlarına ve zanaatına fayda sağlamak istedik.

İKİ FARKLI KÜLTÜR BULUŞTU…. SAKAJEWA İYİLİK KOLYELERİ VE İĞNE OYASI

GÖNEN, İĞNE OYASI SANATININ TÜM DÜNYADA TANINAN ANA VATANI

Peki neden oya? Gönen’e, bir okul açmak yerine, çocuk parkı yapmak yerine, neden oya zanaatına yöneldiniz?
-Gönen, iğne oyası sanatının tüm dünyada tanınan ana vatanı. Gönen’de iğne oyası geleneği asırlara dayanıyor. İğne oyasının hikayesi, aslında kumaşları sağlamlaştırmak ve hatta korumak için kullanılan kenar işlemelerinin, nesilden nesle aktarılan emekle, bir süsleme sanatına dönüşmesinin hikayesi… Tıpkı bizim gibi… Biz de 130’u aşkın yıldır insan sağlığını korumak için ürünler geliştiriyoruz.

KADINLARA DESTEK OLMAK ŞİRKET KÜLTÜRÜMÜZÜN DE BİR PARÇASI


Kadınların iş gücüne katılımının, ülke ekonomisi için ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Yaptığımız bu proje de bunun iyi bir örneği aslında. Yerel üretim sürecimizin odağına, kadın emeğini almış olduk.

BU PROJEYİ, KADIN KOOPERATİFİ VE 100’DEN FAZLA OYA USTASININ DESTEĞİYLE GERÇEKLEŞTİRDİK

Hem onların emeklerini hem de bu kültürü desteklemiş olduk. Şirket kültürümüzde de her zaman kadına öncelik vardır. Abbott Türkiye’de çalışanlarımızın yaklaşık yüzde 40’ı kadın çalışanlardan ve buna ek olarak, liderlik ekibimizin de yaklaşık yüzde 60’ı kadın liderlerden oluşuyor. En büyük ticari iş birimlerimizin 7’si, kadın genel müdürler tarafından yönetiliyor.

BİR ARADA OLDUKTAN SONRA KADINLARIN GERÇEKLEŞTİREMEYECEĞİ HİÇBİR ŞEY YOK!


Projeyi planlarken Gönenli kadınlarla bir araya geldiğinizde neler gözlemlediniz?
-Bu proje kapsamında Gönen Kadın Kooperatifi’yle iş birliği içindeyiz. Dolayısıyla tabii ki bir araya geldik. Hem biz çok heyecanlandık hem de onların heyecanlarına yakından şahit olduk. Yaptıkları iş gerçekten ilham verici ve bizim bu projeye olan motivasyonumuzu da artırdılar diyebilirim. Gerçekten kadınların bir arada olduktan sonra yapamayacağı şey olmadığını bir kere daha görmüş olduk. Birlikte çıktığımız bu yolda Gönenli kadınların sergilediği emeğin sürdürülebilirliğine ve Gönen’in kültürel değeri “iğne oyası” sanatına katkıda bulunmak üzere bazı adımlar belirledik ve bu adımları teker teker gerçekleştirmekten dolayı da çok mutluyuz.

İYİLİK KOLYELERİ VE OYA İŞLERİNİ BULUŞTURDUK

Abbott olarak proje kapsamında başka ne tür destekler veriyorsunuz?
-Üretim sürecimizin iletişiminde, tamamen Gönenli oya ustasının el emekleriyle yaptıkları oya işlerini kullanıyoruz. Bugüne kadar verilmiş en yüksek adette siparişle, oya ustası kadınlara ve kooperatife büyük bir katkı sağladık. Bunun için çok mutluyuz. Öte yandan, sizin de katkınızla İyilik Kolyeleri Sakajewa ile oya işlerini buluşturduk. Birbirinden farklı iki kültürü, eskiyi ve yeniyi birleştirdik, geleneksel bir kültürü modernize ettik ve ortaya muhteşem sonuçlar çıkardık. Bu kolyeler de Gönen Kadın Kooperatifi’nin satış kanalları üzerinden tüketicilerle buluşacak. Bu kolyelerin tüm geliri de yine Gönen Kadın Kooperatifi bünyesinde, oya sanatının sürdürülebilirliği ve kadın emeğinin desteklenmesi amacıyla değerlendirilecek.

OYA SANATININ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNE KATKI SAĞLAMAK İSTİYORUZ

Sizi gerçekten alkışlıyorum! Kaybolmaya yüz tutan bir geleneği geleceğe taşıyorsunuz. Projenin devamında neler olacak?
-Belgesel tadında bir video hazırlıyoruz. Bu videoda, 7’den 77’ye oya ustası kadınların hikayelerine tanık olacağız. Abbott olarak içinde bulunduğumuz yerel üretim süreciyle iğne oyası zanaatı arasında kurduğumuz bağlamı anlatacağız. Tüm bu yaptığımız çalışmalara ek olarak, Gönen Kadın Kooperatifi tarafından düzenlenecek online “iğne oyası” eğitimlerine destek olarak, bu zanaatın sürdürülebilirliğine katkı sağlayacağız. İğne oyasıyla Türkiye’nin farklı bölgelerinden kadınların tanışmasını sağlayacağız.

İNSANLARA VE TOPLUMA SAĞLADIĞIMIZ SOSYAL FAYDA BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ. O YÜZDEN MUTLU VE GURURLUYUZ!

Bugüne kadar bilimsel beslenme ürünlerimizle, insanların hayatlarına dokunurken; şimdi bu projeyle Gönen’de iğne oyası yapan kadınlara ve onların, iğne oyası yaparak okuttukları çocuklarına dokunabilmek istiyoruz. Gönen’i, Gönen yapan değere odaklanarak, burada farklı bir mesaj vermeyi hedefliyoruz. Biz, bu projeyle, ürünlerimizi ürettiğimiz bölgenin insanına, sanatına, kadınlarının emeğine de değer sağlama şansı elde ettik. Kurum kültürümüzü oluşturan değerler de tam olarak bu: İnsanlara ve topluma sağladığımız sosyal fayda. Bu yüzden mutlu ve gururluyuz!

Yorum Bırak